Свято Івана Хрестителя: дата, історія святкування, значення та прикмети

3347

Одразу після Водохреща – останнього свята різдвяно-новорічного циклу – християни відзначають ще одну важливу дату – Собор святого Предтечі та Хрестителя Господнього Іоанна. Це свято щорічно припадає на 20 січня і є одним з 6 релігійних свят, присвячених одному з найбільших святих – Івану Хрестителю. Окрім нього, ще відзначають Зачаття та Різдво, Усікновення Голови, Перше й Друге Знайдення Голови, Третє Знайдення Голови.

20 січня християни віддають шану Івану Хрестителю за те, що він усе життя присвятив служінню Богові. Святий Іоанн був Предтечею – пророком, який жив у пустелі й передвіщав прихід Христа. Також він був другом Ісусові й хрестив його у ріці Йордані, за що отримав ім’я Хреститель. На жаль, за свою вірність Господеві та його законам святий Іван поплатився головою і помер мученицькою смертю.

Святкування Собору Івана Хрестителя

День Івана Хрестителя – важливе церковне свято, під час якого обов’язково відбувається Служба Божа. Цей день є особливим переходом від святкувань та веселощів до буденних справ і турбот, поверненням до звичайного способу життя та роботи.

Вважається, що під час свята вже можна виконувати ту роботу, яка була заборонена під час різдвяних свят: прання, шиття, в’язання тощо. Робота з нитками була заборонена, “щоб нечистий долю не поплутав”. Поступово господарі готувались до обходу худоби та свійських тварин. Для цього на свято Івана вони годували їх залишками з Голодної куті, щоб тварини були плодовитими та здоровими.

Раніше на час різдвяних свят було заборонено відвідувати шинки. Тож свято Івана було радістю для багатьох чоловіків, адже можна було відпочити після важкої роботи, перехилити чарку та провести час із друзями.

Після Івана Предтечі розпочинався весільний період – хлопці надсилали старост і сватались. Молоді намагалися якомога швидше відгуляти весілля, поки не настали М’ясниці – період, під час якого не можна брати шлюб.

Прикмети свята:

  • Якщо на Івана тепло й сонячно – влітку буде посуха та неврожай.
  • Якщо ходити в лазню у День Івана Хрестителя, то будете обманутими протягом року.
  • Якщо звернутися до Мороза в цей день, то вже з початку лютого може настати гарна погода.
  • Якщо на Івана погода туманна, сніжна й морозна – буде добрий урожай.
  • Якщо чужа людина вручила подарунок на Івана – чекайте нещастя в домі.
  • Якщо побачити в домі або на подвір’ї щура – очікуйте народження нового члена сім’ї.
  • Якщо в ніч на Івана був ясний місяць, то навесні варто чекати велику повінь.

А як ви відзначаєте День Івана Хрестителя у вашій родині? Напишіть в коментарях, чи є у вас вдома іменинник? Поділіться, як у вас проходить повернення від свят до робочого тижня?

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти