Що відомо про лікувальну глину

6780

Що нам відомо про таку повсякденну річ як глина? Це один з матеріалів, що найчастіше зустрічаються на Землі. З давніх – давен люди застосовували глину для будівництва будинків, для створення побутового посуду і навіть в ритуальних цілях. Трохи пізніше вони виявили цілющі властивості деяких видів глини. Тепер найпоширеніший спосіб застосування глини, про який відомо більшості – косметологія і сувенірна індустрія. Але, не дивлячись на це, глина і по цей день залишається необхідною в нашому житті.

Так що ж являє собою цей пластичний матеріал? Як його може використати звичайна людина в своєму повсякденному житті? І чи дійсно глина – просто пережиток минулого, від якого можна легко відмовитися?

ГЛИНА

Глиняна міфологія

Глина фігурує в багатьох переказах і міфах. Кожен з нас чув легенди про Галатею, що була виліплена з глини. У віруваннях багатьох народів фігурують версії про те, що перші люди були створені з глини.

Наприклад, в Корані, є розповідь, згідно з якою людина була створена саме з глини, на відміну від біблійної. І дійсно, сучасними вченими доведено, що в глина складається з великої частки макро- і мікрокомпонентів органічного та неорганічного походження. Саме завдяки такому збалансованому складу протягом багатьох століть попередники наших ескулапів лікували величезну кількість хвороб ліками на основі глини.

глина

Застосування глини

Насправді спектр застосування різноманітних видів глин досить широкий. Так у побутовій та будівельній сфері виділяють наступні види глини:

  • бетонітова (застосовують при очищенні нафтопродуктів, для виробництва різноманітних відливних форм);
  • червона (її ще називають скульптурною);
  • обпалена (їй властива підвищена міцність);
  • абразивна (використовують для полірування металу).

А крім цих видів є ще керамічна, будівельна, тугоплавка, порошкова, шамотна і т.д. Кожен з цих сортів глини займає своє місце у виробництві. Звичайно, гончарний посуд вже втратив свою актуальність, поступившись місцем більш легким в обробці матеріалам, але, незважаючи на це, глину продовжують використовувати.

Крім побутових видів глини виділяють ще косметичні, які входять до складу масок для обличчя, різноманітних кремів і не тільки. Для їх видобутку в деяких випадках використовують додаткові методики очищення.

  1. Чорна. Використовують для нормалізації стану шкіри обличчя і при обгортанні для боротьби з жировими відкладеннями.
  2. Біла. Ефективно бореться з шкірними проблемами.
  3. Блакитна. Володіє знезаражувальними, очищувальними і омолоджуючими властивостями.
  4. Жовта. За властивостями нагадує чорну глину, але її застосовують в зрілому віці.
  5. Зелена. Сприяє загоєнню ран і видаляє жир з шкіри обличчя. Для посилення дії її змішують з блакитною і білою глинами.
  6. Червона. застосовується людьми з підвищеною чутливістю шкіри, схильної до алергічних реакцій.
  7. Рожева. Найбільш універсальний тип глини. Підійде для людини з будь-яким типом шкіри і віком.
  8. Сіра. Це очищувальний, поживний і зволожувальний засіб.

Властивості глини цінні й різноманітні, але оскільки це природний матеріал вона володіє екологічністю, гіпоалергенною і абсорбуючою діями.

глина

Косметичний засіб

Звичайно ж глина це база для більшості масок. Універсальний рецепт для будь-якої маски на основі цієї сировини такий: «2-3 ст. ложки глини залити 3-4 ст. ложки мінеральної води.Відставте суміш не перемішуючи на 20-30 хвилин – це дозволить глині увібрати воду і придбати консистенцію сметани. На очищену шкіру нанести щільний шар суміші. При сухій шкірі тримайте маску не більше 5 хвилин, в інших випадках – не більше 20 хвилин ».

Крім універсальних масок для обличчя є і більш специфічні рецепти.

Антицелюлітна маска з червоної глини . За попереднім рецептом, дотримуючись пропорції, приготуйте суміш з червоної глини. Нанесіть на проблемну зону товстим шаром. Для підвищення ефективності можна обкутати шкіру поверх маски поліетиленом. Тримати 20 хвилин, після чого змити і втерти поживні ефірні масла.

Маска для волосся . Так якщо у вас проблема з волоссям, знайте, з ними теж допоможе впоратися цей чудовий природний компонент. Блакитна глина перешкоджає випадвнню волосся, зелена бореться з лупою, червона усуває жир, а сіра зволожує і живить. Якщо волосся в поганому стані можна робити маски до 3-х разів на тиждень. При створенні вашої суміші розведіть глину великою кількістю води, так як вона повинна бути рідшою, і наносите на голову відразу ж після приготування.

Слід пам’ятати, що будь-яка маска – перш за все ліки для вашої шкіри. Не потрібно їм зловживати і використовувати частіше ніж один раз на тиждень.

Однак, багато фахівців рекомендують використовувати глиняну основу з додаванням ароматичних масел і інших компонентів. Таким чином, раджу спробувати наступні рецепти.

глина

Глина + мед

Для шкіри жирного типу беремо 1 ст. ложку білої глини, заливаємо її водою доводячи до консистенції сметани і вливаємо 1 ч. ложку меду, розмішуємо і наносимо. Ще одна варіація для жирного типу шкіри: 1 ст. ложку зеленої глини залити молоком або кефіром, додати 1 ч. ложку меду. Обидві маски слід змити через 15 хвилин.

Для сухої шкіри замішують по 1 ст. ложці сірої глини і меду, заливають молоком і додають по кілька крапель мигдальної і лимонної ароматичних олій. Намащують на обличчя і верхню частину шиї не довше ніж ніж на 10 хвилин.

Для шкіри комбінованого (нормального) типу беруть 1 ст. ложку блакитної глини, заливають молоком, додають по 1 ч. ложці меду і сметани (можна вершки). У деяких випадках сметану можна замінювати тертим огірком або соком алое. Маску потрібно видалити спонжиком після 15 хвилин, а потім добре вимити обличчя водою.

глина

Нетрадиційна медицина

Мало кому відомо, що білу глину крім зовнішнього застосування можна приймати внутрішньо. Це єдиний вид глини, який можна використовувати за такою методикою.

При хронічному запаленні стравоходу і печії допоможе аптечна біла глина.

Ця глина має абсорбуючу дію, усуває шкідливу мікрофлору, допомагає при хронічній діареї, інтоксикації, метеоризмі, диспепсії та інших захворюваннях шлунково-кишкового тракту, виразковій хворобі та колітах.

Таку глину потрібно розводити в співвідношенні: 10 г засобу на півсклянки холодної води (не використовуйте металевий посуд). Пити 2 рази в день за 30 хв. до їжі вранці і ввечері. Пити в 4 підоди по 6 днів. Між кожними 6-ма днями робити перерву в 12 днів. Курс можна проходити 2 рази на рік.

Взагалі глина багатолика. Кожен зможе знайти їй застосування, а найчастіше вона і зовсім незамінна, адже наш організм часто відторгає сучасні препарати, косметику, матеріали. У таких випадках на виручку завжди прийде стара добра глина.

 

Джерело: weloveua