Перша поява комети Tsuchinshan-ATLAS за 80 000 років: фотографії із Землі та космосу

    21

    Комета Tsuchinshan-ATLAS, відкрита у січні 2023 року в обсерваторії Purple Mountain у Китаї, стала справжнім видовищем для спостерігачів на Землі та в космосі. Ця комета, яку видно в небі Землі вперше за 80 000 років, була помічена астронавтами на Міжнародній космічній станції (МКС) та фотографами по всьому світу.

    Абхіджит Патіл, фотограф з обсерваторії Лік у Каліфорнії, США, зробив знімок комети Tsuchinshan-ATLAS у ранньому ранковому небі. “Після перегляду всіх фотографій комети з Південної півкулі та безлічі втрачених можливостей вона нарешті почала з’являтися в Північній півкулі під час сутінків на сході”, – розповів Патіл.

    Усама Фатхі, фотограф із Єгипту, опублікував фотографію комети, що пролітає над горою Сінай на Сінайському півострові.

    Фотограф Лоренцо Ді Кола зобразив сцену, що розгортається перед сходом сонця над замком Рокка-Калашіо та церквою Санта-Марія-делла-П’єта в Каласчіо в Італії 1 жовтня. Зменшений півмісяць видно ліворуч на знімку, а комета Tsuchinshan-ATLAS ширяє праворуч.

    Астронавт NASA Дон Петтіт поділився вражаючою фотографією з борту МКС, на фото комета відображена поряд із метеором, що згорає в атмосфері Землі. “Схоже, що вони подорожують строєм, але не пов’язані між собою, і лише випадково це потрапило на камеру”, – написав Петтіт у пості в соцмережі X.

    Астронавт NASA Метью Домінік зробив захоплюючий знімок Tsuchinshan-ATLAS, що ширяє над Землею, на тлі полярних сяйв. “Комета піднімається над горизонтом якраз перед орбітальним сходом Сонця, повз проноситься полярне сяйво”, – написав Домінік у пості в X.

    Комету було видно до 2 жовтня безпосередньо перед сходом Сонця, а потім знову можна буде спостерігати між 12 і 30 жовтня. Найближчу відстань комети від Землі буде досягнуто 13 жовтня. Для спостереження комети можна скористатися ресурсом The Sky Live, який надає інформацію про місцеперебування комети та її видимість з різних точок Землі.