Японія запустила космічний корабель-сміттєзбірник

    118

    Японія вивела на орбіту безпілотний вантажний корабель, який спробує з допомогою величезного неводу прибрати з земної орбіти частину космічного сміття.

    Про це повідомляє «ВВС».

    За допомогою 700-метрового троса, зробленого з алюмінієвих ниток і сталевого дроту, фахівці розраховують уповільнити рух сміття і поступово стягнути його з орбіти.

    Інноваційний пристрій був розроблений за участю компанії, що займається виробництвом рибальських сіток.

    Експеримент став частиною міжнародної кампанії, спрямованої на те, щоб зробити навколоземний простір більш безпечним для астронавтів, позбувшись від космічного сміття.

    Японський сміттєзбирач став останнім у низці висунутих пропозицій: нанизування сміття на гарпун, «підмітання», ловлю з допомогою ласо або зіштовхування сміття з орбіти в бік Землі.

    Безпілотний вантажний корабель під назвою «Лелека» (або «Коуноторі» по-японськи), на борту якого знаходиться сміттєзбирач, був запущений з космічного центру у Тихому океані і зараз знаходиться на шляху до Міжнародної космічної станції.

    На орбіті навколо Землі обертається понад 100 мільйонів блукаючих об’єктів, включаючи старі супутники, що вийшли з ладу, відпрацьоване обладнання космічних апаратів, інструменти й фрагменти ракет.

    Більша частина цього мотлоху обертається навколо Землі з величезною швидкістю (до 28 тисяч км/год), створюючи постійну загрозу для польотів у космос, а також завдаючи шкоди роботі всесвітній мережі космічного зв’язку.

    Сміття накопичувалося на орбіті протягом майже 60 років освоєння людиною навколоземного простору, починаючи з запуску першого радянського супутника в 1957 році.