Що писали античні туристи на стінах гробниці єгипетського фараона

767

Стародавні написи мало відрізнялися від тих, які видряпують сучасні туристи: найпоширенішим виявився давній еквівалент нашого «Тут був такий-то».

Польські археологи, досліджуючи гробницю єгипетського фараона Рамзеса VI, виявили в ній численні написи античних туристів, які відвідували гробницю.

Метою польських археологів було дослідження написів, залишених відвідувачами гробниці Рамзеса VI. На стінах усипальні довжиною в 100 м виявили більше тисячі написів, які були вирізані гострими предметами або нанесені червоною фарбою. В основному вони стосуються на греко-римського періоду історії і написані грецькою, рідше на латинською мовою.

Найчастіше серед написів зустрічаються античні еквіваленти «Тут був такий-то», імена, місця народження або рід занять візитерів. Рідше дослідникам траплялися довші тексти, включаючи віршовані. Іноді відвідувачі залишали на стінах критичні «відгуки» на кшталт: «Я тут був і мені нічого не сподобалося крім саркофага», «Не зміг прочитати ієрогліфи», «Сподобалося!». Один з написів взагалі являє собою діалог з пізнішими доповненнями. Якийсь відвідувач написав, що йому сподобалася гробниця і що він прочитав ієрогліфи на стінах. Другий додав нижче: «Не можу прочитати цей напис!», А третій турист дописав: «Не розумію, чому тебе це хвилює».

Античні «туристи» робили написи на різній висоті, іноді в кількох метрах над землею. Протягом довгого часу коридори гробниці були частково засипані піском, по якому дерлися візитери, так що іноді археологи знаходили написи під стелею.

  • Рамзес VI був фараоном XX династії Нового царства, який правив в 1145-1137 роках до нашої ери. Античні ж гості вважали, що в гробниці був похований герой Троянської війни Мемнон, тому і відвідували її з туристичними візитами.

За матеріалами vokrugsveta.ua

 



• не пропусти