Вчені: Підвищений тиск помітно покращує стан після інсультів

    148

    До такого парадоксального висновку прийшли фахівці після досліджень. Вони вважають, якщо у пацієнтів після інсульту знижувати кров’яний тиск, це принесе не стільки користь, скільки шкоду.

    Американські вчені, що працюють в Університеті Джорджії, зайнялися цією проблемою. Вони прийшли до висновку, що підвищений тиск помітно покращує стан після інсультів. До 60% людей, які перенесли інсульт, до цього мали підвищений тиск.

    Гіпертонія завжди вважалася одним з факторів ризику появи серйозних захворювань. Коли в реабілітаційному періоді пацієнтам штучно знижують підвищений тиск, вдаючись до спеціальних препаратів, це не завжди корисно.

    У такої терапії може бути присутнім і зворотний ефект. З «допомогою» неї пригнічується захисна реакція організму.
    Крім того, стає утрудненим доступ крові до ділянок мозку, які були пошкоджені.

    Щоб прийти до такого висновку, вчені проаналізували дані 4 тисяч людей, які перенесли інсульт. Одним з них надавалося систематичне лікування від гіпертонії, іншим – ні.

    Спочатку їх стан спостерігали в ході першого тижня після того, як пацієнти були госпіталізовані. Потім, через три місяці, а також після закінчення року і двох років.

    Виявилося, що найменшому ризику повторного інсульту і серцевих захворювань піддавалися ті, чий тиск в межах 140/90, що вважається трохи вище нормального.



    • інші новини