Водохреща, або Йордан: звичаї, цікаві факти та святкування у різних країнах

2920

Щорічно на 19 січня припадає свято Хрещення Ісуса, Богоявлення Господнього та Водохреща. Ця дата знаменує день, коли Христос охрестився у водах річки Йордан у віці 30-и років. Під час Хрещення на Ісуса зійшов Святий Дух у вигляді голуба і Господь назвав Його своїм Сином. Таким чином, Бог показав себе у трьох іпостасях Пресвятої Трійці, тому це свято також називають Богоявленням.

Водохреща – день, коли завершується період різдвяних свят та колядок. Сьогодні ми розповімо, як закінчити святкування правильно та як відзначають Хрещення у різних країнах.

Звичаї свята

Традиційно перед святом Водохреща християни відзначають Другий Святвечір або ж Голодну кутю. Протягом усього дня віряни дотримуються посту: не вживають їжу взагалі або ж відмовляються від продуктів тваринного походження та алкоголю. Сідати до вечері можна лише після сходу першої зірки або, залежно від регіону, після освячення води під час вечірньої літургії в церкві.

Свято Богоявлення тісно пов’язане з водою. Вважається, що на Водохреща уся вода стає цілющою та живильною. Саме тому її освячують ввечері у храмі, п’ють перед вечерею, кроплять нею дім та худобу. Вранці освячуються річки та водойми, які, як на диво, замерзають, навіть якщо зима видалася теплою.

Цікаві факти про свято Хрещення:

  1. Відзначення свята Водохреща не завжди було 19 січня. Раніше воно святкувалось одночасно з Різдвом, а лише у VI столітті стало окремим святом Хрещення та Богоявлення Господнього.
  2. На Закарпатті з льоду вирізають не лише хрест, а й престол і капличку. Подекуди їх прикрашають хвойними гілкам та замальовують буряковим соком.
  3. Вважається, що вода, освячена на Йордан, не псується і може зберігатися дуже довго. Звичайна вода у банці з часом може смердіти й покриватись цвіллю, а освячена завжди в хорошому стані та з цілющими властивостями.
  4. На Водохреща освячують Хрещенську свічку. Кажуть, вона має цілющі та захисні властивості. Таку свічку обв’язують стрічками та нитками й протягом року запалюють в домі під час важливих подій. Її також запалюють під час грози – свічка не лише захищає дім, а й сприяє закінченню буревію.

Як святкують Водохреща у різних країнах?

Хрещення Господнє у кожній християнській країні відрізняється не лише традиціями та звичаями, але й датою святкування. До прикладу, в таких країнах, як Болгарія, Румунія, Македонія, Сербія та Чорногорія його відзначають 6, а не 19 січня. У цих країнах на Водохреща заведено після літургії йти хресною ходою до найближчої водойми й зануритися у крижану воду. Цікаво, що перед цим усі охочі пірнути можуть зігрітись зсередини сливовим вином.

У Греції на Йордан занурюються не три, а лише один раз. Спершу пірнальник кидає у воду дерев’яний хрест, а тоді пливе за ним. Він виринає з води уже з хрестом і передає його наступному.

Водохреща святкують також й в африканській Ефіопії. Там його називають святом Тімкат, яке відзначають з 18 по 20 січня. У перший день свята віряни по всіх містах носять Ковчеги Завіту. Через спеку для них усіх облаштовують намети для перепочинку. 19 січня проводять урочисту процесію і заносять ці Ковчеги назад у храм, після чого кроплять людей свяченою й замоленою водою. Найцікавіше те, що кроплять зі шланга, оскільки в одному місці збираються занадто багато людей.

Святкують Хрещення і в Ізраїлі. Найбільш урочисто це свято відзначають біля річки Йордан. На дійство приїжджають люди з усього світу, щоб побачити справжнє диво. Після літургії усі вирушають до річки, де патріарх проводить ритуал, після якого на воді починають утворюватись воронки. Опісля служителі храму випускають спеціально привезених голубів, які символізують Святого Духа, який колись зійшов на Ісуса Христа.

Вважається, що саме на Водохреща Йордан на декілька годин починає рухатись у зворотній бік – до Мертвого моря – через що прісна вода ненадовго стає солоною.

Поділіться, як ви святкуєте Водохреща? Чи занурюєтесь ви у крижану воду? Напишіть, чи хотіли б ви опинитись на Водохреща в Ізраїлі біля річки Йордан?

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти