Верховна Рада України схвалила законопроект № 3871, який передбачає заборону використання пальмової олії у виробництві харчових продуктів.
За закон проголосували 233 народних депутатів при необхідному мінімумі в 226 голосів.
Зазначається, що в адміністративному кодексі пропонують передбачити штрафи за виробництво і введення в обіг харчових продуктів із вмістом пальмової олії – від 340-1700 грн, а за повторне порушення протягом року – 1700-3400 грн.
Відомо, що впродовж дев’яти місяців 2016-2017 Україна імпортувала 145,7 тисячі тонн пальмової олії проти 136,2 тисячі тонн роком раніше.
Чим небезпечна пальмова олія?
Жирні кислоти підвищують рівень холестерину в крові, провокують розвиток атеросклерозу, тромбозу судин, захворювань серця й ожиріння, тож роблять пальмову олію шкідливим продуктом в харчуванні людини.
Проте її широко застосовують в Україні при виробництві харчових продуктів, зокрема, молочної продукції та кондитерських виробів в якості замінника дорогої олії, що в свою чергу спричиняє здешевлення виробництва.
Штрафи мізерні з огляду на масштаби імпорту цього продукту, а отже і на масштаби його застосування. Однак, це вже перший крок.
Джерело: Народний оглядач