Книги знову в моді: 5 сучасних українських книгарень

1936

Книги знову в моді: 5 сучасних українських книгарень

Останні декілька років модні тенденції все стрімкіше рухаються у бік літератури. Мода приносить зміни у всі сфери життя, в тому числі і в інтелектуальну. Тому зараз з’являються сучасні бібліотеки, кав’ярні з читальними залами та літературні клуби, зорієнтовані на популяризацію літератури у суспільстві. На те, щоб читати хороші книги – була гарна звичка кожного. Тож ми зробили для вас добірку найбільш вдалих проектів, які стали свіжим ковтком повітря у світі літератури.

Літературний клуб «Пломінь»

Творці цього літературного клубу гучно заявили про себе, адже на їхню думку, вони є сучасною альтернативою «Просвіти», яка вже пережила себе та не здатна зацікавити інтелектуальну молодь. Бібліотека «Пломеню» складається з найцінніших надбань європейської літератури, там ви можете знайти рідкісні видання європейських філософів, почитати у залі літклубу, або ж взяти їх з собою додому. Зібрала книжки сама ж молодь – кожен приніс свої близькі серцю видання та віддав їх для створення унікальної бібліотеки.

Також у «Пломені» щотижня проходять лекції та обговорення праць відомих європейських філософів, кінопокази, дискусійні клуби, виставки молодих художників та багато іншого. Знаходиться він у центрі Києва: провулок Т.Шевченка 5-а.

«Букмоль»

Ця бібліотека також має свій дискусійний клуб. Щотижня там збираються бажаючі обговорити одну із книжок з полички цієї бібліотеки. Проте її спрямування дещо інше – там переважає дитяча література. Мета цієї бібліотеки – привити гарний смак і та любов до літератури ще у ранньому віці. Тому це чудове спільне заняття для дітей та їх батьків.

Оскільки дискусійний клуб зосереджений у першу чергу на дітях, вони можуть не просто розповісти про свої враження від книги, а зліпити їх, намалювати чи змайструвати. Якщо ви хочете, щоб ваша дитина полюбила читати і не вважала це заняття нудним, то «Букмоль» створений саме для вас. Знаходиться він у Києві в дитячому центрі «Парус», на Подолі: вулиця Андріївська 8/12. bokmal.com.ua

Гіппокампус

Книгарня «ГіппоКампус» знаходиться в Одесі та містить у собі простір для спілкування, читальну залу, кав’ярню та навіть кінотеатр. Мета засновників цього закладу – не просто зацікавити молодь літературою, а привити гарний смак та любов до розвитку у всіх сферах творчості.

Саме тому тут можна щодня наткнутись на майстер-класиліпки з глини, акторської майстерності, малювання чи гри на різних музичних інструментах. А в кінотеатрі систематично відбуваються покази класичного та арт-хаусного кіно, аби і в цьому привити у молоді хороший смак. Адже мало дивитись кіно та читати книги – потрібно вміти знаходити серед для себе найцінніші. Адреса: вулиця Пастера, 60, Одеса.

Чорна Ящірка

Книгарня Чорна Ящірка довгий час існувала у Дніпрі, проте нещодавно у неї виникли скрутні часи, тож її засновники перемістили своє творіння у віртуальну площину. Оскільки подбіний заклад у Дніпрі був рідкістю, навіть перебравшись в інтернет, він не втратив своєї популярності. Там і досі можна придбати книгу та знайти однодумців. Власники сподіваються, що скрутні часи минуть і Чорна Ящірка знову знайде собі місце у рідному місті. www.facebook.com/blacklizard.gallery

Мистецька книгарня Небо

Мистецька книгарня Небо – ще один унікальний заклад столиці. Її по праву можна назвати найгарнішою книгарнею столиці. Адже як інакше – коли вона містить у собі найрізноманітніші видання про мистецтво.

Тут кожен знайде для себе цікаві книги про художнє мистецтво, музику, фотографію, кулінарію, подорожі та багато інших надихаючих речей. Така книгарня – справжній скарб для творчої особистості, яка хоче навчатись та розвиватись.

І як же ж мистецький простір без майстер-класів? Кожної суботи Небо запрошує до своєї читальної зали майстрів, котрі навчають відвідувачів чомусь новому, будь то мистецтво орігамі, живопис чи ліпка з глини. Адреса: вулиця Чигоріна, 59, Київ. nebobookshop.com.ua

Серед цих книгарень кожен знайде для себе щось цікаве: обговорення книг, лекції, майстер-класи чи кіно. Літературні клуби щоразу вигадують нові цікавинки для своїх гостей, аби привернути їх увагу та спонукати читати хороші книжки. Гріх не скористатись всіма можливостями для розвитку, котрі вони з радістю нам пропонують. Особливо, коли дедалі більше людей підхоплює цю модну тенденцію.

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти