10 фільмів, з прихованим задумом про який ви не здогадувалися

2603

Як і література, кіно іноді несе в собі набагато більший сенс, ніж ми бачимо неозброєним поглядом. Сценаристи і режисери часто не просто показують історію з красивою картинкою, а й вкладають в неї неявний, але глибинний підтекст, щоб розповісти про якусь філософську, історичну або соціальну проблему.

«Початок» – процес створення кіно

© Legendary Pictures

Картина «Початок» є метафорою процесу створення фільму. У кожного героя «команди сновидінь» є своя роль, яка відповідає обов’язкам конкретних членів знімальної групи: Еймс (Том Харді) – актор, який з легкістю змінює образ; Аріадна (Еллен Пейдж) – створює сценарії снів; Сайто (Кен Ватанабе) – генеральний директор студії, який оплачує весь проект; Юсуф (Діліп Рао) відповідає за спецефекти; Артур (Джозеф Гордон-Левіт) – художник-постановник, який забезпечує реалізацію задумів, а Кобб (Леонардо Ді Капріо) – режисер – єдина людина, яка бачить, як все це повинно виглядати в кінці. Завдання всієї команди при цьому – зародити якусь ідею в голові людини. Чи не така задача і у кіно в цілому?

«Матриця» – теорія змови

© Groucho II Film Partnership

«Матриця» – це фільм з найбільшою кількістю всіляких інтерпретацій. Він просто переповнений символізмом і незліченними знаками, починаючи від кролика з «Аліси в країні чудес», закінчуючи натяками на масонську змову. Кожна з теорій пояснень глибинного сенсу фільму вимагає довгого розбору, ми ж напишемо тільки один факт, який є найзагадковішим у цій картині: це паспорт Нео. Точніше, термін закінчення його дії – 11 вересня 2001 року. Нагадаємо, що фільм вийшов у прокат в березні 1999. Просте це збіг чи дійсно якась змова – нам залишається лише гадати.

«Людина-павук» – пубертатний вік

© Columbia Pictures

Причина такої неймовірної популярності «Людини-павука» проста: справа в тому, що кожен з нас пройшов цю історію Пітера Паркера, правда не в такому перебільшеному і театралізованому вигляді. Фільм показує різку «трансформацію» підлітка – це метафоричне зображення пубертатного періоду. Герой помічає в собі фізіологічні зміни. Він наляканий ними, а його рідні переживають за його стан. Він невміло справляється з можливостями, що відкрилися, але все ж це новий етап, який докорінно змінить його життя.

«Люди Ікс» – боротьба за громадянські права

© 20th Century Fox

У першому сценарії «Людей Ікс», який був написаний в 60-і роки, в основу фільму вкладалася боротьба за громадянські права певних верств суспільства. У двохтисячному ця проблема стала неактуальною, зате захист прав сексуальних меншин вийшла на перший план. Після цієї версії вже по-іншому звучать гасла проти мутантів «Ми повинні врятувати наших дітей!», Фрази громадськості «Незабаром мутанти стануть повноправними членами нашого суспільства» або питання «А коли ти зрозумів це вперше?»

«День бабака» – досягнення Просвітлення

© Columbia Pictures

Згадаймо сюжет: головний герой фільму багато разів проживає один і той самий день доти, поки не розуміє сенс всього, що відбувається і тим самим розмикає цю тимчасову петлю. Трохи нагадує філософію буддизму: з кожним новим днем, ніби з кожним новим життям, герой стає ближчим до Просвітлення і врешті-решт досягає його.

«Володар перснів» – встановлення тоталітарного режиму

© New Line Cinema

«Володар перснів» – це епопея, яка також має неймовірну кількість інтерпретацій. Хтось бачить у цьому фільмі пряме відсилання до Першої світової війні, хтось пов’язує його з історією відносин західних і східних цивілізацій, багато хто згадує давні міфи про добро і зло. Але одна з найбільш цікавих деталей – це всевидюче Око Саурона – втілення абсолютного зла, яке розташовується на вершині вежі-замку. Багато хто проводить паралель з масонським знаком ока в піраміді, який, наприклад, також можна побачити на однодолларовой купюрі США з написом «Новий світовий порядок». Або в образі Великого брата з відомого «1984». У будь-якому випадку це Око уособлює вершину машини управління, яка намагається створити світовий тоталітарний порядок. Порядок, заснований на насильстві і страху.

«Історія іграшок 3» – холокост

© Walt Disney Pictures

Багато глядачів бачать в третій частині «Історії іграшок» явний натяк на холокост. Згадаймо сюжет: іграшки, які стали не потрібні в житті їх змужнілого хазяїна, повинні бути відправлені на горище. Але волею випадку вони виявляються в дитячому саду. Серед іграшок цей садок вважається справжнім концтабором через тоталітарний режим, встановлений місцевим «Гітлером» – ведмедем Лотсо. Герої нашої історії уособлюють євреїв, які свого часу зуміли успішно покинути табори. Деякі прихильники цієї теорії також згадують про натяк на Анну Франк, сім’я якої намагалась сховатися на горищі, куди повинні були відправити героїв спочатку. Мультик вмить перетворюється в серйозну роботу, чи не так?

«Чарівник країни Оз» – популізм

© Metro-Goldwyn-Mayer

Ця добра казка дитинства також не така проста, як здається на перший погляд. Дорога з жовтої цегли – це прямий натяк на золотий стандарт, герої – це бідні фермери, Чарівник – недіюча, але багатообіцяюча влада, а саме Смарагдове місто і його майстри-шахраї символізують оманливу цінність зелених паперових грошей. Все це може здатися досить надуманим, але в фільмі присутня безліч алюзій, яким присвячені цілі дослідження, що не залишають сумнівів у тому, що це не просто історія про сумуючу за домівкою дівчину з ферми.

«Гра престолів» – війна Червоної та Білої троянд

© Bighead Littlehead

Автор книги «Пісня льоду і полум’я», по якій і знятий фільм «Гра престолів», підтверджує, що придумав сагу, спираючись саме на конфлікт Йорків і Ланкастерів в XV столітті, що в історії Британії відома як «Війна Червоної та Білої троянд». По ходу тридцятирічної війни Троянд англійський трон міняв власника шість разів, а правителі були готові на все заради вдалого шлюбу або отримання земель. Паралель можна провести також між багатьма історичними особами того періоду і героями серіалу, а також між картою Вестерос і картою тодішньої Британії, теж розділеної на сім частин.



• не пропусти