Від Тахо до Світязя – найкращі у світі озера для літньої відпустки (фото)

1856

Для багатьох літня відпустка – це в першу чергу пляж, купання і сонячні ванни. Як розширити географію канікул, якщо всі цікаві морські курорти вже вивчені, але і на екскурсійний відпочинок не тягне? Поїхати на озера! Деякі курорти на берегах прісних водойм настільки знамениті, що дадуть сто очок Лазурному Берегу, мальовничим грецьких островам і … всьому тому, що ви вже бачили.

1. Балатон, Угорщина

lakes01

Найбільше в Центральній Європі озеро знаходиться на заході Угорщини. Узбережжя Балатону – найважливіший курортний район країни, з виходами мінеральних і термальних джерел. На вихідні сюди часто приїжджають жителі Будапешта, адже відстань до столиці – всього близько 120 кілометрів; на озеро ходять поїзди (навіть прямо з аеропорту), легко добратися і на машині. Північний берег крутіший і ідеально підходить для любителів спортивного дозвілля, а пологий південний – для тих, хто хоче поніжитися і поплавати. Готель доведеться вибирати прискіпливо: на берегах озера багато будівель радянських часів, номери в яких здаються недешево і при цьому явно не коштують своїх грошей. Проте є приємні винятки. Високий сезон – липень і серпень. На Балатоні багаті можливостей для тих, хто любить оглядати околиці: можна вирушити на екскурсії в маленькі прибережні міста і на довколишнє термальне озеро Хевіз, а можна сісти за кермо і побувати в сусідніх країнах – шлях до Відня, Братислави і Загреб займе кілька годин. Любителі тусовок не прогадали, якщо зупиняться в балатонським містечку Шіофок, відомому бурхливим нічним життям.

2. Боденське озеро (Австрія, Німеччина, Швейцарія)

lakes02

Боденське озеро, воно ж Бодензее, воно ж Констанцське, знаходиться на кордоні Німеччини, Швейцарії та Австрії. Глибина – до 254 метрів, а по площі Бодензее поступається в Європі тільки Балатону і Женевському озеру. Боденське озеро – рай для любителів парусного спорту. У липні і серпні в одному з містечок біля озера, Брегенце, проходить Брегенцський оперний фестиваль. Флора і фауна Бодензее заворожить любителів викладати відпускні фото в соцмережі.

3. Бледське озеро, Словенія

lakes03

Бледське озеро знаходиться в Юлійських Альпах, в 45 кілометрах на північний захід від столиці країни Любляни. На його берегах з XIX століття існує бальнеологічний курорт. У липні і серпні озеро прогрівається до 25 градусів. На середині Бледа знаходиться невеликий острів з церквою і цікавими розкопками епохи раннього Середньовіччя. Для відвідин острова пропонують традиційні дерев’яні човни під назвою «плетна». Над озером на крутій скелі розташований Бледський замок. Готелів біля озера багато, і в основному хорошої якості. Якщо озеро набридне, можна сісти в автомобіль і вирушити на Адріатичне узбережжя Словенії.

4. Ансі, Франція

lakes04

До французького озера, розташованого в Альпах (Верхня Савойя), найзручніше дістатися з Женеви, яка знаходиться всього в 30 кілометрах. Це дуже мальовниче місце, яке ідеально підходить для любителів активного відпочинку. Тут і вітрильні яхти, і каякінг, і водні лижі, і прибережні кафе з ресторанами. У серпні сюди збігає значна частина парижан. В останній літній місяць на озері особливо весело: вечірки, феєрверки та інша «движуха».

5. Гарда, Італія

lakes05

Найбільше озеро в Італії розташоване поблизу південного підніжжя Альп. Добиратися сюди найзручніше від аеропорту Верони. Відпочиваючи на Гарді, зручно з’їздити на екскурсії до Венеції і Мілан. Але, може, вам і не захочеться від’їжджати далеко. Тутешні курорти – це відпочинок світового класу, і життя тут кипить не тільки у високий літній сезон. По-перше, є термальні джерела, в теплій воді яких можна плавати під відкритим небом навіть у грудні. Крім того, Гарда – Мекка віндсерфінгу. Сім’ям з дітьми заняття теж знайдеться: на озері знаходиться найбільший в Італії парк дитячих розваг Гардаленд, океанаріум Seaworld, аквапарк Canevaworld і розважальний центр Мувіленд.

6. Комо, Італія

lakes06

Джордж Клуні віллу в поганому місці не купить. У різні роки тут відпочивали Муссоліні, Стендаль, Гете, Набоков. Комо – третє за величиною озеро Італії (довжина – 47 кілометрів, ширина – до чотирьох кілометрів) і одне з найглибших в Європі (до 410 метрів). Розташоване в 40 кілометрах на північ від Мілана. Береги озера забудовані розкішними віллами і стильними готелями. Відпочинок тут не бюджетний, зате запам’ятається надовго.

7. Озеро Таупо (Нова Зеландія)

lakes07

Якщо ви доберетеся до Нової Зеландії, знайте: тут є озеро Таупо, на берегах якого знімали «Володаря кілець». Це популярний курорт для різних мандрівників – від любителів водних видів спорту до шанувальників спа-процедур. Рафтинг та термальні джерела, скайдайвинг і мирне споглядання пейзажів – тут знайдеться все. Недарма на Таупо неодноразово заїжджала Єлизавета II.

8. Женевське озеро (Швейцарія)

lakes08

Женевське озеро розташоване в межах Швейцарії та Франції, за величиною поступається лише Балатону. Північний берег озера – так звана Швейцарська рів’єра, суцільно забудована фешенебельними курортами. Сюди прийнято приїжджати в пошуках спокійного респектабельного відпочинку (та оздоровчого – тут багато спа-готелів). Але молоді теж раді – для активного відпочинку більше підходить район Лозанни. Пляжі залишають бажати кращого, але сюди їдуть не заради них, а за атмосферою. Трав’яні пляжі сповна компенсуються неймовірно чистим повітрям і тим, як легко тут переноситься спека.

9. Лейк-Плесід, Нью-Йорк, США

lakes09

Нью-Йорк – чудовий напрямок для екскурсій і шопінгу, але кому хочеться їхати в мегаполіс влітку? Можливо, противники урбанізму зможуть вбити двох зайців, спочатку помилувавшись на «Великим яблуком», а потім гайнувши на озера Лейк-Плесід, Іст-лейк і Міррор-лейк. Сюди часто приїжджають жителі штату Нью-Йорк, яким хочеться відпочити кілька днів, не виїжджаючи далеко від будинку, але й не вирушаючи в морський Хемптонс з його пробками і гучними власниками розкішних вілл.

10. Охридське озеро (Македонія)

lakes10

Те, що Македонії не дісталося виходу до Адріатики, не повинно бентежити любителів пляжного відпочинку. Тут є Охридське озеро, на берегах якого стоїть один з найкрасивіших балканських мостів – старовинний Охрід. Це найглибше стародавнє озеро на Балканах. Середня температура води влітку – близько 21 градус. Шанувальники екскурсійного відпочинку не будуть нудьгувати ні хвилини. Ціни на проживання невисокі, а ті, хто щось розуміє в якісних і натуральних продуктах, напевно оцінять балканську кухню.

11. Іссик-Куль (Киргизія)

lakes11

Радянські люди із задоволенням їздили на Іссик-Кулі з його захоплюючими краєвидами, чудовим кліматом і якісними санаторіями. Але в останні десятиліття росіяни якось призабули про існування цього гідного і не дуже дорогого варіанта відпочинку. Кілька години польоту до Бішкека з України – і ви на березі одного з 25 найбільших озер світу. Протяжність Іссик-Куля із заходу на схід дорівнює 182 кілометрам, а з півдня на північ – 58 кілометрам. Зупинитися можна як в одному з радянських реліктових будинків відпочинку, так і в сучасному готелі, або апартаментах зі всіма зручностями.

12. Світязь, Україна

bg

Світязь належить до Шацького НПП, який налічує 24 озера. Світязь, який є найбільшим з них, є і найпопулярнішим серед туристів. Сюди приїжджають на лише з України, а й з Польщі та білорусі, оскільки територія заповідника дуже близька до кордонів цих двох держав. Головними перевагами Світязя є надзвичайно чиста вода, піщані пляжі та дивовижно мальовнича довколишня природа. Безконечні хвойні ліси, багаті на ягоди та гриби, а береги озер – на лікувальні грязі. Ті, хто бував на Світязі, скажуть, що більше ніде ви не скуштуєте таких смачних чорниць (тутешня назва афини) та найсвіжішої риби (найпопулярніші – соми). Як нічліг вам запропонують кімнату у приватних садибах, або окремий дерев`яний будиночок. На іншому березі розкинулось наметове містечко, а біля нього – пансіонат.

13. Тахо, Каліфорнія

lakes13

Озеро Тахо розташоване на кордоні штатів Каліфорнія і Невада. Це одне з найглибших прісноводних озер світу. Тут є все для втомленої душі: соснове повітря національних парків; прозора вода; екоготель; не жаркий, але й не прохолодний клімат (у серпні повітря приблизно 25 градусів). Хто хоче повеселитися – будь ласка, є водні види спорту, а ввечері можна відвідати відоме казино Caesars Tahoe.

14. Севан (Вірменія)

lakes14

Севан – найбільше озеро Кавказу. Якщо вас завжди вабили гірські вершини і чисте повітря, але бракувало пляжу – вам сюди. Від Єревану озеро відокремлюють 54 кілометри. Вода в ньому красивого блакитного кольору і дуже прозора, влітку її температура досягає 24 градусів. З історичних пам’яток найзнаменитішим є монастир Севанаванк, розташований на півострові поблизу міста Севан в північно-західній частині узбережжя. Гурмани оцінять місцеві страви з свіжевиловленої риби.



• не пропусти