Усередині листопада починається Різдвяний піст, тож у пригоді стане добірка простих страв на цей місяць. Тисячі людей під час посту працюють над духовними цінностями, присвячують більше часу молитвам і очищенню тіла й розуму. Все ж, харчуватися треба збалансовано й ситно, просто врахувавши обмеження.
Що не можна їсти в Різдвяний піст?
Різдвяний піст після переходу на новий календар у 2024 році починається 15 листопада і триває 40 днів (до 24 грудня). У цей період варто відмовитися від м’яса, птиці, молочних продуктів і яєць. Більшість днів Різдвяного посту дозволено вживати рибу, олію.
Зібрали декілька варіантів страв для посту, які легко готувати. Лише врахуйте, що у понеділок не вживають олію, а щосереди і п’ятниці не готують термічно оброблені страви.
Лаваш із квасолею та овочами
Щоб отримувати достатньо білків, не вживаючи м’яса, додайте до звичних страв квасолю. Простий варіант перекусу вдома чи на роботі — лаваш із овочами та бобовими.
Інгредієнти:
- 2 готових цільнозернових лавашів.
- 200 г консервованої у своєму соку червоної квасолі.
- 2 морквини.
- 1 огірок.
- 1 цибулина.
- 1 солодкий перець.
- Кілька гілочок петрушки.
Як готувати:
- Овочі почистьте від шкірок і серцевин, наріжте кубиками.
- Цибулю та моркву обсмажте кілька хвилин на сковороді з мінімальною кількістю олії.
- Змішайте квасолю, смажену цибулю, моркву, огірки, перець, посоліть і поперчіть, додайте подрібнену зелень. Поділіть начинку між двома лавашами і загорніть як донер.
- Обсмажте лаваші з обох боків у грилі або на сковороді до рум’яної скоринки.
Млинці на воді з яблучним джемом
Під час посту молоко в рецепті млинців можна замінити на газовану мінеральну воду. Тонкі млинці вийдуть такими ж пухкими і смачними навіть без додавання яєць.
Інгредієнти:
- Склянка мінеральної води.
- 100 г борошна.
- 10 г цукру.
- 0,5 ч.л. солі.
- Дрібка соди.
- 1 ст.л. олії.
- 100 г яблучного джему.
Як готувати:
- Борошно просійте, додайте сухі складові: цукор, сіль, соду. Тоді влийте олію і третину води. Добре вимішайте грудочки ложкою.
- Додайте решту води, збийте тісто міксером або вінчиком.
- Обсмажуйте на середньому вогні по 1-2 хвилини з кожного боку.
- У кожен млинець покладіть столову ложку яблучного джему, загорніть у трубочки і подавайте.
Суп із сочевицею
Насичений, корисний і простий у приготуванні суп — один з варіантів гарячих страв у піст. Сочевиця багата на білки, а ще містить залізо.
Інгредієнти:
- 250 г червоної сочевиці.
- 1 морквина.
- 1 цибулина.
- 50 г томатної пасти.
- 4-5 зубчиків часнику.
- 1 ч.л. паприки.
- 1 ч.л. куркуми.
- 1 ст.л. олії.
Як готувати:
- Сочевицю замочіть у холодній воді на ніч або 3-4 години.
- Моркву, цибулю почистьте і наріжте кубиками. Часник дрібно наріжте. Обсмажте до золотистості на сковороді з олією та часником, додайте томатну пасту і протушкуйте 3-4 хвилини.
- Поставте варитися сочевицю в 1,5 літра води 20 хв. Тоді додайте овочеву засмажку, паприку, куркуму, проваріть іще 10 хв. Перебийте суп блендером і подавайте зі свіжою зеленню.
Овочеві спагеті
Кольорові спагеті з овочів — смачний гарнір для посту та на кожен день. Це альтернатива макаронам, яка має мінімум калорій та завдяки насиченим кольорам сподобається дітям. Смакуватиме гарнір із грибами, сиром тофу, соєвим м’ясом.
Інгредієнти:
- 1 кабачок або цукіні.
- 1 баклажан.
- 1 солодкий перець.
- 1 морквина.
- 2-3 зубчики часнику.
- 1 ст.л. олії.
- 1 ч.л. орегано.
- 1 ч.л. соку лимона.
Як готувати:
- Наріжте усі овочі однаковими за шириною смужками ножем або насадкою для моркви по-корейськи. Від ширини овочів буде залежати час приготування.
- На сковороду влийте олію, додайте розчавлені ножем зубчики часнику, обсмажте хвилинку та зніміть часник.
- Всипайте спагеті з моркви і обсмажуйте 5 хв. Тоді поступово додайте цукіні (або кабачки), баклажан, перець. Перемішуйте овочеві спагеті, обсмажуйте ще 3-4 хв, додайте орегано і лимонний сік вкінці приготування.
- Подавайте одразу, щоб овочі лишилися хрумкими. Посипте свіжою зеленню.
Фалафель
Це смачна заміна м’яса із нуту та звична страва вегетаріанців, яку зовсім необов’язково смажити у фритюрі. Пропонуємо ввести фалафель у свій раціон під час посту, просто запікаючи страву в духовці.
Інгредієнти:
- 250 г вареного нуту.
- 1 цибулина.
- 3-4 зубчики часнику.
- 2 ст.л. борошна.
- Кілька гілочок кінзи та петрушки.
- 1 ч.л. кумину.
Як готувати:
- Найдовший процес — приготування нуту. Аби довго не варити, замочіть його на ніч у холодній воді, а тоді зваріть за 20-30 хв до м’якості.
- Перебийте в блендері нут з невеликою цибулиною, часником, кінзою, петрушкою, кумином (зірою), сіллю до смаку.
- Тоді до нуту додайте борошно, вимішайте фалафель, скачайте із тіста кульки та запікайте у духовці при 200°C 20 хв.
- Подавайте із овочами або в лаваші.
Гречаний суп із сушеними грибами
Завершимо добірку супом, який став популярним на Закарпатті й Поліссі. Ароматні гриби смакують із гречкою, також у цю страву можливо узагалі не додавати олію й масло.
Інгредієнти:
- 150 г гречки.
- 3 картоплини.
- 50 г сушених грибів.
- 1 морквина.
- 1 цибулина.
- 1 лавровий листок.
- 2-3 шт. духмяного перцю.
Як готувати:
- Сушені гриби замочіть на кілька годин у воді.
- Почистьте картоплю, наріжте кубиками.
- Моркву почистьте і натріть.
- Цибулину очистьте від верхньої шкірки, надріжте навхрест.
- До 3 л води в каструлю додайте цілу цибулину, картоплю, гречку, лавровий лист, перець, гриби, моркву, посоліть суп. Через 10 хв цибулину дістаньте.
- Варіть суп до готовності 30-40 хв, доведіть до смаку і подавайте зі свіжою зеленню.
Під час Різдвяного посту не зациклюйтеся виключно на тому, що їсти. Відмова від алкоголю, куріння, шкідливої їжі дасть свої плоди. Використовуйте прості рецепти, просту їжу та головне — піклуйтеся про духовний стан, виділіть час для роздумів і добрих вчинків.