Різдвяний піст, або Пилипівка: тривалість, обмеження у їжі, прикмети та повір’я

765

Різдвяний піст щорічно розпочинається 28 листопада, а закінчується на Святвечір – 6 січня. Триває він 40 днів, тому однією з його назв є Мала Чотиридесятниця (Великою є Чотиридесятниця перед Великоднем).

Піст перед Різдвом називають ще Пилиповим, Пилипівським або Пилипівкою. А це тому, що за день до його початку християни відзначають День пам’яті святого апостола Пилипа, або Филипа. Саме це свято є останнім днем у році, коли немає посту і обмежень у їжі.

Пилипівка – це світлий час, коли тілесний піст єднається з духовним, тим самим людина очищається від усього злого й готується до зустрічі Різдва Христового. Тож сьогодні ми поговоримо про правила та обмеження на час посту, щоб добре підготуватись до одного з найбільших християнських свят.

Походження Різдвяного посту

Пилипівка є дуже давнім постом, адже перша згадка про нього сягає ще IV століття. Про піст згадували святий Амвросій Медіоланський, Філастрій та Августин Аврелій у своїх одкровеннях. Також про Різдвяний піст є яскрава згадка у папи Лева I.

Однак раніше Пилипівського посту дотримувались не так, як сьогодні. Деякі церкви запроваджували піст з 11 листопада, інші – з 14, який міг тривати від 4-х до 25-и днів. Лише у 1116 році патріарх Лука Хрисоверг встановив у Константинополі строгий 40-денний Різдвяний піст.

Правила Пилипівського посту

Під час Пилипівки варто постити не лише тілесно, але й духовно. Найголовнішими правилами посту є покаяння, молитва, утримання від гріхів і пороків, а також пробачення образ своїм близьким. В цей час варто відмовитись від злих справ та, навпаки – чинити милосердя, допомагати сиротам, самотнім та хворим людям, давати пожертви й відвідувати храм Божий. Адже без духовного посту, тілесний піст – всього лиш дієта.

У Різдвяний піст заборонено проводити обряди хрещення та вінчання, а також відзначати свята з надмірними веселощами. Єдиним винятком, за указом церков, є звільнення від посту на час святкування Нового року (31 грудня – 1 січня).

Обмеження у їжі під час посту

Строгих заборон у їжі під час Пилипівки треба дотримуватись від початку до Дня Святого Миколая. У понеділок, середу та п’ятницю варто відмовитись від продуктів тваринного походження, алкоголю, шкідливої їжі, а також страв з рослинною олією. В ці дні краще дотримуватись сироїдіння. У решту днів дозволена термічно оброблена їжа та страви, приготовані на олії. Також можна їсти каші й овочеві супи. На 4 грудня – Введення в храм Пресвятої Богородиці – дозволяється з’їсти трохи риби й випити червоного вина.

Після свята Миколая у понеділки, середи та п’ятниці – сухо та сироїдіння. У решту днів дозволяється вживати рибу та морепродукти. Такого посту варто дотримуватись аж поки не настане останній, найсуворіший, тиждень Пилипівки.

Під час останнього тижня понеділок, середа і п’ятниця – це дні сухоїдіння та відмови від гарячих напоїв, цукру і солі. У вівторок та четвер дозволена гаряча їжа з олією. В суботу дозволяється риба. 6 січня варто утриматись від вживання їжі, аж поки не з’явиться перша зірка. В цей день дозволена лише вода, аж до початку Святвечора.

Таких обмежень варто дотримуватись, щоб тіло змогло очиститись. За допомогою посту організм дисциплінується і розслабляється, оскільки в раціоні відсутня важка їжа. Від строгого посту можуть відпускатись важкохворі, вагітні, породіллі, діти та літні люди. Однак, потрібно пам’ятати, що піст – це спосіб очищення від гріхів, тому потрібно провести цей час у молитві та каятті.

Повір’я та прикмети, пов’язані з Різдвяним постом

Раніше українські господині вірили, що прибравши хату ввечері, то вона наповниться злими духами. Саме тому, щоб уникнути непроханих гостей, прибирання влаштовувались лише зранку або по обіді. Якщо вже ненароком прибрали на вечір, то до кінця посту повинен горіти вогонь в пічці чи каміні або ж звичайна свічка. За повір’ям, вогонь проганяє зло з хати та привертає здоров’я і добробут.

Поганою прикметою була сварка під час посту. Вважалось, що це принесе багато неприємностей наступного року. Для достатку в родині під час посту ходили на ринок і, не шкодуючи грошей, купували усе, що сподобалося. З цією ж метою на Святвечір повинно було накрити стіл дванадцятьма стравами.

Згідно з прикметами, полювання та риболовля були заборонені, бо це призведе до нещасть. Однак, якщо ви опинились біля річки чи озера і знайшли ложку – в наступному році вас чекає неймовірна удача. Під час Різдвяного посту не бажано щось губити, щоб не накликати біду на свою родину. А от знаходити щось – прикмета хороша.

Ось іще добірка прикмет, що пов’язані з Пилипівкою:

  • Як сніжно і хмарно – весна прийде з дощами.
  • Якщо дитина народилась у Різдвяний піст, то її чекає щаслива доля й удача.
  • Багато снігу в перший день Пилипівки – до рясного врожаю.
  • Якщо протягом Різдвяного посту тисне мороз – то зникають усі негаразди.
  • Коли часто ходити до лазні протягом Пилипового посту – буде міцне здоров’я.
  • Якщо в перший день посту вітер – то не вщухатиме аж до Миколая.

А ви будете дотримуватись Різдвяного посту цьогоріч?

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти