Палаци, музеї, парк та усипальниця: 15 найкрасивіших споруд шляхетського роду Потоцьких в Україні

3937

Історія і спадок шляхетського роду Потоцьких на сучасних українських землях нині сприймаються неоднозначно. Контроверсійно – сказали би на Заході України. Боротьба з українством, проросійськість – і одночасно розбудова й розвиток міст та сіл, пише igotoworld.com. Пишна монументальність палаців – і раптом тиха краса парків, озер, скверів…

Не оцінюючи зараз історію, ми трохи роздивимося спадок польсько-українського роду Потоцьких на теренах України. Звісно, це невелика (й найгарніша) частка шляхетських володінь – більшість із них зруйнували час, війни, ненависть або байдужість людей. Але те, що лишилося, побачити варто. Інколи просто тому, аби ще встигнути.

Природничий музей у Харкові

У далекому 18 сторіччі Северин Потоцький був опікуном Харківського навчального округу. І чимало зробив, аби, наприклад, поповнювалися колекції сучасного Музею природи у Харкові. А ще у Северина Потоцького народився син Леон, якого життя занесло до Криму…

Джерело фото: muzei-prirody.blogspot.com.

Лівадійський палац, Крим

Лівадійський палац – перлина кримського селища Лівадія біля Ялти. Перший палац побудував Леон Потоцький, він закладав і парк. Пізніше реконструкцію здійснювали вже за наказом російського імператора Олександра ІІ, який забажав зробити Лівадію своєю літньою резиденцією.

Джерело фото: ukurier.gov.ua.

Замок-палац Потоцьких у Тартакові, Львівщина

Будівля, більше відома як палац Лянцкоронських, була перебудована із замку Потоцьких. Спочатку власником замку був київський воєвода Щенсний (Фелікс) Казимир Потоцький. За однією з версій, саме тут народився його правнук Станіслав, який увійшов до історії як граф Станіслав Щенсний Потоцький.

Джерело фото: uatravel.org.

Палац Потоцьких у Червонограді, Львівщина

Палац у Червонограді (Кристинополі) зараз потребує реконструкції. Кристинополь заснував згаданий гетьман Щенсний Потоцький. А цей палац, що був замком, перебудував його внук, Франц Салезій. Тут ріс Станіслав Потоцький. Звідси молодий шляхтич і подався геть, коли трагічно втратив свою першу дружину, а потім й батьків.

Джерело фото: invtur.com.ua.

Палац Потоцьких у Тульчині, Вінничина

Згодом саме палац у Тульчині став великою резиденцією графа Станіслава Щенсного Потоцького. Тульчинський маєток був побудований 1785 року. Тобто після того, як нещасний граф мусив залишити Кристинопіль (майже одночасно відбувся і перший поділ Польщі) та виїхати на терени Правобережної України.

Джерело фото: kartagoroda.com.ua.

Дендропарк «Софіївка» в Умані, Черкащина

Розкішну «Софіївку» Станіслав Потоцький збудував на честь Софії Вітт, чим по-своєму прагнув увіковічити ім’я дружини. Зрештою, не надто славне: попри блиск і обдаровування багатствами, невірна грекиня так і не зробила чоловіка щасливим. Хоча саме так перекладається «Щенсний», друге ім’я графа, свого часу обране ним самим.

Джерело фото: zeleniydom.com.ua.

Художній музей, Одеса

Будинок сучасного Одеського художнього музею колись також належав Потоцьким, точніше – Ользі Потоцькій, дочці Станіслава Щенсного Потоцького і Софії Вітт. Ольга народилася в Тульчині, а виросла в Умані. В Одесі Ольга Потоцька мешкала від 1824 року, коли стала дружиною генерала Лева Наришкіна.

Джерело фото: bigfoto.in.ua.

Палац Шувалова в Тальному, Черкащина

Попри назву, ця унікальна для Черкащини мисливська садиба у 18 столітті також ще належала Потоцьким. Тому її часто називають маєтком Потоцьких-Шувалових. Палац у Тальному був спадком Ольги Станіславівни Потоцької-Наришкіної, а потім перейшов до її дочки Софії, дружини графа Шувалова.

Джерело фото: in.ck.ua.

Замок Потоцьких у Золотому Потоці, Тернопільщина

Це красивий у минулому маєток Потоцьких, що зараз, на жаль, занепадає… Замок ще у 17 сторіччі побудував Стефан Потоцький, польський шляхтич. Відтоді його не шкодував ані час, ані люди. Але виглядає так, що врятувати могутню колись твердиню ще можливо.

Джерело фото: mapio.net.

Міська ратуша в Бучачі, Тернопільщина

Звісно, в буквальному сенсі Бучацька ратуша не була маєтком Потоцьких. Але постав шедевр відомого архітектора Бернарда Меретіна саме з ініціативи канівського старости Миколи Потоцького, активного громадського діяча 18 сторіччя. Споруда потребує реконструкції – і одночасно надихає творчу молодь на художні фотопроекти.

Джерело фото: buchach-info.com, автор – Юрій Остапа.

Палац Потоцьких-Реїв у Микулинцях, Тернопільщина

Палац у Микулинцях у 18 сторіччі належав Людвіці з Мнішеків Потоцькій. Вона була другою дружиною великого коронного гетьмана Юзефа Потоцького. Пізніше Людвіка Потоцька подарувала цей палац племіннику (сину свого рідного брата) з роду Мнішеків.

Джерело фото: baltia.com.ua.

Раївський палац, Тернопільщина

Схоже, що палац Потоцьких у колишньому селі Рай зовсім занепаде, якщо не буде реконструйований. Його збудував у 18 сторіччі магнат Олександр Потоцький. А в наступному віці палац перебудували, надавши будівлі помітних рис класицизму. Сьогодні село Рай є частиною міста Бережани.

Джерело фото: ua-travels.livejournal.com.

Палац Потоцьких у Львові

Львівський палац Потоцьких – напевно, найбільш відома і найкраще збережена резиденція цього роду в Україні. Це маєток Альфреда ІІ Потоцького. Він був побудований на місці, де колись знаходився берег Полтви. Русло цієї річки сьогодні сховано глибоко під львівською бруківкою.

Джерело фото: stezhkamu.com.

Палац Потоцьких у Івано-Франківську

Історія сучасного Івано-Франківська почалася в часи, коли галицький староста Анджей Потоцький заснував місто Станіславів… Звісно, Потоцькі звели тут для себе і ошатний замок-палац. Сьогодні стан палацу і території довкола потребують кардинального відновлення та упорядкування, але зберігають сліди колишньої величі.

Джерело фото: typical.if.ua.

Усипальниця Потоцьких у с. Печера, Вінниччина

Один із найкрасивіших костелів-усипальниць вельможних родів зберігся у с. Печера на Вінниччині. Проектував його на початку 20 сторіччя сам Владислав Городецький! Усипальниця недарма вважається одним із найкращих творів архітектора. Звісно, колись тут був і маєток Потоцьких – та він не зберігся.

Джерело фото: hram-ua.com.



• не пропусти