На ринку з’явились новi пристрої, що змушують лiчильники “порушувати”

    120

    Пiсля стрiмкого пiдвищення тарифiв на комунальнi послуги чимало споживачiв опинилися за межею бiдностi. Як вижити, коли сiмейного бюджету катастрофiчно не вистачає? У кожного свiй рецепт порятунку, пише газета “Експрес”. 
    Микола Григорчук неохоче дiлиться секретом. Вiн знає, що за крадiжку електроенергiї можуть оштрафувати й навiть позбавити волi. “А що робити? — зiтхає газда. — Мушу ризикувати. На вулицi — мiнус двадцять,  у старiй хатi холодно, трiйко малих дiтей мерзнуть, хворiють. Опалення маємо централiзоване, але батареї ледь теплi. Тож почав вмикати електрообiгрiвачi”.
    Електроенергiя нинi дорога. Отож пан Микола дещо придумав…
    “Зробив так, що тепер можу споживати електроенергiю, яка не  облiковується, — каже чоловiк. — На вулицi вбив у землю три металевi кутники  на глибину пiвтора метра. З’єднав їх арматурою i звiдти проклав до хати електропровiд. Удень моя однофазна мережа працює в рамках закону, тобто облiковує витрати. А ввечерi я роблю просту манiпуляцiю — викручую з нульового гнiзда лiчильника електрозапобiжник. У домашню розетку вставляю провiд iз кутниковим заземленням. Усе, електричний ланцюг функцiонує. Але цього разу — без лiчильника. Головне — не переплутати гнiздо в розетцi: якщо приєднаєте до фазового гнiзда, може шандарахнути так, що вся побутова технiка вийде з ладу. Тому щоразу перевiряю електричним тестером: якщо засвiтилась спiралька, це фазовий кiнець, а якщо нi — нульовий”.
    Микола розумiє, що в будь-який момент до нього можуть навiдатись контролери. Тому нульовий провiд iз вулицi замаскував так, що не знайдуть навiть нишпорки. “Ймовiрнiсть нiчного вiзиту невелика, — каже. — Тож користуюся своєю електричною схемою лише в темну пору доби А якщо таки постукають у браму, вистачить кiлькох секунд, щоби знову вкрутити запобiжник”.
    Газда нарiкає: на порушення закону штовхають тарифи, якi називають економiчно обгрунтованими, та в яких чомусь враховано лише iнтереси енергетичних монополiстiв. “Що робити таким споживачам, як я? — бiдкається пан Микола. — Сподiвався на субсидiю — не призначили. Не вiд добра ризикую. Просто iнакше не виживу”.
    Петро Крамар знає iнший спосiб. Його лiчильник у разi потреби починає працювати в зворотному напрямку. Тобто вiдмотує кiловати назад. Прилад облiку опломбовано, нiяких пошкоджень. Але колiщатко лiчильника чомусь обертається проти годинникової стрiлки та вiдмiнусовує кiловати.
    “У чому секрет? — смiється Петро. — Ось у цьому трансформаторi — придбав на ринку. Прийшов якось i питаю, мовляв, чи є в них таке, що могло б врятувати вiд тарифної кабали. Продавець мовчки кивнув головою на трансформатори й додав: надiйнi, з колишнiх радянських телевiзорiв. Частину обмотки вилучено, перерiз дротiв чималий. Тобто опiр такий, що лiчильник гарантовано працюватиме за принципом навпаки”.
    Цей трансформатор Петро вмикає також лише вночi, на годину, не бiльше. “Ранiше моя сiм’я щомiсяця споживала приблизно 700 кiловатiв електроенергiї. Платили майже 1200 гривень. Завдяки трансформатору витрати вдалося зменшити на третину, — каже. — Можна й бiльше, але тодi контролери можуть запiдозрити. Свiй пристрiй пiд’єдную до електричного ланцюга за допомогою подовжувальних дротiв на входi до лiчильника: фазовий до фази, нульовий до нуля. Трансформатор ховаю в коридорi, а вилку вiд нього, також на подовженому дротi, вставляю в розетку. Обов’язково дотримуюсь правила полярностi — фаза до фази.
    За годину цей пристрiй, завдяки потужному електричному полю, зменшує показники лiчильника на дев’яносто кiловатiв. Вмикаю його чотири рази на тиждень”.
    Володимир IСАЄВ
    Р.S. Нагадуємо, що, вiдповiдно до статтi 188-1 Кримiнального кодексу України за крадiжку електроенергiї передбачено штрафнi санкцiї вiд 100 до 200 неоподаткованих мiнiмумiв доходiв громадян, виправнi роботи на 24 мiсяцi й навiть обмеження волi строком до трьох рокiв.


    • інші новини