Насправді свято називається “Перенесення нерукотворного образу Ісуса Христа”. В народі — Горіховий або Хлібний Спас, Спас “на полотні” чи “спожинки”. Кожна з цих назв має своє значення. Про те, як народилися ці назви свята, які традиції Горіхового Спасу та що приготувати — читайте у статті!
Значення свята
В часи Ісуса Христа в місті Едесі правив цар Абгар, який захворів на проказу. Він вірив в чудеса, які творив Спаситель й послав до нього художника. Той мав намалювати Ісуса й передати лист з проханням про зцілення. Художник не зміг підійти достатньо близько, але Ісус сам покликав його.
Господь попрохав принести воду й зріз полотна(убрус), умив лице, витер його цим шматком тканини й лик Христа відбився на полотні. Нерукотворний образ Христа допоміг вилікувати царя, зберігався в місті, потім був втрачений. А в 944 році, 29 серпня, святиню перенесли до Константинополя. Вважають, що саме лик Христа на полотні став першою іконою
Які традиції Горіхового Спасу?
До храму несли освятити горіхи, зерна, мед та хліб, який пекли вже з зерен нового врожаю. Хліб потім ділили на всю сім’ю, роздавали нужденним. Таким чином люди хотіли прикликати достаток.
У цей час починали збір горіхів. В деяких місцинах до лісу відряджали найстаршу жінку, яка робила “пробний” збір горіхів. Далі всі мали орієнтуватися на цю кількість за день.
На Горіховий Спас робили віники з горіха та ліщини й ходили з ними до лазні. Вважалось, що з їх допомогою можна зцілитися від хвороб. Також святили колодязі. Сила води та горіха мала захищати людей.
Ярмаркування на Спаса теж було особливим. Старалися скупитися, аби наступний рік жити в достатку, гарним знаком було принести додому полотно. Звідки й ще одна назва свята — “Лляний” чи “Полотняний” Спас. Поганю прикметою було “просто подивитися” та не купити навіть чогось маленького.
Чого не робии на Горіховий Спас?
На це свято, на відміну від інших, не можна відмовлятися від роботи. Тож спокійно збирайте урожай, збирайте горіхи, готуйте смачні страви, печіть хліб та робіть заготівлю на зиму.
Не можна ходити до лісу без оберегів, аби не зустріти злі сили. Не відмовляйте нужденним в допомозі цього дня.
Що приготувати на свято?
Гриби, мед, яблука та, звісно, горіхи складали основу для святкового столу. Що незвичайного приготувати з цих продуктів? Збережіть ці три рецепти!
Горіхове печиво
Що потрібно: 200 г борошна, 150 г горіхів, 1 яйце, 100 г вершкового масла, 100 г цукру, 0,5 ч.л кардамону, 0,5 ч.л розпушувача, 1 ч.л ваніліну.
Як готувати:
- Горіхи(волоські або будь-які, які любите) перебийте у блендері. Додайте горіхи до розпушувача, борошна, ваніліну.
- Масло збити з цукром, додати яйце та збити до однорідності.
- З’єднайте всі інгредієнти, вимісіть тісто, обгорніть в плівку й залиште в холодильнику на 1 годину.
- Дістаньте тісто, сформуйте кульки, розкачайте їх, щоб вийшло печиво. Викладіть на деко, встелене пергаментом. Можна прикрасити горішками зверху.
- Запікайте 15 хвилин при 180°C, до золотистого кольору.
Печериці, фаршировані горіхами
Рецепт, що поєднує найсмачніші лісові продукти. Гриби використовуйте печериці або з заокругленими шапочками, щоб зручно було накладати начинку.
Що потрібно: 10 великих печериць, 0, 5 склянки волоських горіхів, 1 цибулина, майонез.
Як готувати:
- Печериці помити, вирізати ніжки(ніжки дрібно нарізати).
- Цибулю дрібно нарізати й підсмажити(олії беремо мінімальну кількість). Додати ніжки грибів й смажити до золотистого кольору.
- Горіхи перебийте у блендері чи розтовчіть у ступці. Змішайте з цибулею та горіхами, додайте трохи майонезу(щоб начинка не розпадалась). Також можна взяти сметану замість майонезу.
- Шапочки викладіть на змащене олією деко. Нафаршируйте начинкою та запікайте 20-25 хвилин при 180°C. Вкінці запікання можна притрусити тертим сиром.
- Подавати можна гарячими або холодними.
Качка з яблуками та медом
Багато людей хвилюються, ніби мед після термічної обробки стає шкідливими. насправді ж, він справді втрачає деякі корисні елементи, але не стає шкідливим. А медовий соус чудово поєднується з м’ясом.
Що потрібно: качка(туша вагою приблизно 3 кг), 6 кисло-солодких яблук, головка часнику, 4 ст.л меду, паприка та чорний перець.
Як готувати:
- Готуємо маринад. Візьміть часник, почистьте та пропустіть через прес або розтовчіть у ступці. Додайте сіль, паприку, чорний перець до смаку. Сумішшю натираємо качину тушку та лишаємо мінімум на 2-3 години.
- Яблука помити, очистити від шкірки та вирізати серединки, нарізати четвертинами. Посоліть, поперчіть та начиніть яблуками качку через отвір на животі. Перед готуванням його варто зашити.
- Запікаємо качку. Викладіть її на деко, змащене олією спинкою донизу. Запікайте при 180-220°C 1,5-2 години. Час від часу треба діставати качку та поливати жиром, що витікає.
- За 15 хвилин до кінця запікання деко потрібно дістати та змастити качку медом. Допекти до готовності та подавати до столу.
Прикмети на Горіховий Спас
- Третій Спас — хліба припас;
- Третій Спас на полотні, а хлібець на току;
- Післяуспіння прийшло — сонце на осінь пішло;
- Багато горіхів на Спас — через рік буде хліба про запас;
- Ластівки відлітають у три рази, у три Спаса;
- Коли гарний Третій Спас — взимку буде квас.
Українські свята та традиції формувалися впродовж довгого часу. Щось ми забуваємо, щось залишається. В будь-якому разі свято — привід зібратися всією сім’єю, приготувати смачні страви й згадати традиції предків. А ви теж маєте улюблене свято?