День святої Параскеви (П’ятниці) або Макоші: дата, прикмети, вірування

2472

Що це за свято? На перший погляд може здатися, що воно християнське, але, насправді, історія куди цікавіша. Розповідаємо, як День Святої Параскеви (П’ятниці) пов’язаний із язичницькою богинею Макош, які існують прикмети цього свята та коли його святкують.

Дата та християнська версія свята

Щорічно, 10 листопада, християни святкують День Святої П’ятниці, або ж Параскеви. Постаті з легенд, яка нібито була повитухою в на території Туреччини, у третьому столітті та стале великомученицею. На території України її вшановують із часів хрещення Київської Русі. Але, до того, 10 листопада вшановували язичницьку богиню Макош — наставницю швачок, кравчинь та відповідальну за нитки людських доль.

Легенди про богиню Макош

Макош — це богиня Володимирового пантеону, у яку вірили аж до встановлення християнства. Нерідко про неї згадували поряд із легендами про русалок. Це богиня людської долі, доброї вдачі, щастя. Зображується, як праля, яка плете нитку людської долі.

Традиції та заборони 10 листопада

У цей день заведено готувати оселю до зими, вичищати стійла худоби, наводити лад всюди. А ще, влаштовували великі ярмарки в містах та селах, продавали тканини та одяг, нитки. Проте, шити, у жодному разі, не можна було. Мовляв, заплутаєш чи порвеш нитку власної долі. Не можна й різати тканину, прясти, вишивати — взагалі працювати з нитками.

Не варто давати в борг чи віддавати щось, бо, мовляв, віддаси разом із тим свою долю. Не можна мити підлогу, посуд, купатися чи мити посуд. Взагалі, мати зайві контакти з водою. Це пов’язано з фактом, що Макош є богинею колодязів та джерел. У деяких регіонах її вважали дружиною Велеса, та, як і йому, приписували зв’язок із потойбічним світом.

Прикмети до Дня Святої П’ятниці:

  1. Якщо до цього дня листя з вишні не опало, то тепло протримається ще довго.
  2. Якщо іній на деревах, то буде мороз.
  3. Вранці туман – це до відлиги.
  4. Якщо біля місяця коло, то буде буря.
  5. Поки все листя з вишні не опаде, зима не настане.
  6. Побачити в цей день білку – до потепління.
  7. Якщо людина народилася 10 листопада, то її талісманом є камінь онікс.
  8. Хто багато сміється в цей день, той потім, згідно з прикметами, буде довго плакати. Тому люди на Параскеву намагалися поводитися стримано.
  9. Не можна чистити димохід 10 листопада – це до нещастя, згідно з прикметами.
  10. Вагітна жінка не повинна в цей день давати грошей у борг, оскільки так у чужі руки вона віддасть долю своєї дитини.

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти