Міста, в яких не видно зірок: складено карту світлового забруднення планети (фото)

2206

f2-large

Спостереження за нічним небом може зіпсувати не тільки хмарна погода: ще однією важливою перешкодою є так зване світлове забруднення. Експерти нанесли на карту місця, в яких міські вогні не дозволять насолодитися зірками.

Світло від штучних джерел, розсіюючись в нижніх шарах атмосфери, заважає проведенню астрономічних спостережень. Італійські вчені, вивчивши яскравість всіх населених пунктів Землі, прийшли до висновку, що кожна третя людина на планеті не бачить нічного неба.

За результатами дослідження був складений глобальний атлас світлового забруднення. Темно-сірим кольором відзначені зони, де небо спостерігається без спотворення, білі області – повністю «забруднене» небо, а сині і зелені ділянки карти показують ті місця, де міські вогні впливають на спостереження, але Чумацький Шлях все ж помітний.

Вчені пояснюють, що в Європі світлове забруднення заважає милуватися зірками 60% населенню, в Північній Америці – 80%. У числі країн, де фарби нічного неба максимально спотворені міськими вогнями – Кувейт (98%), Катар (97%), Об’єднані Арабські Емірати (93%), Саудівська Аравія (83%), Південна Корея (66%), Ізраїль (61 %), Аргентина (58%), Лівія (53%), а також Тринідад і Тобаго (50%). Серед розвинених країн найкращі умови для спостереження за зірками – в Австралії.

f5-large



• не пропусти