Коли на грядках з’являється перша зелень, так і хочеться рвати її жменями, відчувати аромат та додавати в усі страви. В магазинах теж лежить на вітринах запашна цибулька, а ще кріп, петрушка, редиска. Звісно, все це можна просто змішати й спокійно їсти. Але, щоб урізноманітнити “зелене” меню, спробуйте рецепти з нашої добірки. Смачні поєднання дозволять вам насолоджуватися сезонними продуктами все літо!
1. Полунично-огірковий салат
Ми звикли додавати всюди помідор та вже сприймаємо його як овоч. Насправді ж, помідор — це ягода, яка забрала всю “салатну” славу. Незвично вперше додавати до салату полуницю, замість помідорів. Але разом з тим, ви відкриваєте для себе нові смаки.
Складові: 100 г полуниць, 200 г огірків, 100 г листків салату, 3-4 листики свіжого базиліку, 1 ст.л оливкової олії, 1 ч.л бальзамічного оцту.
Як готувати:
- Полуницю та огірок наріжте тонкими слайсами;
- Базилік дрібно наріжте;
- Салат краще порвати руками, але можна й нарізати;
- Усе змішайте, посоліть, заправте олією та бальзамічним оцтом.
2. “Капрезе” з руколою
Капрезе — італійський салат, що нагадує прапор цієї країни. Це поєднання доводить, що геніальний смак криється в простоті. А щоб зробити салат ще ароматнішим, до традиційного рецепта додайте руколу.
Складові: 100 г моцарели (обирайте в розсолі), 100 г помідорів чері, 50 г руколи, гілочка базиліку, 1 ст.л оливкової олії.
Як готувати:
- Наріжте сир та помідори кільцями;
- Руколу поріжте, викладіть на тарілку;
- Листочки базиліку відділіть від ніжки;
- На тарілку викладіть руколу, на неї почергово викласти кружечки моцарели, чері та листки базиліку;
- Посоліть та полийте олією.
Є безліч варіацій цього салату-закуски. Його можна запікати в духовці та смакувати гарячим, робити у вигляді желе чи подавати на свіжих грінках. Поєднання смаків у будь-якому разі дуже вдале.
3. Салат з топінамбура
Низькокалорійний, корисний та дуже легкий у приготуванні салат.
Складові: 1 корінь топінамбура, 1 морква, гілочка петрушки, 1 ст.л грецького йогурту.
Як готувати:
- Топінамбур та моркву очистити та натерти на велику терку (або нарізати тонкими смужками);
- Петрушку подрібнити;
- Усі складові змішати, посолити, заправити грецьким йогуртом.
4. Черешнево-буряковий салат
Червоний — колір пристрасті. А коли в тарілці зустрічають 2 продукти цього кольору, посмакувати захочеться від самого лиш вигляду.
Складові: 1 буряк, 100 г черешні, 100 г сиру фета, 1 гілочка базиліку, 3-4 оливки, 1 ст.л оливкової олії, трішки соку лимона.
Як готувати:
- Буряк відварити, почистити, нарізати кубиками;
- Фету нарізати кубиками;
- З черешень видалити кісточки, нарізати половинками;
- Базилік та оливки дрібно нарізати;
- Змішати всі складники, посолити, заправити оливковою олією та соком лимона.
5. Салат з молодим горошком
Свіжий горошок можна відварити декілька хвилин або вживати сирим.
Складові: 100 г горошку, 150 г листя салату, 2 яйця, 1 ст.л оливкової олії, шматочок лимона.
Як готувати:
- Горошок відварити декілька хвилин в киплячій воді;
- Яйця варити 7-10 хвилин, порізати півкільцями чи кубиком;
- Салат порізати, об’єднати всі інгредієнти;
- Посолити, додати олію та збризнути соком лимона.
6. Томатний салат
Звісно, у підбірці літніх легких салатів не обійтися без томатів. Їх можна маринувати, запікати, смажити, перетворювати на кетчуп, але найкраще — їсти соковиті ягоди свіжими.
Складові: 400 г трьох видів томатів (жовті, червоні, оранжеві), 2 червоних цибулини, 3 гілочки базиліку, 1 ст.л оливкової олії, 1 ч.л яблучного оцту.
Як готувати:
- Томати помити та нарізати скибочками;
- Цибулю нарізати кільцями;
- Базилік дрібно порізати;
- Усе змішати, посолити та поперчити до смаку, додати олію та оцет.
7. Фруктовий салат з абрикосом
Свіжі фрукти та ягоди можна поєднати в солодкому салаті.
Складові: 300 г абрикосів, 200 г черешень, 50 г слив, 2-3 гілочки м’яти, 1 ст.л меду, 1 ч.л лимонного соку.
Як готувати:
- Фрукти помити, видалити кісточки та нарізати скибочками.
- М’яту дрібно нарізати, з’єднати з фруктами в тарілці;
- Мед та сік лимона змішати та додати до суміші.
Якщо використати свіжий мед з пасіки, аромат буде дуже насичений.
Салати з сезонних овочів та фруктів — найкращий варіант для легкої вечері чи перекусу протягом дня. Головне — перевіряти продукти при покупці та ретельно мити. Використовуйте свіжі приправи, щоб розкрити та доповнити смак страв, поєднуйте різні продукти. Тоді салати щодня будуть новими навіть з тих самих інгредієнтів. Смачного!
автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua