8 рецептів гарячих напоїв, щоб почастувати друзів в осінній вечір

3501

Осінь — саме час гуртуватися, запрошувати друзів на гостину й проводити вечори з фільмами, іграми й довгими душевними розмовами. Після літа точно накопичилися цікаві історії з мандрів і відпочинку, та й засумувати, може, встигли. Щодо частувань усе зрозуміло: ароматні осінні пироги й печиво, соковите м’ясо чи овочі, піца, замовлена в кафе. А що ж робити з напоями, коли хочеться чогось цікавого й осіннього? Обирати з нашої підбірки!

1. Імбирний чай з лимоном

фото Depositphotos

Простий у приготуванні, недорогий і дуже зігрівальний напій.

Що потрібно: 20 г імбиру, 5 г улюбленого чаю, 10 г лимону, чайна ложка меду.

Як готуємо:

  1. Імбир натерти на середній терці. Лимон можна теж натерти або нарізати скибочками.
  2. Чай заварити та дати настоятися. Тоді додати імбир та лимон, трави до смаку(наприклад, м’яту).
  3. Коли чай охолоне до комфортної для вас температури, додайте мед або трохи цукру.

2. Кава Борджія

фото Depositphotos

Знадобиться, коли вечірка затяглася, і треба збадьоритися. Або ж щоб пригостити гостів зранку. Різні варіації кави з вершками чудово підійдуть як “кава в ліжко” для коханих.

Що треба: 200 мл кави, 100 г шоколаду, 25 мл молока, 30 мл збитих вершків, трішки цедри апельсина за бажанням.

Як готуємо:

  1. Заваріть каву в турці чи кавоварці.
  2. Шоколад поламайте на дрібні шматочки, змішайте з молоком і на маленькому вогні розтопіть(краще зробити це на водяній бані).
  3. Змішайте каву та шоколад, нагрійте з апельсиновою цедрою кілька хвилин для ароматності.
  4. Розлийте напій в чашки та прикрасьте збитими вершками.

3. Яблучно-цитрусовий пунш

фото Depositphotos

Вітамін С восени так і проситься до чашки у вигляді лимонів, апельсинів та грейпфрутів. Не опирайтеся та готуйте пунш.

Що потрібно: 2 яблука, 1 апельсин, 1 лимон, 0,5 літра соку яблука, 0,5 л апельсинового соку, паличка кориці, 1 ст.л цукру, 1 зірочка бодяну, 3-4 штуки гвоздики.

Як готуємо:

  1. Зняти цедру з апельсина та лимона. Фрукти нарізати скибочками.
  2. Воду нагріти, додати цукор, сік, проварити разом з цедрою декілька хвилин.
  3. Процідити суміш, відкинути цедру, воду повернути до каструлі.
  4. В каструлю додати фрукти, соки та прянощі, проварити на середньому вогні та дати настоятися 15 хвилин.
  5. Готовий пунш остудити. До готового пуншу можна додати ром, тоді напій буде алкогольним.

4. Шоколадний глінтвейн

фото Depositphotos

Ніжний вершковий напій для особливих вечорів. Сподобається тим, хто жити не може без шоколаду.

Що потрібно: 0,5 л вина, 100 мл молока, 100 г шоколаду, 100 г апельсина, 100 г лимона, 1 ч.л какао, 1 шт. бодяну, паличка кориці.

Як готуємо:

  1. Апельсини та лимони помити, нарізати скибочками.
  2. Вино налити в каструлю, додати спеції, лимон та апельсин. Гріти на середньому вогні 10-15 хвилин, але не доводити до кипіння.
  3. В окремій каструльці молоко з’єднати з шоколадом та какао, нагріти, щоб всі компоненти з’єдналися.
  4. Вино наливаємо до молока через сито, на цьому етапі треба все гарно перемішати та довести напій до смаку.
  5. Подавайте в келихах, прикрасивши скибочками апельсина.

5. Гарячий шоколад з чилі

фото Depositphotos

Якщо просто гарячих напоїв мало, зробіть їх пекельно-гарячими з чилі. Але насправді перець та шоколад чудово поєднуються, смак збалансований та цікавий. Головне не насипати забагато.

Що треба: шоколад 200 г, 0, 5 л молока, паличка кориці, 0,5 ч.л перцю чилі, 1 ч.л ванільного цукру, 1 ч.л крохмалю.

Як готуємо:

  1. Шоколад поламати чи натерти.
  2. В каструлю налити молоко, на невеликому вогні нагрівати, не доводячи до кипіння. Додати в молоко корицю, ванільний цукор та чилі, перемішуємо та проварюємо хвилин 10.
  3. Додаємо в молоко шоколад та розтоплюємо до однорідної маси. Шоколад має повністю розчинитися.
  4. Крохмаль треба розчинити в холодній воді або молоці та ретельно вимішати. Порціями додаємо в молочну суміш та постійно вимішуємо. Варимо декілька хвилин з крохмалем і подаємо.

6. Грог

фото Depositphotos

Класичний гарячий алкогольний напій на основі рому.

Що треба: 400 мл води, 200 рому, 2 лимони, 3 ст.л цукру.

Як готуємо:

  1. Вичавіть сік з лимонів.
  2. Воду закип’ятіть. Тоді до каструлі налийте сік, ром та воду, насипте цукор та вимішайте. Прогрійте напій 5 хвилин на слабкому вогні та подавайте. За бажання можна використати мед замість цукру.

7. Егг-ног

фото Depositphotos

Схоже на молочний смузі з пінкою, але гарячий. Егг-ног часто готують з додаванням рому, бренді чи віскі, але є і безалкогольний варіант.

Що треба: 3 яйця, 0,5 л молока або вершків, 3 ст.л цукру, паличка кориці, мускатний горіх, ванілін.

Як готуємо:

  1. Жовтки та білки відділити. Збити блендером жовтки з цукром, ваніліном до однорідності. Перенести суміш в каструлю.
  2. Додати молоко в каструлю, додати спеції, усе добре перемішати.
  3. Суміш тримаємо на маленькому вогні 15 хвилин та постійно помішуємо. Тоді знімаємо з вогню та продовжуємо перемішувати ще кілька хвилин.
  4. Подаємо у зручному келишку.

8. Молоко зі спеціями

фото Depositphotos

Що треба: молоко, мед, кориця, коріандр, мускатний горіх.

Як готуємо:

Просто підігрійте молоко, додайте по дрібці улюблених спецій(корицю можна використати в паличках), закип’ятіть. Перед тим, як пити, додайте трішки меду чи цукру до смаку. Такий напій чудово підійде для наймолодших гостей, які точно ще не доросли до глінтвейну, або допоможе заспокоїтися перед сном.

Простіший варіант — зварити какао з маршмелоу, або ж поєднати какао зі спеціями.

Смакуйте напої так, ніби вони зберігають останнє тепло осені. Зима вже наближається, час відпрацювати рецепти напоїв на практиці, поекспериментувати та запастися запашними спеціями та медом. Діставайте улюблене варення з кульбабок, яблук і грушок. Готуйте для друзів, родини чи для себе і насолоджуйтеся.

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти