Свято Катерини: історія свята, традиції, ворожіння, та що не можна робити

35390

Щорічно в Україні 7 грудня відзначають день Катерини, яку вважають берегинею жіночої долі. Традиційно, дівчата у цей день гадають, аби дізнатись своє майбутнє, але й не тільки у дівчат існують традиції у день святої великомучениці, а й у чоловіків.

Хто ж така Катерина?

Свята Великомучениця Катерина, котра прийняла християнство у 304 році, жила в Олександрії і вражала людей непохитністю своїх поглядів та вірності власній вірі. За легендою, її пробували звернути з богослужіння і переконаннями, і грошима, і владою, але жінка твердо стояла на своєму та й сама вміла переконати кого завгодно. За легендою, воїнів, яких вона переконала прийняти християнство, хотіли стратити – тоді сама поклала свою голову під меч ката, ставши на їх захист. За це її піддали страшним мукам, звідти і звання великомучениці, котра з благих намірів здобула страшну смерть. Нині її останки знайшли у Єгипті та поховали у монастирі Синай.

День святої Катерини вважають пророчим для жіночої долі, тож всі традиції та ворожіння пов’язані із спробами дізнатись власне майбутнє. Чоловіки теж мають свою традицію: у цей день вони ворожать та просять про те, щоб їм трапилась вірна та хороша дружина. Навіть постили суворіше ніж у інші дні.

Ворожіння на Катерини

Символом цього дня є гілочка вишні, саме із нею пов’язано багато ворожінь. Як тільки-но зійде сонце, дівчата йшли зрізати гілочку вишні та ставили її у воду в будинку. Стояла гілочка в воді аж до свята Меланки. Якщо до цього часу вишня зацвіте – це безперечно добрий знак, навпаки – коли гілка засохне і не протягне до Меланки.

Такий же ритуал із гілочкою вишні проводили і хлопці: якщо вишня зацвіте, значить жінка його буде вірною та гарною. Якщо гілка пускає листя без цвіту, значить попадеться йому жінка проста, а якщо засохне вишня – то буде дружина сварлива та ледача.

Ввечері дівчата сходились разом у когось вдома та накривали вечерю, зокрема борщ та пшеничну кашу. Та всі страви були пісними, бо вже почався піст перед Різдвом. Опівночі, до «півнів» дівчата беруться гадати. Беруть свою вечерю, закутують у вишитий рушник та йдуть закликати свою долю: «доле, доле, йди до мене вечеряти!». Добрим знаком вважалось, якщо у відповідь заспівають перші півні – це означало що доля обізвалась до дівчини. Після ворожінь не можна було засиджуватись допізна в гостях – всі обов’язково повинні були повернутись додому.

Перед сном дівчата клали під подушку декілька гілочок, зірваних із різних дерев. На кожну із гілочок загадували хлопця. Зранку витягали навмання першу гілочку з-під подушки – яка випаде, та того хлопця і вийде заміж. А як витягне гілочку яблуні – то цього року ще буде дівувати.

Ще була традиція ранесенько вийти до криниці та подивитись у своє відображення – якщо вода колихалась та йшла колами, то дівчина ще не скоро вийде заміж. Якщо ж вода була тиха та спокійна – десь вже чекає її суджений і дуже скоро буде свататись.

Цікавим способом гадати на власне майбутнє, треба було підійти до вікна будинку чужої оселі та спробувати почути, як там говорять господарі. По інтонації їх розмови, можна було здогадатись, якою буде подальша доля.

Ще були всілякі традиційні ворожіння із хустинками, голками, нитками, перстнями, гребінцями та іншими «магічними» предметами, котрі набувають своєї сили у певні дні.

Дівчата, котрі хотіли якнайшвидше створити власну родину – ходили в цей день у церкву, просили про вдачу у святої Катерини та ставили свічки біля її ікон.

Жінки, які вірили, що їм «наврочили», проводили обр’яди аби зняти із себе все недобре. Прали сорочку у льодяній ріці, знімали хрестик та прикладали його до ікони Катерини, вмивались талою водою чи снігом тощо.

Що не можна робити в День святої Катерини

Так як Катерини випадає на Різдвяний піст, не можна було танцювати, але от співати і веселитися не заборонялося, особливо це стосувалося молоді. Звичайно ж, виключалися будь-які роботи на землі, фізична праця. Не можна було нічого будувати, ремонтувати і шити. Також стіл можна накривати лише з дозволених блюд, а це каші і борщ.

Приказки та прикмети на день святої Катерини:

  1. Катерина по воді, то Різдво по льоді
  2. Як на Катерину холодно, то буде голодно
  3. На святу Катерину ховайсяпід перину.

Цікаво описує традицій на день святої Катерини народний віршик:

Дівчата в цей день ворожили.
Гілки вишні у воду садили.
Якщо скоро вишня розів’ється,
То дівчині доля усміхнеться.

Брали горщик каші та рушник,
Виходили з хати до воріт.
Кожна дівчина по черзі
Викликала долю в серці.

Потім довго прислухалася,
Щоб їй доля обізвалася.
Кому — майбутнє щасливе,
Кому — свекруху сварливу.

Ось до першої дівчини
Вийшов пан чарівний, дивний.
Каші грудку скуштував,
Вдачі й щастя обіцяв.

На хвилиночку з’явився
І в повітрі розчинився —
Завітають восени
До дівчиноньки свати.

Свято це дівоче, дивне.
Що намрієш в ніч чарівну,
Все це збудеться.
Чекай на Весільний коровай.

Тож святую Катерину
Не забудь у цю годину
Вшанувати і згадати,
І молитву прочитати.

Попри те, що свято досить давнє, дівчата і досі мають звичку у цей день гадати на власну долю, адже всім цікаво – що йому приготувало майбутнє.

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти