Як зробити свій день продуктивним?

2695

Це питання ставлять здебільшого люди, які намагаються встигнути все, але при цьому у них чомусь завжди не вистачає часу навіть на найважливіші завдання. Така ситуація може трапитися як зі звичайним студентом, так і з офісним працівником.

Взагалі, проблема вбачається в тому, що більшість людей просто не можуть правильно організувати свій день та набути звички дотримуватися обраного розпорядку. Крім того, мало хто дозволяє робити перерви між виконаними завданнями, тому й швидко втомлюються. Отже, як зрозуміти що варто робити аби день був продуктивним, а що ні? Давайте в цьому розберемось.

Початок дня

  • Гарний початок дня залежить від того на скільки до нього ви підготуєтесь напередодні ввечері. Перед тим, як засинати, подумайте що ви хочете встигнути завтра і складіть список справ. Він не повинен складатися з десятка нагальних потреб. Оберіть 3-5 пріоритетних завдань для себе, продумайте що для цього потрібно зробити, куди поїхати. Нехай для вас це виглядає як «дорожня мапа дня». Мета цієї «мапи» – зрозуміти що ви повинні встигнути до кінця дня.
  • Випийте зранку склянку води з лимоном. Можливо, ви й чули таку пораду від дієтологів чи фітнес тренерів і вважаєте, що це просто їх забаганки і вони чомусь вводять людей в оману. Насправді ж, ні! Лимон збагачує ваш організм енергією та необхідними вітамінами, що призводить до більш високої працездатності протягом дня. Тільки не пийте чистий лимонний сік, бо від цього постраждають зуби. Звечора помістіть глечик чи пляшку з лимонною водою в холодильник. Так ви заощадите час зранку. Снідати можна вже через 15-20 хвилин після вживання такої води.
  • Забудьте про використання соціальних мереж зранку. Передивляйтесь почту вже після того, як прийдете на роботу. Якщо порушите це правило, вважайте, що ранок пройшов марно і ви нічого не встигнете. Перегляд дописів в мережі Інтернет забирає забагато часу, аніж ви можете на це розраховувати. Тим паче ваша енергія буде витрачена не на заплановані справи. Краще послухайте вашу улюблену музику, зробіть ранкову зарядку, подивіться у вікно та насолодіться гарною ранковою природою.
  • Найкращий спосіб прокинутися – це фізична активність. Всього 10 хвилин прогулянки на свіжому повітрі, або легкі вправи допоможуть відчути прилив енергії та забути про сон.
  • Сніданок! Гарний сніданок – це запорука продуктивного дня. Ви не досягнете великих звершень, якщо будете відчувати себе голодними. Сніданок допомагає покращити ваш настрій, підвищить кількість енергії та збільшить продуктивність.

Найкращими помічниками для цього будуть вівсянка, йогурт, фрукти та яйця. Краще забути про пончики чи тістечка зранку. Якщо вже так трапилось, що ви дуже поспішаєте, виділіть для себе хвилинку аби з’їсти банан або випити пляшечку йогурту.

На роботі

Пам’ятаєте про «дорожню мапу дня», яку ви склали ще вчора? Тепер ваше головне завдання не відволікатися від пріоритетних завдань.

  • Навчіться говорити «ні» на запити, які не відповідають вашим пріоритетам, особливо, якщо у вас попереду напружений день.
  • Наведіть лад на робочому місці. Звичайно, геній може господарювати над хаосом, проте це не ваш випадок. Переберіть папери на столі, витріть пил, викиньте усе зайве. Охайне чисте робоче місце тільки стимулює працювати продуктивно.
  • Направте усю енергію на виконання поставленого завдання. Людина за своєю природою просто не може одразу концентруватися на декількох речах, тому робіть усе поступово.Не хапайтесь відразу за декілька справ, краще робити все поступово, доводячи до логічного кінця.
  • Уникайте спроб передивитися дописи у соціальних мережах під час роботи над певною справою. Якщо ваші руки «самі тягнуться» до смартфона, дайте собі слово зробити це під час перерви.
  • Не забувайте відпочивати. Давайте собі трішки розслабитися після виконаного завдання. Відпочинок протягом 15-20 хвилин тільки піде на користь вашому організму і вбереже вас від вигорання. Візьміть за звичку хвалити себе, коли завершуєте якусь справу. Наприклад, випийте чашечку кави, або з’їжте цукерку. Такі позитивні моменти лише сприятимуть подальшій продуктивності протягом дня.

Коли вже вдома

Хоча вдома на нас також чекають якісь справи, проте саме тут ви можете вже розслабитися  подумати над тим, як ви провели свій день. Подумайте про все, що ви зробили. Дозвольте собі відчути почуття гордості. Привітайте себе з усім, що ви зробили правильно протягом дня. Наприклад, подумайте щось на кшталт “Я дуже радий, що говорив сьогодні на цій зустрічі”. Пробачте себе за помилки, які ви допустили протягом дня. Пам’ятайте, що кожен може помилятися.

  • Приготуйте одяг на наступний день. Покладіть його біля ліжка. Таким чином ви не витрачатимете час на його пошуки зранку.
  • Використовуйте правило 20 хвилин. Виділіть цей час аби навести порядок у кімнатах. В чистій оселі навіть дихається легше. Крім того, регулярне прибирання буде економити ваш час. Краще витрачати декілька хвилин вдень на швидке прибирання, ніж провести цілий день за наведенням порядку в оселі.
  • Розділіть домашні справи на декілька днів. Наприклад, день прання може бути у вівторок, а оплату комунальних платежів можна зробити в середу. Приготувати їжу можна в четвер на декілька днів вперед.
  • Знайдіть час на відпочинок та присвятіть себе улюбленому хобі. Завжди знаходьте час на себе. Це допоможе вам розібратися зі своїми думками та розслабитися. Ви не можете постійно знаходитися в тонусі і кудись «їхати». Іноді потрібно й зупинитися.
  • Проводьте вільний час з друзями. Спілкування в колі близьких людей надасть вам більш позитивних емоцій та енергії.
  • Складіть «дорожню мапу» на наступний день.

Продуктивність можна підвищувати по-різному: планувати, делегувати, забувати про непотрібне, переглядати мотиваційні ролики перед важливою справою. Ми навели лише декілька прикладі того, як можна організувати свій день. Важливо не розпилювати енергію на речі, які насправді не потребують навіть вашої уваги та берегти себе від зовнішнього негативного впливу. Тільки тоді ви зможете з впевненістю сказати, що провели день продуктивно.

автор Альона Гук спеціально для vsviti.com.ua