Рисові тераси в Банауе

1769

Рисові тераси в Банауе – створені понад 3 тисячі років тому плем’ям Іфугао рисові поля у вигляді терас поряд з невеликим містом Банауе на острові Лусон, Філіппіни, в 250 км від столиці країни Маніли. Люди Кордильєр 3’000 років почали займатися сільським господарством, ефективно перетворюючи область схилу гори в те, що зараз називають одним з найдивовижніших місць на Філіппінах. Це – Тераси Ріса в Філіппінах. Проект просто дивовижний, він був втілений тисячі років тому без використання сучасних машин.

Філіппінські тераси в містечку Банауе (Banaue) знаходяться вище 1500 метрів над рівнем моря і займають площу 10360 км.кв. Перші ділянки гірських схилів, оброблених за допомогою примітивних інструментів, з’явилися більше 2000 років тому. Предки найдавніших землеробських племен народу “іфугао”, прямі нащадки якого до цих пір живуть в Банауе, перетворили суворий гірський пейзаж, створивши придатні для життя території. Примітно, що назва північного гірського народу “Ifugao” означає “що живуть на землі”.

Висічені в гірській породі улоговини просочені водою, завдяки дощовим тропічним лісам, розташованим рівнем вище. Перше враження від побаченого незабутньо: високо в хмари підноситься гірська сходи, сходи якої утворюють різьблені поля. Рис в різних стадіях вегетації – від проростаючих пагонів до стоять у воді густих пучків трави, забарвлює поля в усі відтінки коричневого та зеленого кольорів.

У 1995 році іригаційні системи в Банауе були включені до Списку всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО і знаходяться під захистом ООН. В даний час банауесскім терасам загрожує процес ерозії, тому що більша частина полів не обробляється. Тераси потребують постійного спостереження за станом систем зрошення й підлягають реставрації.

Якщо ви хочете побачити “восьме чудо світу”, як багато хто називає банауеські тераси, і аборигенів, що живуть у злагоді з багатою тропічною природою – їдьте на саму околицю Південної Азії, в Філіппіни.

Рисові тераси в Банауе (1)

Рисові тераси в Банауе (2)

Рисові тераси в Банауе (3)

Рисові тераси в Банауе (4)

Рисові тераси в Банауе (5)

Рисові тераси в Банауе (6)

Рисові тераси в Банауе (7)

Рисові тераси в Банауе (8)

Рисові тераси в Банауе (9)

Рисові тераси в Банауе (10)

Рисові тераси в Банауе (11)



• не пропусти