Ріо Селесте – унікальна річка з неймовірною бірюзовою водою

1066

Яскраво-синя річка під назвою Ріо Селесте протікає через зелений дощовий ліс Національного парку Теноріо Волькан в Коста-Ріці.

Фото: shutterstock

Річка сформована злиттям двох невеликих, абсолютно прозорих річок. Але в місці їх злиття відбувається справжнє диво – вода стає неймовірно синьою.

Місце злиття двох річок називають Ель Тенідор, що перекладається, як «Фарбувальник». До недавнього часу вчені не могли повністю пояснити, чому у Ріо Селеста така незвичайна бірюзового забарвлення вода. Висувалося безліч гіпотез, серед яких особливий мінеральний склад води, або близькість річки до Вулкану Теноріо. Тепер достовірно відомо, що синій колір виникає через фізичне явище розсіювання. Воно викликане наявністю певних корисних копалин у воді річки, що відбивають сонячне світло, що і викликає такий неймовірний відтінок.

Води однієї з живлячих Ріо Селесте річок містять велику кількість білуватого мінералу алюмосилікат, який складається з алюмінію, кремнію і кисню. Саме цей мінерал відіграє ключову роль у відбитті синього кольору при сонячному світлі. Але чому цей мінерал робить синіми тільки води Ріо ​​Селеста? Відповідь полягає в розмірі частинок.

Фото: shutterstock

Дослідники виявили, що розмір часток маленької річки становить 184 миллимикрон, в той час як в Ріо Селесте частки набагато більші – 566 нм.

«Саме це збільшення розміру викликає розсіювання сонячного світла, яке відбувається переважно в синій області видимого спектру. Ось чому у води Ріо Селеста такий яскравий блакитний колір», – сказав доктор Макс Чаваррі Варгас, провідний дослідник у цій області.

Фото: shutterstock

Але залишається ще одне важливе питання. Чому частки алюмосилікату в Ріо Селесте більші, ніж в її притоці? Виною всьому друга ріка, яка живить Селесте. Її вода має підвищену кислотністю через вулканічну активність. З об’єднанням двох річок знижується pH фактор, змушуючи частки алюмосилікату об’єднуватися і збільшуватися. Такого ефекту немає більше ніде у світі.



• не пропусти