Коли українцям треба востаннє перевести стрілки годинника на зимовий час

    1729

    У липні 2024 року Верховна Рада України ухвалила постанову №4201 «Про обчислення часу в Україні», яка скасовує переведення годинників з зимового на літній час. Це рішення може стати знаковим для українців, оскільки воно вплине на щоденний ритм життя в країні.  

    Згідно з новими нормами, Україна востаннє перейде на зимовий час у 2024 році. У ніч на 27 жовтня українці повинні будуть перевести стрілки годинників на одну годину назад. З 2025 року жодних переведень на літній час більше не буде, якщо президент Володимир Зеленський підпише цей закон.  

    Це рішення завершує тривалі суперечки про доцільність переходу на літній та зимовий час. Традиційно перехід відбувався в останню неділю жовтня о 4:00 ранку, і багато українців вже звикли до цього ритму.  

    Проте, з огляду на сучасні дослідження, які підтверджують негативний вплив частих змін часу на здоров’я та продуктивність, новий закон може позитивно позначитися на повсякденному житті громадян. 

    Перехід на літній та зимовий час в Україні регулюється постановою Кабміну, прийнятою ще в 1996 році. У 2011 році спробували скасувати переведення на зимовий час, але ця постанова була анульована. Наразі, з ухваленням постанови №4201, Україна переходить до нової ери в обчисленні часу. 



    • інші новини