Вчені знайшли останки стародавніх континентів, що виникли після “народження” Землі

    750

    Близько 3,5 мільярда років тому сформувалися перші континенти Землі, проте досі геологи не повністю розгадали процеси та склад, які лягли в їхню основу. Про це повідомляє видання IFLScience.

    Після остигання планети та утворення океанів, Земля була обмежена невеликими вулканічними островами, які тривалий час зазнавали впливу ерозії. Водночас варто зазначити, що деякі ділянки ранніх континентів збереглися в Західній Австралії, північній Канаді та Гренландії.

    З часом вони розділилися та еволюціонували у сучасні версії континентів, які ми знаємо сьогодні. Однак інші частини континентів фактично наздогнали їх лише через сотні років. Протягом десятиліть дослідники намагалися розкрити таємниці формування першої кори та з’ясувати, чи є в цьому процесі ключова роль тектоніки плит.

    Однак проблема полягала в тому, що кора, що має майже 4 мільярди років, зазнала безліч змін, що значно ускладнювало визначення її первісного складу. Автори нового дослідження, серед яких доктор Маттейс Сміт та його колеги з Університету Британської Колумбії, заявляють про своє успішне трасування певного набору мікроелементів, стійких до змін, які зберігають початкові характеристики вихідної магми.

    Вчені припускають, що співвідношення цих елементів є ключем до розгадки процесу формування первинної кори. За результатами дослідження робиться висновок, що перші континенти Землі виникли з габро – різновиду породи, що утворилася в результаті повільного остигання магми, багатої на магній і залізом.

    Дослідники підкреслюють, що у разі успішної перевірки їхньої моделі, вона здатна розв’язувати довгострокову проблему геологів. Попередні моделі вчених припускали, що ТТГ (триархеанські террени граніт-зелених порід) формувалися в ранніх зонах субдукції, вже після початку процесів тектоніки плит.



    • інші новини