День книги рекордів Гіннеса: українці-рекордсмени та цікаві факти про книгу

1455

«Книга рекордів Гіннесса» (World Records of Guinness) – щорічний довідник унікальних досягнень людей та тварин, нечуваних природних явищ та видатних подій шоу-бізнесу, мас-медіа та культури – має свій день народження.

З 2005 року він відзначається 9 листопада. Саме тоді був проданий 100 мільйонний екземпляр видання і воно отримало статус “книги, захищеної авторським правом, яка найбільше продається в світі”.

Суперечки про те, хто найшвидше бігає чи найшвидше стрибає — існують стільки ж, скільки й людина. Невіддільним є бажання бути в чомусь кращим, першим. І не просто бути, а мати цьому підтвердження. Саме такі прагнення і спонукали британця Х’ю Бівера створити книгу рекордів. Сталося це в 1951 році, Бівер був інженером та власником пивоварні, тож не дивно, що назвав книгу в честь Гіннеса.

Книга має просто надзвичайний тираж, адже видається щорічно. З дня заснування й рік за роком вона видається 80 мільйонами примірників. А потрапляють туди рекордсмени з усього світу та з різноманітними досягненнями. Наприклад, у тираж 2020 року потрапила молода співачка Біллі Айліш — як наймолодша виконавиця, що потрапила в музичні чарти. У 17-річному віці вона вже стала рекордсменом, а пісня з дебютного альбому посіла перше місце в британському хіт-параді.

Українці, які потрапили до книги Гіннеса

Серед рекордсменів є й наші співвітчизники. Сергій Бубка — найвідоміший український рекордсмен. На його рахунку не один, а 35 спортивних світових рекордів! Шести-метровий стрибок легкоатлета з жердиною став світовим рекордом, який він зміг повторити ще 44 рази.

Водночас, спортивні досягнення Лариси Лавренчук — також зафіксовані в книзі Гіннеса. Гімнастка стала жінкою, у якої найбільше спортивних нагород з Олімпійських ігор. Усього їх аж 14, а 9 з них — золото.

Рекорди ставили не лише окремі люди, а й цілі об’єднання. Наприклад, українці провели найдовше у світі читання поезії без перерви. В Острозькій академії студенти читали вірші Шевченка протягом 19 днів! А це — 456 годин і понад 11 тисяч творів (збірку перечитали 45 разів від початку й до кінця). Для порівняння: попередній рекорд поставили мексиканці, а тривали читання не 19 днів, а 19 годин.

Став рекордсменом навіть український транспорт: Літак Ан-225 “Мрія”, спроектований у Києві — став найпотужнішим, найбільшим та найважчим у світі.

Серед українських рекордсменів є затяті авантюристи, ще й не обмежені віком! Львів’янин Павло Рєзвий у 65 років перетнув Атлантичний океан на звичайному човні! Зробив він це за 61 добу. А за 57 діб він потім перетнув ще й Індійський океан. Цей рекорд побив швидкість попередників удвічі, тож чоловік у своєму досягненні став не тільки найстаршим у світі, але й найшвидшим.

Дивні світові рекорди в книзі Гіннеса

Рекордсменом можна стати не лише за спортивне досягнення чи збудований крутий літак, а й через дуже дивні причини. Ось кілька цікавих рекордів, для прикладу:

У 1988 році кіт Блекі став найзаможнішою твариною у світі. Щасливий улюбленець успадкував від хазяїна понад 12 мільйонів доларів.

У 2009 році американський чоловік став рекордсменом через найдовші у світі нігті на руках. А саме, майже 10 метрів.

А один із перший вписаних рекордів у книгу Гіннеса стосувався ваги: в 1978 році брати-реслери МакКрері стали найважчою двійнею в сіті. Їх спільна вага була – 665 кілограмів!

А ви цікавитеся досягненнями рекордсменів? Хотіли б і собі потрапити в книгу рекордів?

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти