“Щирі. Свята”: благодійний календар українського святкового вбрання

4248

15 українських зірок знялися для благодійного календаря “Щирі. Свята”, прибуток від продажу якого передадуть музею Івана Гончара.

Історія проекту “Щирі” розпочалася в 2014 році, як соціальна ініціатива ТЦ Домосфера 15 українських зірок взяли участь у зйомці в українських національних костюмах. Проект отримав таку популярність, що став традицією. У 2016 відбулося продовження “Щирі. Спадщина”. Тематика календаря на 2019 рік “Щирі. Свята”. Весь прибуток від продажу третього календаря буде передано на реконструкцію Національного центру народної культури “Музей Івана Гончара”.

Кожен місяць у календарі присвячено традиційному українському святу, на що вказують атрибути та елементи вбрання. Кожна з 12 зіркових світлин – 12 історій про строї та традиції з різних регіонів України. Героями зйомки стали співачки Тіна Кароль, Джамала, Ніна Матвієнко, Ната Жижченко(ONUKA), учасниці гурту Dakh Daughters Соломія Мельник та Наталка Галаневич, Олександра Заріцька (KAZKA), телеведучі Маша Єфросиніна, Леся Нікітюк, Марина Кухар, Руслан Сенічкін та Людмила Барбір, Григорій Решетник з сім’єю та прима-балерина Катерина Кухар.

Для зйомки, що тривала більше 17 годин, команда проекту та стиліст Наталя Каменська підібрала 20 автентичних строїв кінця XIX – початку XX століття. Образи зіркових учасників доповнювали традиційні святкові атрибути – жайворонки з тіста до свята 40 святих, весільні калачі, різдвяні пряники-панянки, лепеха на трійцю. Для героїнь зібрали більше 50 кілограм унікальних прикрас: натуральних коралів, бурштинового та скляного дутого намиста. А на реставрованих столітніх вінках можна було побачити такі елементи як парафінові “пупляшки”, паперові квіти та листя, бісер, стрічки, сухозлітки, фігурні лелітки, вовняні нитки та помпони.

“Благодійний календар “Щирі” виходить раз на два роки, — зазначила організатор проекту, керівний директор ТЦ “Домосфера” Наталія Кравець. — Цього разу ми хотіли показати не тільки історичні вбрання, а й розповісти про українські традиції та свята. Кожен, хто замовляє календар долучається до допомоги музею та підтримує українську культуру.”

Телеведуча Леся Нікітюк одягнена у весільний стрій з Тернопільської області кінця ХІХ – початку ХХ століття.
Телеведуча Маша Єфросиніна вбрана у костюм Івано-Франківська область (с. Корнич) початку ХХ століття.
Учасниці гурту Dakh Daughters Соломія Мельник та Наталка Галаневич у строях з Центральної України, свято 40 святих.
Марина Кухар у святковому строї на Великдень з Івано-Франківської області.
Олександра Заріцька (KAZKA) у традиційному весільному вбранні з Черкаської області (с. Легедзине) початку ХХ століття.
Телеведучі Руслан Сенічкін та Людмила Барбір у строях з Сумської області, свято Трійці.
Співачка Джамала приміряла традиційний весільний костюм заможної нареченої з Полтавщини (Черкаська обл.) початку ХХ століття.
Тіна Кароль вбрана у весільний стрій з Івано-Франківська області (с. Космач), Гуцульщина кінця ХІХ – початку ХХ століття.
Прима-балерина Катерина Кухар у вбранні з Львівської області, Опілля кінця ХІХ – початку ХХ століття.
Родина Решетників у святкових строях на Покрову, Київська область початок ХХ століття.
Ната Жижченко (ONUKA) приміряла роль старшої дружки з Покуття кінця ХІХ століття.
Образ Ніни Матвієнко присвячений народним традиціям на Миколая, Полтавська область початку ХХ століття.

Придбати благодійний календар на 2019 рік можна за посиланням https://goo.gl/wssXjU або у ТЦ Домосфера, магазинах Folkmart, Народний дім Україна, Yakaboo, Буква. Є можливість замовити ексклюзивний календар із автографом зіркового учасника.



• не пропусти