Найкращі батьки у світі тварин

0
522

Кожен вид запрограмований на виживання у своєму середовищі проживання. Турбота про потомство у тваринному світі далеко не завжди лягає на плечі матері – нерідко саме батько бере на себе догляд за потомством. Іноді самець сам виношує майбутніх дитинчат. Часом він висиджує яйця або приймає пологи.

Морський коник

У морських коників тато – це мама. Самка потрібна лише для того, щоб скинути ікру в спеціальну кишеню на тілі самця. Після цього пара розходиться. Коник запліднює ікринки і виношує потомство 45 днів. Він гладшає, стає повільним і переживає всю красу вагітності, а під час пологів навіть відчуває перейми – все більш виснажливі до кінця, коли малюків всередині стає менше. У малюків, що з’явилися на світ відразу починається самостійне життя – батьки у ньому не беруть участі.

Не можна не згадати, що ці красиві рибки зараз знаходяться на межі зникнення. Стрімке скорочення популяції викликане постійним полюванням на них: екзотична форма зіграла з ними злий жарт, зробивши бажаним сувеніром в країнах Південно-Східної Азії. З ними поводяться жорстоко: після вилову конику згинають хребет, щоб додати тілу форму букви S. В Китаї, де законодавство про захист тварин дуже гнучке, морських коників занурюють у спеціальний розчин, створюючи так звані «живі брелоки». Друга причина вилову – використання коників у традиційній китайській медицині. Якби не плодючість батьків, які приводять на світ до 1000 малюків за вагітність, про цей вид ми б дізнатись тільки з книжок. У сезон дитинчата з’являються на світ кожні чотири тижні.

Нанду

Схожого на страуса нанду, що мешкає на території Південної Америки, з повним правом можна назвати альфа-самцем. Цей птах строго стежить за своєю територією і зграєю; самець будує гніздо, видобуває їжу і охороняє свою сім’ю від агресії з боку хижаків і конкурентів. При цьому самець нанду – абсолютний багатоженець. У його гаремі зазвичай п’ять-сім самок (а часом доходить і до 12). Після періоду шлюбних ігор останні практично одночасно зносять яйця в загальне гніздо, і всі їх висиджує самець.

Цікаво, що тато-нанду не буде працювати заради пари яєць – він завжди чекає, поки збереться близько десяти (зазвичай від 15 до 40). Він знаходиться в гнізді всю ніч і ранок, поки не висохне роса. Час від часу він ненадовго залишає пост, щоб добути їжу. У разі небезпеки самці захищають яйця, пирхаючи і клацаючи дзьобом і змієподібно обертаючи роздутою шиєю.

Через шість тижнів починають з’являтися перші страусенята. Так як самки зносять яйця одночасно (проміжок між першим і останнім яйцем становить до семи днів), то і вилуплюються пташенята практично одне за одним. Після цього батько дбайливо вигулює молодняк.

Коли нанду стає старим (середня тривалість життя становить 12 років), то самець йде зі зграї і вмирає на самоті.

Ігрунка

Найменші з приматів – ігрунки – є прекрасними батьками. На відміну від більшості своїх родичів, вони ведуть моногамний спосіб життя (хоча є й винятки). Самець піклується про партнерку весь період розвитку плода. Під час пологів він є безпосереднім учасником процесу, допомагаючи дитинчаті з’явитися на світ, а справа ця насправді непроста. Якщо провести перерахунок маси тіла дитинчати і самки ігрунки в таке ж співвідношення у людини, то вийде, що у мами з вагою 55 кг народжується 14-кілограмовий малюк.

Дитинчат найчастіше народжується двоє, і батьки приймають в їх вихованні діяльну участь: саме вони завжди знаходяться з потомством, доглядають за ним, носять його на своїй спині і знайомлять зі світом, приносячи самкам для годування. Це зовсім не схоже на устрій суспільства інших приматів, де головні в житті дитинчат істоти – самки зграї.

Бур’яниста курка

Птах мешкає в Австралії і на островах Тихого океану і примітна своєю витонченою методикою вирощування пташенят: вони не висиджують яйця, і це забезпечує відповідальному батькові чи матері (самцеві, як ви вже здогадалися) вельми неспокійне життя.

Після того як самка зносить яйця в спеціально підготовлене місце: невелику ямку, прикриту палим листям – турбота про потомство переходить до майбутнього батька. Рослини гниють і виділяють тепло, яке йде на обігрів кладки. Проблема полягає в тому, що в гнізді необхідно підтримувати температуру 33,3 ° С. Як тільки рівень перевищується, тато розгрібає купу і дає кладці охолодитися. Як тільки стає холодніше, він збирає нове листя і ховає в них яйця. І так 11 місяців.

Термометром служить шия самця, яка позбавлена ​​оперіння. Щоб стежити за температурою, він занурює голову всередину гнізда кілька разів на годину. І цей «датчик», як встановили вчені, має похибку всього 0,1° С!

Пташенята, що вилупилися вже через добу можуть бігати, а через три дні – й літати. І з першого дня вони ведуть повністю самостійне життя – батьки більше про них не піклуються.

Шакали і койоти

Особливість цих видів полягає в тотальній моногамії: одного разу створена пара залишається разом назавжди. Самець забезпечує самку глибокою і ретельно підготованою норою. Весь період вагітності, пологів і виховання потомства він знаходиться поруч з родиною, лише зрідка відлучаючись на полювання. Після пологів він починає полювати у кілька разів частіше і приносить більше здобичі, а для спрощення перетравлення їжі новонародженими тато зригує їм частину вже перетравленої їжі.

Треба додати, що моногамія не поширена серед тварин: таких всього 5% з усіх видів (проти 90% у пернатих). Найчастіше вона зустрічається у псових.

Якана

Незвичайний птах, поширений в субтропіках і тропіках обох півкуль. Мешкає вид біля водойм, на берегах яких створює свої гнізда. Невелику якану часто можна побачити під час бігу по рослинності, яка плаває по воді – птах настільки малий, що листя утримує його.

Самка, яка більша за самця, зносить яйця і відразу переходить до пошуку нового партнера. Самка злучається три-чотири рази за сезон, а самці висиджують яйця – іноді відразу від декількох особин (таткові, який сидить у гнізді можуть скинути свою кладку абсолютно сторонні мами). Після появи пташенят батько продовжує піклуватися про потомство: годує, захищає, гріє під крилом, якщо вони ненароком впали у воду. Так він піклується про дітей, поки ті не зміцніють і не зможуть пересуватися самостійно.

За рік одна самка робить до восьми кладок, а самець може виростити два виводка пташенят.

Жаба

У природі зустрічається 579 видів жаб. Але у всіх є одна спільна риса – майбутніх пуголовків виношує батько. Для цього природа розробила спеціальні особливості будови тіла.

Деякі види жаб (наприклад, рінодерми Дарвіна, волохата жаба з Камеруну) переносять ікринки у роті, відмовляючись від харчування на період дозрівання ікри. Інші самці прикріплюють ікринки до шкіри і переносять їх з собою (жаба-повитуха). Є види (Піпа Карвальо і Піпа звичайна) які мають спеціальний мішечок на тілі, в який поміщається ікра – і самець виношує її доти пір, поки дитинчата не стануть повністю готовими до життя в навколишньому середовищі.

Особливість розвитку потомства земноводних полягає в продовженні формування організму вже після появи на світ. Пуголовок, вилупилося з ікринки, не має рота. Він отримує поживні речовини, всмоктуючи їх через шкіру батька. Через кілька днів він починає їсти водорості. Але один-два місяці пуголовок проводить з батьками. І тільки потім остаточно сформоване жабеня стає повністю самостійним.

Імператорський пінгвін

Рівноправність – девіз сімейного життя пінгвінів. Тут про дитинча піклуються обидва батьки, кожен на своєму етапі: мама виношує яйце, а тато висиджує пташенят. Знесене яйце самець акуратно ставить на лапки і дбайливо вкриває спеціальної шкірною складкою внизу живота – насідною сумкою.

Приблизно три місяці батько не розлучається з яйцем, пересувається вкрай обережно і нічого не їсть, існуючи за рахунок наявних жирових запасів. При сильному морозі самці збиваються в купки і закривають один одного від вітру. Самки у цей час відновлюють сили в океані, але повертаються до моменту появи потомства. Якщо вони запізнюються, кілька днів батько може годувати пташеня спеціальним поживним соком, який виробляє його організм.

Після повернення самка переймає естафету у батька. Через п’ять тижнів після народження малята вже не вміщаються у насідну сумку і відправляються в «дитячий садок», де проводять час, тісно збившись в купку. По периметру поперемінно чергують батьки: зігріваючи молодняк від морозів і охороняючи від хижаків. Годування адресне: пара батьків знаходять в натовпі молодняка своє пташеня і годують тільки його.

Поділись