Масниця у 2025 році — українські традиції святкування

1

Масниця або ж Колодій — цікаве й веселе гуляння, яким завершується холодна зима. У давнину наші предки уміли побешкетувати й розважитися до початку суворого Великого посту, смачно їли та готувалися до початку весни.

Коли Масниця у 2025 році

Українське святкування триває цілий тиждень до початку Великого посту. Масниця в Україні у 2025 році триває з 24 лютого до 2 березня, а від 3 березня до 19 квітня триватиме строгий піст.

Як правильно називається Масниця, Масляна?

Масляна — це калька з російського слова «масленица», а в Україні свято називалося Колодій, Сиропуст, Пущення, Заговини, Сиропусний тиждень, Бабський тиждень, Сирна неділя або ж Масниця.

Звичаї Колодія, коли не сховатися неодруженим хлопцям

Назва Колодія походить від обряду «колодки». У понеділок жінки гуртувалися й справляли «колодки». Дерев’яне полінце прикрашали стрічками, полотняними шматками та проголошували: «Колодка народилася!» Тоді щодня розігрували сцени «життя» колодки від народження до поховання в останній день Масниці. Цей обряд символізував закінчення зими.

У деяких регіонах колодку прив’язували до ноги чи руки неодруженим хлопцям, й ті з нею лишалися на весь тиждень. А якщо хлопець не знаходив пару до Великодня, з ним весь рік віталися «Христос Воскрес». Щоб відкупитися від колодки, треба було подарувати намисто, смаколики, придбати горілку, зробити комплімент чи дати гроші. Десь замість колодки символічно зав’язували хустину.

Масниця загалом вважалася жіночим святом. Це значення перегукується з нововведеним Днем української жінки 25 лютого, чому б і не згадати старовинні традиції? У будь-якому випадку Колодій ще й символізує перехід від зими до весни, коли привід святкувань був у всіх.

Весь тиждень українці готувалися до Великого посту. Збиралися на досвітки, вечорниці, проводили забави у шинку, співали разом. А як частування вживали багато м’ясних і молочних страв, які потім були під забороною до Великодня.

Готуємо вареники й традиційні частування на Масницю

Більшість етнографів переконані, що на Масницю українці не пекли тонкі млинці. Традиційно виготовляли пухкі вареники з сиром, сметаною та вершковим маслом. Навіть приказка була: «Почекайте, вареники, прийде і на вас Масниця». Крім сиру, начинки робили з калини, зелені, круп. Можна було зустріти й сирні бабки, солоні галушки, пироги з різними начинками, холодець із риби.

Так, традиції змінюються й зараз частіше на столах українців можна зустріти тонкі млинці з червоною рибою й ікрою, грибами, налисники з домашнім сиром. Але справа кожного українця — відновити свої традиції, а не слідувати за нав’язаною радянською «Маслєніцою» з «блінами».

Розпочати можна хоча б із вивчення справжніх українських звичаїв і традиційних страв, обрати в кафе на Масницю вареники чи започаткувати сімейну традицію разом ліпити вареники з сиром. Святковий тиждень Масниці як символ достатку, весняного тепла й початку нового циклу точно заслуговує на увагу!