17 прикладів дуже дорогих людських помилок

4717

В історії бували випадки, коли жахливі катастрофи виникали внаслідок, здавалося б, невеликих помилок або чиєїсь непередбачливість. Іноді в цих катастрофах виявлялися винні конкретні люди, які відповідали за безпеку і допустивши недбалість, іноді нещастя відбувалося в результаті низки малоймовірних збігів.

Ось 16 прикладів того, як одне невірне рішення може привести до непередбачуваних наслідків, за які доводиться платити неймовірно дорого:

1. Капітан “Титаніка” Едвард Сміт проігнорував попередження про складну льодову обстановку по шляху проходження судна. Його помилка призвела до загибелі величезної кількості людей і матеріального збитку в 7,5 мільйонів доларів.

Капітан Едвард Сміт-збій - титано-в - айсберг

2. Літній чоловік через неуважність викинув лотерейний квиток Euromillions, який виграв 181 млн доларів.

EuroMillions

3. При спільній розробці орбітального модуля НАСА використовувало метричну систему, а компанія Lockheed Martin – англійську систему вимірювання. Ця неув’язочка коштувала їм 125 мільйонів доларів.

НАСА використовує-метричних системи в той час як-Lockheed-Martin-використання - англійська-система-коли-будівля-супутникова

4. Знаменитий гольфіст Тайгер Вудс заплатив за зради дружині – моделі Елін Нордегрен 750 мільйонів доларів.

20102701elin-1

5. Невелика несправність датчиків висоти призвела до вибуху при зльоті найдорожчого американського бомбардувальника “Стелс”. Збиток склав 1,4 мільярда доларів (добре, хоч пілоти не постраждали).

несправний-обладнання-причини-аб-2-стелс-бомбардувальник до краш-на-зльоті

6. Сигнальна ракета, випущена з необережності звичайним мисливцем в лісі Каліфорнії, призвела до однієї з найстрашніших пожеж в історії. Збиток оцінений в 1,2 мільярда доларів.

-Мисливці-починається-за величиною вогню-в-каліфорнійської історії

7. Після 32 років благополучного шлюбу Руперт Мердок завів інтрижку з Венді Денг. Розлучення коштувало йому 1,7 мільярда доларів.

Руперт Мердок - має-ан-роман-з-Венді Денг-

8. Мідний трейдер з бездоганною репутацією Ясуо Хаманака в 1996 році вирішив зіграти по-крупному. У результаті на мідному ринку запанував хаос, а компанія, на яку працював Хаманака втратила 836 900 000 доларів.

Ясуо-Hamanaka-нах до кута - мідно-ринку

9. У 1979 роки після ремонту на атомній станції Три-Майл-Айленд перестала працювати система охолодження. Кілька помилкових рішень персоналу призвели до пошкодження реактора і розплавлення ядерного палива. Збиток склав 836,9 мільйона доларів.

несправний-обладнання-причини-ядерного криза-на-три милі-острів

10. У 1994 році після планової перевірки на нафтовидобувній платформі Пайпер Браво інспектор забув повернути на місце один із запобіжних клапанів. У результаті подальшої аварії загинуло 167 чоловік. Матеріальний збиток оцінений в 3,4 мільярда доларів.

безпеки-інспектори забув замінним-а-клапан-на-на-Пайпер-браво-бурової

11. У 2002 році затонув нафтовий танкер “Престиж”. Помилки команди привели до екологічної катастрофи, загинуло близько 300 тисяч птахів, матеріальний збиток склав 5,7 мільярда доларів.

різні вечірки-є-звинувачував-як-ПРЕСТИЖ-мийки-поза-узбережжі-оф-Спейн

12. У 1989 році помилка п’яного капітана танкера Exxon-Вальдес призвела до аварії в протоці принца Вільяма і витоку сотень тисяч барелів сирої нафти. Збиток склав 4,4 мільярда доларів.

Capitain-Джо-Hazelwood-аварії - Exxon-Valdez-в-принц-Вільям-звук

13. Несправне обладнання коштувало життя семи членам екіпажу космічного корабля Челленджер. Матеріальний збиток склав 5,5 мільярдів доларів.

несправний-обладнання-причини - претендентом до вибуху-на-старту

14. У 2003 році при зльоті шаттла “Колумбія” шматок теплоізоляції кисневого бака вдарився об зовнішній теплозахисний шар і пошкодив його. У результаті стався вибух, екіпаж загинув, збиток оцінюється в 13 мільярдів доларів.

несправний-обладнання-причини - Колумбія-в-аварії-на-старту

15. Керівники японської компанії TEPCO проігнорували численні попередження про те, що АЕС Фукусма не витримає натиску стихії. Ця помилка коштувала Японії 12 мільярдів доларів.

TEPCO і-ядерного регулятори-ігнорують-попередження-що-Фукусіма-ядерного заводу-не можу-стоячий до цунамі

16. 20 квітня 2010 року за вини компанії BP стався найбільший розлив нафти – в Мексиканській затоці виявилося близько п’яти мільйонів барелів. Збиток оцінюється в 40 мільярдів доларів.

bp-halliburton-cameron-or-transocean-to-be-determined-in-court-screwed-up-and-the-deepwater-horizon-blew-up

17. Помилки, допущені під час випробування реактора на Чорнобильській АЕС, призвели до катастрофи, наслідки якої відчуваються досі. Збиток оцінюється в 720 мільярдів доларів.

несправний-обладнання-причини-ядерного криза-на-Чорнобиль

З усіх цих історій можна зробити тільки один висновок – запобіжні заходи ніколи не бувають зайвими. Одна невелика недбалість може коштувати мільярди доларів і, що набагато важливіше, піддати небезпеці життя людей.



• не пропусти