Вчені знайшли спосіб відновлення ємності літій-іонних акумуляторів

    192

    Вчені зі Стенфордського університету виявили спосіб відновлення ємності літій-іонних акумуляторів із кремнієвими анодами. Група інженерів, хіміків та матеріалознавців Стенфордського університету виявила, що подача короткочасної напруги безпосередньо на анод може відновити частину ємності літій-іонних акумуляторів із кремнієвими анодами. Результати роботи були опубліковані у журналі Science.

    Літій-іонні акумулятори відомі своєю обмеженою довговічністю. Після кількох циклів зарядки/розрядки вони починають втрачати ємність, що призводить до необхідності заміни. Деякі виробники почали досліджувати можливість використання кремнієвих анодів, які мають вищу густину та збільшену ємність у порівнянні з традиційними матеріалами.

    Однак при використанні кремнієві аноди починають фрагментуватися, що знижує їхню ємність. Це відбувається через утворення ізольованих фрагментів кремнію, які частково заповнені літієм та стають непридатними для утримання заряду.

    Дослідники протестували батареї з анодами з чистого кремнію та виявили, що подача електрики призводить до певної міри відновлення ємності.

    Експерименти показали, що чим більше електрики подавалося, тим більше відновлювалася ємність, але з межею. Занадто велика електрика призводила до деградації електроліту. Зміна тривалості подачі напруги також впливала на відновлення ємності. Найкращий результат було досягнуто при подачі 4 вольт протягом п’яти хвилин, що призвело до збільшення ємності на 30%.