Невідома Україна: 19 унікальних сіл для незабутніх подорожей Україною (фото)

30141

Плануючи відпочинок, багато хто з нас мріє про популярні курорти, забуваючи про більш доступне дозвілля, як, наприклад, поїздка в українське село. Що може бути краще первозданної природи і смачної здорової їжі? Зрештою, Україна завжди славилася своїми природними багатствами. Якщо ви в цьому ще не переконалися, то у вас є всі шанси.

Колочава, Закарпаття

Село Колочава, протяжністю більше 40 км, називають одним з найдовших в Україні. Чудові гірські пейзажі з кришталевою мінеральною водою – далеко не всі переваги цієї місцевості. Адже Колочава відома як село десяти музеїв, тому їхати звідси ви будете з величезним багажем знань.

Бакота, Хмельницька область

Дивовижна місцевість. Бакота перекладається як «бажане місце». І дійсно, всі, хто тут побував, миттєво закохувалися у цей квітучий край. Раніше Бакота була столицею Поділля, але історія розпорядилася інакше. У 1255 році разом з приходом татаро-монгольського ярма поселення було фактично стерте з лиця землі. Згодом село відновили, проте у 1981 році у ході будівництва Новодністровської ГЕС населення було виселене, а місцевість затоплена. Сьогодні це село навіть не можна знайти на карті, і багато хто не знає, що тут знаходяться залишки скельного монастиря, створеного тим самим Антонієм, який заснував Києво-Печерську лавру.

Дземброня, Івано-Франківська область

Дземброня – місце, де народжуються хмари. А все тому, що це одне з найбільш високогірних сіл в Україні. У пошуках натхнення сюди приїжджали Василь Стефаник і Леся Українка. Кажуть, що мальовнича місцевість села Дземброня надихнула Сергія Параджанова на зйомки культової кінострічки «Тіні забутих предків».

Мезин, Чернігівська область

Невелике живописне село під назвою Мезин розкинулося на високому березі Десни. Воно б не було нічим примітне, якби українські вчені не виявили тут велику стоянку епохи палеоліту. Археологічні знахідки поповнили численні музеї по всьому світу, а на місці розкопок утворився музей. Крім того, село Мезин є центром однойменного національного парку, створеного для охорони тутешніх деснянських висот, покритих лісом і прозваних «Мезинською Швейцарією».

Опішня, Полтавська область

Справжня Мекка гончарства скромно причаїлася у невеликому селі, розташованому на кручах берегів Ворскли. Про Національний музей українського гончарства та Інститут керамології чули не всі. Побувавши в селі Опішня, ви матимете унікальний шанс познайомитися з історією гончарства, яке активно розвивається в цьому краї останні 3 тисячоліття. Не забудьте придбати опішнянську свистульку напам’ять.

Іза, Закарпатська область

Побувавши у столиці гончарства, не можна пропустити центр лозоплетіння – село Іза. У цьому закарпатському поселенні народні майстри створюють справжні шедеври, які можна побачити лише тут. Також до Ізи приїздять, аби скуштувати смачного сиру, адже тут знаходиться сироварня «Бараново». Виготовлені в ній сири відомі на всю околицю.

Струсів, Тернопільська область

Село Струсів багато мандрівників не включають у свій план подорожей і все через банальну відсутність інформації. Даремно, це місце має давню історію і відрізняється красивою природою. Тут можна побачити старовинний палац графа Голуховського в стилі ампір, печерну церкву, витесану в камені, і костел святого Антонія.

Кам’яне село, Житомирська область

У цьому загадковому місці ніхто не проживає. Проте туристи часто навідуються до скам’янілого поселення, зокрема, щоб побачити так званий Божий слід – невелике заглиблення в камені, яке допомагає вилікувати багато захворювань. Виберіть Кам’яне село одним з пунктів своєї подорожі і познайомтеся з легендами, що розповідають про історію його появи.

Трикрати, Миколаївська область

Трикратський край асоціюється з козацьким родом Скаржинських, чиє родове помістя досі збереглося. Саме тут народився відомий Віктор Скаржинський. Присвятивши своє життя ботаніці та лісництву, він займався насадженням штучних лісів. Завдяки йому зараз існує Трикратський ліс, що включає такі заповідні зони, як: «Літній хутір Скаржинського», «Василевська пасіка» і «Лабіринт». Недалеко звідси знаходиться Актовський каньйон, відомий також як «Долина диявола» або Малий Крим.

Підгірці, Львівська область

Підгірці в минулому іменували «галицьким Версалем». Його головна прикраса – чудовий замок «Золотої підкови Львівщини». Крім Підгорецького замку, тут можна прогулятися у французькому парку і відвідати римсько-католицький костел Воздвиження та святого Йосипа.

Верхівня, Житомирська область

Село Верхівня відоме тим, що зберігає сліди перебування великого французького письменника Оноре де Бальзака. Тут у стінах розкішного палацу зароджувався палкий роман між ним і першою красунею Польщі Евеліною Ганською. Тепер кімнати, які письменник використовував для своєї літературної діяльності, служать меморіальним музеєм Бальзака.

Розтоки, Чернівецька область

У Розтоки приїжджають у пошуках червоної рути, адже саме цей край свого часу надихнув на створення відомої пісні. Але якщо цієї причини вам буде недостатньо, щоб приїхати сюди, то можете помилуватись ландшафтним заказником Буковинські водоспади Тут вирує сім водоспадів різної потужності і висоти – унікальне явище для Карпат.

Синевир, Закарпаття

Це гірське село багате кришталевим повітрям, екологічно чистими лісами і головною перлиною Карпат – озером Синевир. Про це диво України мало хто не чув, до того ж за 6 км від прекрасного Синевира знаходиться єдиний у Світі музей лісу і сплаву. Побувавши тут, не забудьте відвідати популярний Каменецький водоспад.

Карпати, Закарпатська область

Село Карпати знаходиться у дуже мальовничій місцевості, оточеній горами і лісами. Тут протікає безліч мінеральних вод, а основною архітектурною пам’яткою є замок Шенборнів.

Ліски – «Полуничне село», Одеська область

Село Ліски славиться величезними врожаями полуниці. Важко повірити, як невелике поселення в 1800 чоловік щорічно збирає більше 300 тонн полуниці.

Моринці, Черкаська область

Загляньте у Моринці – село, де народився славетний український Кобзар. Тут знаходиться музейний комплекс, який входить до складу Історико-культурного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка».

Колодяжне, Волинська область

Колодяжне – ще одна батьківщина української знаменитості. На території невеликого села стоїть потужний культурний і просвітницький центр – музей-садиба Лесі Українки.

 

Трипілля, Київська область

Трипілля – всесвітньо відоме село. Славу йому принесли знахідки археолога Вікентія Хвойки, який у 1897 році розкопав поселення нікому невідомої на той час культури. Це відкриття стало справжньою сенсацією у світі науки. Познайомитися з історією трипільської культури можна не в одному, а в двох музеях села Трипілля: Обласному археологічному музеї і приватному музеї «Прадавня Аратта – Україна».

А в яких відомих селах, селищах бували ви?

Джерело IGotoWorld.com



• не пропусти