Найпопулярніший маршрут восени — на кухню по гарячий чай, а потім знову під теплу ковдру. Зібрали декілька варіантів напоїв, які допоможуть розбавити рутину. Готуйте, аби зігрітися після дощу, осінньої довгої прогулянки та почастувати друзів і сім’ю.
1. Імбирний чай з молоком
Імбир добре зігріває та додає звичним напоям і стравам пікантності. Спробуйте чай ще й із молоком для особливого смаку.
Інгредієнти:
- 150 мл молока.
- 150 мл води.
- 1 ст.л. чорного чаю.
- 20 г свіжого імбиру.
- 1-2 бутони гвоздики.
- 1 ч.л. цукру.
Як готувати:
- Імбир очистьте від шкірки й натріть.
- Змішайте імбир, чай, цукор, гвоздику, молоко та воду в невеликій каструлі. Можна додавати й інші спеції до смаку: мускатний горіх, корицю, кардамон.
- Доведіть суміш до кипіння, тоді накрийте кришкою та залиште на 5 хв.
- Відфільтруйте чай через сито або марлю. Прикрасьте напій кільцями свіжого лимона й подавайте.
2. Чай із калиною
Калина — смачна й корисна ягода, яку свіжою реально зібрати навіть взимку. А восени можна легко знайти кущ або придбати свіжі ягоди для відвару, який лікує від застуди, містить вітамін С та антиоксиданти.
Інгредієнти:
- 30 г ягід калини.
- 1 ч.л. липового цвіту.
- 1 ч.л. меду.
- 250 г води.
Як готувати:
- У каструлі доведіть до кипіння липовий цвіт, додайте потовчену калину та мед і проваріть усе разом 10 хвилин. За бажання додайте також чайну ложку чорного чаю або каркаде: колір та смак стануть більше насиченими.
- Дайте настоятися калиновому відвару ще 5-10 хвилин і смакуйте!
3. Яблучно-гарбузовий пунш
Пунш із яблук та гарбуза — це як Джміль, тільки осінній. Заслуговує на місці у добірці та вашому серденьку. Можна готувати великі порції для осінніх вечірок та за бажання додавати ром, тоді пунш вийде алкогольним.
Інгредієнти:
- 100 мл яблучного соку.
- 100 г пюре запеченого гарбуза.
- 1 паличка кориці.
- 2 ч.л. меду.
- 1 стручок кардамону.
- 2-3 зірочки гвоздики.
- 1 яблуко.
Як готувати:
- Очищений гарбуз наріжте тонкими слайсами й запікайте при 180°C до м’якості. Тоді перебийте в пюре блендером.
- До невеликої каструлі влийте яблучний сік, додайте спеції, мед, пюре гарбуза й перемішайте.
- Лимон наріжте кільцями, яблуко очистьте від серединки й також наріжте слайсами, додайте в каструлю.
- На малому вогні проваріть пунш 10-15 хв.
- Розлийте напій у бокали та подавайте з паличками кориці та шматками свіжого яблука.
4. Незвичайний какао з чилі
Какао може бути небанальним, не надто солодким і навіть гострим! Смак перцю чилі з шоколадом та какао допоможе зігрітися швидше.
Інгредієнти:
- 20 г какао.
- 300 мл молока.
- 20 г темного шоколаду.
- 1 перець чилі.
- 1 ч.л. цукру.
- Дрібка солі.
Як готувати:
- Молоко нагрівайте у каструлі й поступово всипте какао, цукор та дрібку солі.
- Натріть або поламайте шоколад, додайте до молока, розмішайте.
- Перець чилі (свіжий чи засушений) наріжте на слайси, на порцію додайте в какао 2-3 кільця перцю.
- Доведіть до кипіння при помішуванні та дайте настоятися.
5. Чай Ерл Ґрей на сидрі
Чай із сидром, бурбоном або скотчем — популярний напій у Великобританії, який іще називають Гарячий Тодді. Експериментуйте і куштуйте подібні напої, коли уже набрид глінтвейн і грог.
Інгредієнти:
- 200 мл яблучного сидру.
- 2 ч.л. чаю Ерл Ґрей.
- 1 ст.л. апельсинового соку.
- Прянощі: 1-2 бутони гвоздики, паличка кориці.
Як готувати:
- Змішайте в невеликій каструлі сидр, сік апельсина, спеції та нагрівайте до кипіння.
- Тоді всипте чай, зніміть із вогню, накрийте кришкою та зачекайте 5-7 хв.
- Коли чай завариться, відфільтруйте листя та подавайте напій.
6. Густий гарячий шоколад
Основний секрет смачного гарячого шоколаду — якісні складові. Обирайте якомога жирніше молоко (або вершки) та шоколад із високим вмістом какао (понад 70%). Не забудьте подати склянку води після подачі цього напою-десерту.
Інгредієнти:
- 110 г чорного шоколаду (плитка).
- 250 мл молока.
- 1 ч.л. цукру.
Як готувати:
- Шоколад поламайте чи наріжте на шматочки.
- Молоко і шоколад додайте у глибокий сотейник або каструлю.
- На малому вогні весь час змішуйте шоколад вінчиком до повного розчинення. Якщо ж ви не маєте жирного молока й хочете отримати густий шоколад, додайте 1 ч.л. кукурудзяного крохмалю до суміші.
- Додайте трохи цукру, перемішайте і подавайте напій із маршмелоу, сушеними слайсами фруктів або збитими вершками.
Кожен рецепт — привід знайти трохи часу для себе й приготувати сезонний гарячий напій. Ще один варіант — заварити одразу 1-2 літри чаю в заварнику, запросити друзів на осінній пиріг та один із напоїв з нашої добірки. Нехай кожен ковток наповнює вас енергією, силами й приємними спогадами на цілий рік!