11 популярних порад, які не врятують вас від коронавіруса

12951

Чому вам не треба пити ударні дози вітаміну С, дихати ефірними оліями і шукати вакцину в інтернеті.

ВООЗ рекомендує ретельно мити руки або регулярно обробляти їх санітайзером, носити медичну маску, поменше контактувати з оточуючими, провітрювати приміщення, пити достатньо рідини, вести здоровий спосіб життя. І це виправдано.

Але в інтернеті багато й інших рекомендацій, ніяк не пов’язаних із доказовою медициною. Дотримуватися їх не варто. Інакше ви можете нашкодити організму або втратити гроші.

1. Пити ударні дози вітаміну С

Як показують дослідження, прийом добавок з вітаміном С не знижує ризик зараження ГРВІ, до яких відноситься COVID-19, і не полегшує перебіг захворювання.

А ударні дози вітаміну С, які рекомендують деякі «лікарі» у соцмережах, взагалі небезпечні. На добу можна приймати не більш як 2 000 мг аскорбінової кислоти. Перевищення цієї дози може призвести до розладів травлення (нудота, пронос, блювота), головного болю і навіть утворення каменів у нирках.

2. Приймати препарати цинку

З кінця зими мережею блукає електронний лист, який американський вірусолог Джеймс Робб відправив своїм близьким. Лікар перераховує основні гігієнічні правила, що знижують ризик зараження, а також рекомендує приймати пастилки (льодяники) із цинком. Вони, якщо вірити листу, здатні блокувати розмноження вірусів, включаючи коронавірус, у горлі і носоглотці.

Вірусолог Джеймс Робб існує і працює на кафедрі патології Каліфорнійського університету. І він насправді відправляв такого листа. Але, за його власними словами, не розраховував, що текст прочитає хтось ще, крім сім’ї. Тому був некоректний у виразах.

«З мого досвіду вірусолога, прийом цинку пригнічує розмноження багатьох вірусів, включаючи коронавіруси. Я очікую, що в разі COVID-19 це теж могло б спрацювати. Але у мене немає однозначних експериментальних доказів, щоб це стверджувати.» – Джеймс Робб, автор вірусного листа про користь цинку (інтерв’ю Snopes)

В цілому біодобавки з цинку не бездієві. Вони не знизять ризик зараження коронавірусом. Зате, за деякими даними, можуть скоротити тривалість ГРВІ. В цьому плані цинк ефективний, якщо прийняти його в перші 24 години після появи симптомів і в кількості не менше 75 мг (йдеться про так званий елементарний, або чистий, цинк; дозування вказується на упаковці).

Але тут ховається небезпека. Якщо переборщити з дозою і приймати більше 150 мг елементарного цинку на день, мікроелемент стане токсичним. Отруєння може проявитсь нудотою, блюванням, діареєю, спазмами у животі, головним болем. Бувають і серйозніші наслідки – у тому числі зниження імунітету. А це зробить вас беззахисним перед COVID-19.

3. Пити горілку, чачу та інші міцні напої

Ще один інтернет-міф, що став популярним після того, як по Facebook розлетівся скрін листа з логотипом лікарні Святого Люка в Канзас-Сіті (США). Схожий на офіційний, папірець повідомляв, що вживання міцних напоїв, особливо горілки, може захистити від коронавіруса.

Звичайно, «документ» виявився фейком: Лікарня Святого Люка спростувала свою причетність до цього послання.

Сподіватися на спиртне у боротьбі з COVID-19 не рекомендує і ВООЗ. «Алкоголь слід пити тільки у помірних кількостях. Люди, які не вживають спиртного, не повинні починати у спробі запобігти зараженню», – повідомляє організація на своїй сторінці у Facebook. Не забувайте, що безпечної дози алкоголю взагалі не існує.

4. Використовувати горілку для знезараження рук і поверхонь

Етиловий спирт, який є основою горілки, дійсно здатний знищувати коронавірус. Як, втім, і будь-які інші віруси, що мають оболонку: спирт просто руйнує її ліпідний (жировий) шар.

Але є важливе уточнення: ефективно боротися з вірусами можуть лише розчини з концентрацією спирту не менше 60%. Міцність горілки – 40%. Тому використовувати її для дезінфекції має сенс лише в крайньому випадку, коли немає мила з водою або більш ефективного антисептика.

5. Полоскати горло

В інтернеті пропонують використовувати для цього солону воду, спиртне, оцет, відбілювач… Але, на думку медиків, все це не допоможе.

Полоскання горла не захистить вас від COVID-19. Як, зрештою, і від інших респіраторних інфекцій.

Крім того: захопившись полосканнями, особливо тими, що містять спирт і кислоти, ви можете обпекти слизову горла і носоглотки.

6. Дихати прополісом та ефірними оліями

Так, в одному відео радять носити медичну маску, всередині якої приклеєна прокладка, змочена прополісом. На жаль, ніякого відношення до доказової медицини ця рекомендація не має. І абсолютно точно не вбереже вас від коронавірусу.

Популярність подібних неперевірених методик настільки велика, що американське Управління з контролю за продуктами і ліками (FDA) і Федеральна торгова комісія навіть опублікували лист-попередження продавцям, які стверджують, ніби ефірні олії лікують або запобігають COVID-19.

Сподіваючись на цілющу силу того ж прополісу, заражена людина може ігнорувати симптоми захворювання і затягнути зі зверненням до лікаря. І в підсумку запустить хворобу до стану, який дійсно загрожує життю.

7. Пити гарячу воду

Ця псевдонаукова рекомендація заснована на двох речах:

  1. Нібито коронавірус гине при температурі 27 ° С. Тому, якщо він влаштувався у горлі, треба пити щось тепленьке.
  2. Коли ви п’єте, вода змиває вірус до шлунку. А там заразу знищує шлункова кислота.

Але якби коронавірус гинув при 27 ° С, він просто не міг би вижити у людському тілі, температура якого 36,6 ° С. Та й взагалі, поки не відомо, при якій температурі руйнується SARS-CoV-2. Його найближчий родич SARS-CoV, що викликає атипову пневмонію, гинув при нагріванні до 56 ° С протягом 15 хвилин.

Другий пункт теж невірний. Коронавірус відноситься до респіраторних вірусів, які вражають дихальні шляхи. Тому його симптоми схожі з ГРВІ. Вимити вірус із дихальних шляхів (наприклад, носових пазух або носоглотки), ковтаючи воду, чисто фізично неможливо.

Фото: Ripounet, Rage against / Wikipedia.org

8. Частіше промивати ніс сольовим (фізіологічним) розчином

Немає жодного доказу того, що регулярне промивання носа захищає від коронавіруса.

Але воно може полегшити стан і прискорити одужання при звичайному, не ускладненому бронхітом або пневмонією, ГРВІ.

9. Їсти багато часнику

Часник – корисний продукт. Але підтверджень того, що він захищає від коронавіруса, немає. А ось ризик перестаратися – є.

Британський новинний ресурс BBC News, Посилаючись на південнокитайську Morning Post, наводить історію про жінку, якій довелося лікувати запалення горла після вживання 1,5 кг сирого часнику.

10. Сподіватися на дихальні практики

Дихальні вправи зміцнюють легені і допомагають розслабитися і зняти стрес. Також іноді їх прописують на етапі відновлення після пневмонії або людям, які страждають від астми, чи інших хронічних захворювань легень.

Однак немає жодного наукового доказу того, що дихальні практики могли б запобігти ГРВІ – у тому числі викликаному коронавірусом.

11. Купувати вакцину проти коронавіруса

А її дійсно вже продають на просторах інтернету. Нема-нема, та й проскочить подібне оголошення. Звичайно, за ним стоять шахраї, які хочуть скористатися розгубленістю і страхом людей перед епідемією.

Запам’ятайте просту річ. Вакцини або «чарівної таблетки» від COVID-19 НЕ ІСНУЄ.

Можливо, такі препарати будуть створені. Над цим працюють тисячі вчених по всьому світу, і тільки у Сlinicaltrials (це американська база даних приватних та державних клінічних досліджень, що проводяться по всьому світу) зареєстровано понад 100 клінічних досліджень, пов’язаних із коронавірусом SARS-CoV-2. І, можливо, це станеться швидко.

Але між створенням вакцини і початком її застосування пройдуть місяці, протягом яких ліки будуть випробовуватися спочатку на тваринах, а потім на людях. Лише після того, як дослідження встановлять ефективність і безпеку препарату, він буде сертифікований і надійде у продаж. Інформація про це напевно буде в новинах – ви точно не пропустите.

Ну а доти всі оголошення, що заманюють вас ліками від коронавіруса, потрібно розцінювати як шахрайство.



• не пропусти