Масниця в Україні: традиції, обряди, історія свята

1437

У 2021 році Сиропусний тиждень триває з 8 по 14 березня. Свято символізує зустріч весни та закінчення зими. У свята є безліч назв: Колодій, Масниця, Сиропуст, Пущення, “Бабський тиждень”, Заговини.

Чи їли українці млинці на Колодій?

Насправді головною стравою святкування були вареники. Найпопулярнішими були вареники з сиром, варені або запечені з вершковим маслом і сметаною. Та і взагалі цей тиждень був часом, коли сир, сметану й масло споживали в рекордних кількостях. Що готували, крім вареників: налисники (млинці з сиром), молочні каші, молочний кисіль, галушки, сирники. Спробуйте приготувати якісь із цих страв на Масницю!

А от традиція пекти млинці на Масницю нав’язана Росією. На якийсь час  свято взагалі заборонили. Але повернули з млинцями та великими гулянками. В СРСР робилось все, щоб знищити різницю  між різними народами. Крім того, є велика різниця зі змістом свята. В Україні свято проходило приязно, люди ходили в гості та шукали собі пару, то російські традиції включали кулачні бої, “стінка на стінку”.

Походження свята та символізм

Свято Колодій походить ще від часів Трипільської культури. Воно символізувало закінчення зими, початок весняного землеробства. Існував звичай поховання “колодки”, що символізувало знищення зими, й початок нового циклу. Наші предки вірили, що голосні гуляння, ритуали з піснями й танцями, сміхом допомагають прогнати зиму й закликати весну з сонцем, теплом та цвітінням.

Як відбувалось свято?

Колодій тривав цілий тиждень. Перед початком Великого посту людям хотілося добряче погуляти. Святковий тиждень мав дві частини: вузьку Масляну (3 перші дні) і Широку (4 наступні дні). Кожен день мав свою назву і певні традиції. Що треба було робити:

Понеділок — Зустріч
Початок гуляння Колодію. Рідні ходили один до одного в гості. Ходили в гості до хрещених, сватів, родичів. Також у цей день робили солом’яне опудало, яке встановлювали в центрі села.

Вівторок — Загравання
По всьому селу проходили ігри та забави. А заграванням займалися неодружені хлопці.

Середа — Ласунка
Кожна господиня накривала багатий стіл з різними стравами, знову всі ходили в гості та смакували

Четвер — Розгуляй
Влаштовували велике гуляння з ранку до ночі: маскаради, ігри, танці. Не стихала музика і, звісно, продовжувалося частування.

П’ятниця — Тещині вечори
Зяті запрошували в гості своїх тещ і частували їх.

Субота — Посиденьки зовиці
Молода невістка приймала гостей – батьків чоловіка. А зовицям (сестрам чоловіка) дарувала подарунки.

Неділя — Прощений день
Останній день перед початком посту. Люди хотіли духовно очиститись, і спокійно розпочати піст. Тому в неділю просили прощення в рідних, близьких, та й самі намагались пробачити усі образи. Цього ж дня спалювали солом’яне опудало, що весь тиждень стояло серед села.

«Бабський тиждень» або Колодій (Масниця) в «Мамаєвій Слободі» Джерело фото: mamajeva-sloboda.ua

Досі не жонатий? Одягай колодку!

Традиція, пов’язана з назвою свята Колодій. Весілля справляти можна було до Великого посту. Тому хлопцям, які не встигли одружитися, або ще не знайшли своє кохання, до ноги прив’язували колодку. Це могло бути дійсно величеньке поліно, або символічна маленька дощечка. Самостійно зняти колодку парубок не міг. Це мала зробити дівчина, а за своє “визволення” хлопець мав відкупитися солодощами чи подарунком.

Колодку могли виготовляти й самі дівчата. Красиву, з атласними стрічками, квітами й бісером. Дівчина могла пов’язати таку колодку парубку, який подобався. Звісно, у 2021 році ніхто так з одруженням підганяти молодих людей не буде :)

Народні прикмети та повір’я на Масницю

Прикмети та повір’я здавна були джерелом інформації. Із спостережень за погодою, поведінкою тварин та птахів дізнавались необхідні речі для господарювання. Прогнозу погоди й календаря садівника тоді ще не було.

Які прикмети характерні для свята:

  • Мороз — на тепле літо і врожай
  • Багато бурульок на дахах — наступний рік буде врожайним і успішним
  • Більше млинців на столі — більше сонячних днів цього року
  • Несподівано прийшли гості — це на щастя та удачу весь рік
  • Перед масляною треба викинути весь битий, тріснутий посуд — на достаток

Були й прикмети, пов’язані з гуляннями на Масницю:

  • Довше з’їдеш з гірки — льон буде довший і кращий, як в сусіда
  • Чим вище злетиш на гойдалках — тим багатший буде врожай
  • Всю Масницю треба гуляти весело й від душі, інакше весь рік проведеш в тузі та смутку

Які країни також святкують Масницю?

Крім України, вуличні гуляння проходять в інших християнських країнах напередодні Великого посту. Традиція з поїданням млинців є ще в США, Канаді, Австралії, Новій Зеландії, Великій Британії.

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти