Що врахувати у плануванні квартири: 6 порад для комфортного життя

    14

    Розібралися, де облаштувати вбиральню та навіщо поєднувати кухню з вітальнею.

    1. Розділіть квартиру на денну та нічну зони

    Якщо квадратних метрів вистачає, приміщення можна розподілити на загальні та приватні. Першу зону віддати під активну частину дня там будуть кухня, вітальня, комора. Другу – під відпочинок зі спальнею, дитячою, вбиральнею. Так домашні, що не сплять, не заважатимуть тим, хто вирішив відпочити, а гості не зайдуть на особисту територію господарів.

    Для грамотного зонування прокрутіть у голові різні сценарії. Наприклад, якщо плануєте робити кабінет і приймати відвідувачів, шлях до робочого місця не повинен пролягати через спальню. А для звичайного віддалення місце в нічній зоні якраз підійде — там не відволікатимуть і не вриватимуться на дзвони.

    2. Подумайте над об’єднанням приміщень

    Найпоширеніший варіант – поєднати кухню та вітальню. У маленькій квартирі це дозволить отримати додатковий простір для сімейних обідів та дружніх посиденьок. Щоб не перейматися сторонніми запахами від плити, поставте надійну витяжку. Якщо не вистачає світла, можна поєднати вітальню з передпокою. А ось ванну з туалетом варто поєднувати, якщо сім’я невелика або в квартирі є додатковий санвузол.

    3. Передбачте повноцінне робоче місце

    Навіть якщо ви працюєте в офісі, ситуація, коли вдома потрібно зробити терміновий звіт, не виключена. І краще б мати тихий кут з комп’ютером, зручним кріслом і столом, а не тулитися десь на дивані — спина за таке дякую не скаже. Не обов’язково робити повноцінний кабінет — організувати робочий простір можна у вітальні, спальні чи лоджії.

    Якщо ноутбук потрібен не кожен день, можна обійтися столом-трансформером або секретером з дошкою, що відкидається. Якщо ви працюєте на віддаленні постійно, краще організувати повноцінний простір з комп’ютером та зручним кріслом. Коли робоча зона потрібна двом членам сім’ї, а місця окремих столів не вистачає, можна вибрати один збільшений стіл.

    4. Враховуйте форму кімнат

    В ідеалі вона має бути наближеною до квадрата, але так буває не завжди. Візуально скоригувати форму кімнати можна різними прийомами. Наприклад, розширити вузький простір вдасться, розмістивши на стелі лампи направленого світла так, щоб вони висвітлювали витягнуту частину стін. А можна наблизити далеку стіну, пофарбувавши її в темний колір.

    Якщо в кімнаті є виступи чи колони, можна використовувати їх для зонування. А щоб не привертати зайвої уваги, пофарбувати у колір стін – вертикальна деталь підкреслить висоту стелі. Приміщення з п’ятьма кутами також спробуйте зонувати. Наприклад, можна організувати невеликий міні-офіс чи майстерню.

    5. Визначте місце для зберігання

    По можливості передбачте в квартирі вбиральню – її, наприклад, можна облаштувати в коморі або у відгородженій частині спальні. Щоб заощадити простір, можна використовувати складні або роторні двері — полотно в такому обертається всередині отвору за допомогою спеціального механізму.

    Якщо місця для вбиральні немає, придивіться до вбудованих шаф, які дозволяють використовувати простір до стелі. У нижній частині можна зберігати речі, які потрібні щодня, а у верхній — валізи та коробки із сезонним одягом. Ще варіант – меблі із системами зберігання. Наприклад, у деяких ліжках передбачені ящики, де можна тримати постільну білизну.

    Якщо немає можливості виділити вбиральню або обійтися шафами, можна використовувати функціональні стінки і стінки-трансформери. Вони допомагають приховати робочі, спальні, прасувальні місця. Такі системи зберігання дозволяють зберегти єдиний стиль в кімнаті: ви можете підібрати фасади під відповідний дизайн.

    6. Не перевантажуйте інтер’єр

    Щоб по квартирі було комфортно рухатися, між меблями має бути хоч би 70–80 сантиметрів вільного простору. Якщо є шафа з дверцятами або комод з висувними ящиками, то ще більше. Диван по центру вітальні виглядає добре лише на рендерах. У маленькій кімнаті він розділить приміщення навпіл і виглядатиме надто громіздко.

    Підбирати предмети інтер’єру потрібно з урахуванням розміру та пропорцій приміщення. Так, у невеликій вітальні можна обійтися складним або розсувним столом. А ось від м’якого та зручного дивана краще не відмовлятися, тим більше, що його можна замовити будь-якого розміру. Є стандартне правило – розміщувати диван та телевізор на одній осі. Решта багато в чому залежить від бажання замовників. Так, у вітальні можна організувати і місце для зберігання, і робоче місце, і обідню зону.



    • інші новини