Гончарське село Опішня — Столиця автентичного українського бренду (фото)

5702

Гончарний круг обертався щораз швидше. Раз за разом округлював ледь впізнаваний вже силует, з якого від дотику рук майстра формувались щораз чіткіші контури виробу. Чарівна глина слухняно лягала за кожним порухом цих рук…

Гончарство – одне із найдревніших ремесел, яке освоїли наші пращури. В ньому – історія українського роду, в ньому його душа і мистецтво. Тож своєрідним духовним центром можна назвати село, де споконвіків живуть гончарі і творять історію цього унікального народного мистецтва. Стародавнє село Опішне (сучасніша назва – Опішня).

На місці древніх городищ, з руїн козацької фортеці…

Поселення тут існувало ще за доби неоліту. Зважаючи на величезну кількість історико-архітектурних пам’яток, які залишили по собі різні епохи, Опішню можна назвати одним з найцікавіших поселень України. Скіфське та слов’янське городища, святилища, прадавні кургани… Залишки фортифікаційних споруд та козацького поселення. А ще тут є старовинна система підземних ходів.

Могутня колись козацька фортеця захищала поселення від зовнішніх небезпек. Адже через Опішню пролягали важливі дороги: до Муравського шляху, з Гадяча до Перекопу. Згодом село саме стало досить значним торговим центром. «Опішне розкішне. Приїдеш у свитці – поїдеш в жупані» – жартували місцеві.

Курган, який у народі називають Швецькою могилою, зберігає трагічну пам’ять сотень полеглих воїнів шведського війська. Колись саме на цьому місці відбулась одна з найбільш кровопролитних битв Північної війни.

Мистецтво чарівної глини – в музеї під відкритим небом

Відомо, що вже на початку 1700-х років в Опішні існував невеличкий гончарний центр. І вже до середини ХІХ століття містечко стає одним із найбільших та найвизначніших центрів українського гончарства. Згодом відкрили навчально-показову майстерню. Щороку заклад виховував, майстрів, які, як ніхто у світі, вміли чарували з глиною. Наприкінці 19 – на початку 20 століття в містечку працювало близько 1000 майстрів. Вони забезпечували найкращою керамікою майже всі континенти світу.

Сьогодні в Опішні можна побачити Національний музей-заповідник українського гончарства. До його складу входять три меморіальні музеї-садиби опішнянських гончарів та колекціонерів, Центр розвитку духовної культури. Величезна колекція виробів із глини зібрана із різних куточків України. Унікальні садово-паркові, монументальні скульптури таких великих розмірів більше ніде в Україні не зустрічаються.

Працівники музею кажуть, що кожен може знайти тут щось своє. Скульптури, статуетки, посуд, іграшки на стільки різноманітні і цікаві, що привертають увагу маси відвідувачів. Народна фантазія породила найнесподіваніші та найоригінальніші витвори. Здається, їх тут безліч – кольорових тарілок, смішних глечиків, дивовижних істот… не лише в музеї, а й просто на вулицях, в приватних родинних колекціях, які радо виставляють на показ.

Чи модне гончарство зараз?

Відомо, що на початку ХХ століття гончарною справою в Опішні займалось близько тисячі родин. У радянські часи тут діяв завод «Художній керамік». Та згодом гончарство стало тут суто приватною родинною справою. І досі свої уміння досвідчені майстри передають молодому поколінню. Тож справа не занепадає.

Немало молодих людей обирають своєю майбутньою професією саме гончарство.
Дітей в Опішні навчають ремеслу з першого класу спеціалізованої школи. За гончарний круг дітей садять лише із 7-го класу, адже це досить складний та відповідальний етап роботи. За 10 років діти стають професіоналами у цій мистецькій галузі.

І сьогодні опішнянська кераміка залишається своєрідним національним символом, світовим брендом. Здавана її знають і цінують у всьому світі. Й тепер сюди приїжджають люди із різних країн. На симпозіуми, які проводяться тут регулярно, або просто насолодитись красою автентичного українського гончарного мистецтва. Тож опішнянське гончарство сьогодні можна назвати водночас модерним та автентичним брендом.

Національні фестивалі ковальства, гончарства та гончарського бодіпейнтингу (мистецтва малювання по тілу) будуть дуже цікавими і дорослим і дітям. Тут вам обов’язково запропонують спробувати себе у гончарному мистецтві.

Для тих, хто зібрався в дорогу:

Місце знаходження:
Полтавська область, Зіньківський район

GPS:
49°57’19.37”N, 34°37’18.39”E

Контакти:
Сайт: www.opishne-museum.gov.ua

Поради бувалого мандрівника:
Традиційний тиждень національного гончарського мистецтва «Здвиг» проводиться в Опішні наприкінці червня. Саме тоді з’їжджається найбільше туристів. Щоправда, готелю тут поки що немає, тож поселитись можна лише у місцевих жителів.

автор Надія Понятишин спеціально для vsviti.com.ua

фото: zamkovyi
фото: zamkovyi
Опішне, ставок.  Фото: Денис Заливчий
Опішня, ставок.
Фото: Денис Заливчий
фото: tourist_ua
фото: tourist_ua
фото: Олександр Данилець
фото: Олександр Данилець
фото сайту fotofact.net
фото сайту fotofact.net
фото сайту fotofact.net
фото сайту fotofact.net
фото сайту fotofact.net
фото сайту fotofact.net
фото сайту fotofact.net
фото сайту fotofact.net
Експозиція просто неба фото: tourist_ua
Експозиція просто неба фото: tourist_ua
фото: tourist_ua
фото: tourist_ua
Немовля у капусті  фото: tourist_ua
Немовля у капусті
фото: tourist_ua
«BodyCeramicFestUkraine»  Фото: Тарас Пошивайло
«BodyCeramicFestUkraine»
Фото: Тарас Пошивайло
фото сайту io.ua
фото сайту io.ua
фото сайту orbis.in.ua
фото сайту orbis.in.ua
Відомий кераміст та гончар Василь Омельяненко.  Фото honchar.org.ua
Відомий кераміст та гончар Василь Омельяненко.
Фото honchar.org.ua
фото: Таня Зиненко
фото: Таня Зиненко


• не пропусти