Неймовірна реконструкція: 7 зруйнованих замків Європи відновили з допомогою графіки

3595

Архітектура Європи приваблює туристів своєю казковістю, адже стільки замків, як тут, не має більше в жодній країні світу. Віками ці споруди будували монархи, аби захистити свої землі та життя підданих, але час не пошкодував ці будівлі. Те, що раніше здавалося буде стояти віками, не витримало війн та життєвих перепитій на території своїх країн.

Архітектори та дизайнери вирішили відтворити колись величні замки Європи, які зараз стоять у руїнах. За допомогою комп’ютерної графіки вдалося побачити неймовірне перевтілення купи каміння у міцні споруди. Ми вирішили поділитися цим результатом та обрали 7 унікальних замків Європи.

Замок Самобор, Самобор, Хорватія

Замок побудували ще за часів правління чеського короля Оттокара у 13 столітті. Тоді йшла запекла боротьба між ним та угорським королем Іштваном V. Споруда спочатку була використана, як фортеця, аби боронитися від ворогів. Проте хорватсько-угорське військо швидко його захопило. Замок переходив від одних господарів до інших, поки у 18 столітті останні жителі не виїхали звідти. Після цього замок поступово перетворювався на руїни.

Існує план реконструкції замку Самобор. Єдине, що нагадує про минулу красу цього місця – оригінальні елементи, які збереглися на сторожовій башті. Сьогодні вже вдалося відновити стіни каплиці святої Анни з каменів від зруйнованих частин замку. Туристи ж можуть побачити це місце, прогулявшись всього 10 хвилин від міста Самобор до замку.

Шато-Гайар, Лез-Анделі, Франція

Шато-Гайар у різні роки належав англійцям та французам, переходив від одних володарів до інших. Цей замок був цитаделлю англійського короля у Нормандії, фортецею та в’язницею.  Колись Шато-Гайар був улюбленою резиденцією короля Річарда Левове Серце, але у 16 столітті втратив воєнне значення. Тоді ж його вирішили зруйнувати, аби рештки будівельних матеріалів віддати для будівництва монастиря.

Через багато років руїни замку Шато-Гайар оголосили історичною пам’яткою. Туристи можуть без перепон завітати сюди, аби поринути у світ середньовіччя.

Замок Данноттар, Стоунхевен, Шотландія

Середньовічний замок Данноттар височіє на кручі над Північним морем.  Данноттар часто згадується в літописах, як фортеця, яка відігравала важливу роль у напружених відносинах між Англією та Шотландією. Відомим замок став ще завдяки Уїльяму «Хоробре серце» Уолесу,  який захопив його у 1297.

До замку приїздили король Якім V, королева Марія Стюарт та король Яків VI. Його намагався захопити Олівер Кромвель. Тут зберігалися королівські регалії та важливі документи Карла II. Врешті-решт замок передали будівельній компанії, яка вивезла з замку все, що тільки було можливим.

До речі, Данноттар неодноразово з’являвся у фільмах «Гамлет» (1990) та «Франкенштейн» (2015).

Замок Менло, Голуей, Ірландія

Замок Менло – приклад замку, який слугував швидше домом, ніж фортецею для захисту ворогів. Замок носить ще й інше ім’я «Замок Блейк», тому що був заснований саме членами родини Блейк.

Історія замку трагічна. У 1910 році сталася сильна пожежа, яка забрала життя доньки господаря – Елеонори Блейк. З того часу замок не відновлювали. Він почав руйнуватися та обростати диким виноградом.

Сьогодні замок Менло стоїть, як невіднятна частина пейзажу поблизу міста Голуей. Стіни його на стільки сильно обплетені виноградом, що здається він завжди був у руках природи. Туристам можна легко потрапити в замок  та дослідити його порожні кімнати.

Ольштинський замок, Ольштин, Польща

Вперше Ольштинський замок згадується у 1306 році, проте є підтвердження, що він був побудований значно раніше. Король Казимир Великий перетворив сторожову башту у величний замок і зробив його головним укріпленням на кордоні.

Тут відбував покарання за змову проти короля Мачко Боркович. Легенди говорять, що стукіт та брязкіт його кайданів в Ольштинському замку чутно навіть у наші дні.

Замок кілька разів зазнавав нападів від австрійських та шведських військ. Після війни у 1655 замок став непридатним для життя і втратив своє значення.

Руїни Ольштинського замку відкриті для туристів. Відвідувачі можуть побачити циліндричну та квадратну вежі, стіни замку та фундаменти деяких будівель.

Спишський змок, Спишське підграддя, Словаччина

Замковий комплекс розташувався на чотирьох гектарах  землі недалеко від міста Левочка. Свого часу Спишський замок був міцною фортецею, яку безрезультатно намагалися захопити вороги. Серцем замку  – кам’яна башта  – була величезних розмірів для того часу.

Спишський замок переходив з рук у руки від одних володарів до інших з 1209 року по 1780, аж поки не був зруйнований сильною пожежею. У 1945 році влада Чехословацької республіки конфіскувала ці володіння в угорського роду Чак.

Зараз же проводяться роботи щодо реконструкції замку. Його внесли до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та зробили відкритим для туристів.

Замок Поенарі, Валахія, Румунія

Однією з основних резиденцій Влада III Цепіша був саме Замок Поенарі. Деякі путівники називають його «Справжнім Замком Дракули». У літописах згадується легенда про те, що Влад III змусив підданих будувати замок, перетворивши їх у рабів, бо ті зрадили його старшого брата.

Знаходиться замок у Карпатських горах. Аби дістатися до замку Поенарі, потрібно пройти понад 1,480 сходинок вгору. Така висота викликає неабияке відчуття віддаленості від світу та головний біль. Проте з фортеці відкривається чудова панорама на ущелину ріки Арджеш.

Через невдале розташування замок Поенарі постраждав від зсуву ґрунту, а деякі башти взагалі були знесені на 400 метрів до низу. Зараз Поенарі – купа руїн, але їх обов’язково включають до програми «Дракула тури», аби привабити туристів.

Руїни старовинних замків нагадують про величну історію Європи. Завдяки роботі архітекторів та дизайнерів тепер можна побачити, як ці замки виглядали раніше і зрозуміти, чому правителі та багаті сім’ї надавали їм таке велике значення. А які руїни ви хотіли б побачити?

автор Альона Гук спеціально для vsviti.com.ua