Українське весілля. Як зберегти баланс між сучасним стилем та традиціями

907

Тенденції з кожним роком змінюються — колись весілля відзначали по три дні, запрошуючи сотні гостей. Усіх родичів, друзів, сусідів та їх дітей. Поступово українці приходять до думки, що така важлива подія повинна святкуватися в колі близьких друзів та родини.

Хтось досі тиждень готує вдома страви на застілля, а хтось замовляє бенкет у ресторані. І в кожного своя музика, тематика вечірки, різні декорації залу, різні вбрання. Щоби спланувати стильне сучасне весілля, слід пам’ятати, що є застарілі звичаї, які додають лише банальності. А є традиції, які можуть розбити ваше свято колоритним та душевним.

Чого варто уникати на сучасних весіллях

1. Музика з весілля батьків

Список пісень, які вмикають на весіллях, часто повторюється й підбирається скоріше для бабусь, ніж для молодят. Щось українське, енергійне, жартівливе, щоб всі танцювали. Знайти такі пісні, щоби вгодити кожному, досить складно — тому один і той самий список переходить із покоління в покоління. Але варто постаратись знайти щось нове, ніж перетворювати сучасне весілля на застілля в стилі вісімдесятих років.

2. Тамада з весілля батьків

Жваві дядьки з тітками яким давно за 40 — теж ніби переходять у спадок від батьків. Гастролюють від весілля до весілля, розказують одні й ті ж самі жарти, говорять одні й ті ж побажання, промови. Приносять однакові сценарії та роблять із важливого інтимного дійства — такий шаблонний захід, як останній дзвоник у школі. Що з цим робити? Як би не шкода було лишати тамаду без роботи, та краще дати шанс молодому поколінню. А саме — найняти молодого ведучого, який складе сценарій свята спеціально для молодят. Напише унікальні поздоровлення та звернення, буде розважати гостей різного віку, а не лише батьків та бабусь.

3. Конкурси, які ви вже бачили десяток разів

Одні й ті ж самі конкурси зазвичай приносить тамада, або ж їх хтось вичитує в інтернеті. Є серед них веселі та цікаві, але більшість — давно втратили свою актуальність. Особливо, ті які мають сексуальний підтекст чи змушують когось танцювати і співати проти його волі. Такі активності влаштовуються, щоби «розігріти» публіку і змусити гостей веселитись. Але чи не слід замість такого силування дійсно потурбуватись про те, щоб усім було весело?

4. Штучні квіти та фрукти

Стосовно декорацій — краще хай їх буде замало, ніж забагато. Стильне весілля має бути мінімалістським. Замість великої кількості прикрас, краще потурбуватись про їх якість. Не прикрашати столи за залу штучними квітами, не ставити пластикових фруктів тощо. Краще обрати недорогі квіти і просту зелень, трохи прикрасити арку, трохи столи для гостей і молодих — цього буде достатньо. Також відмовитись від повітряних кульок — крім випадку, коли вони однотонні, пастельних кольорів. Найкраще прикрашати залу одно кольоровими гірляндами, свічками чи ліхтариками. Завдяки освітленню, приміщення виглядатиме святково, акуратно та стильно.

Та це аж ніяк не означає, що українське весілля не може бути стильним. Є й такі звичаї українського весілля, які можна використовувати в сучасному святкуванні. Вони його ніяк не зіпсують, а лише покращать.

Традиційні елементи та ритуали, які підійдуть для сучасного весілля

1. Одяг із традиційним орнаментом

Ні, не обов’язково міняти весільну сукню на вишиванку. Достатньо знайти таку, яка буде прикрашена орнаментом, або ж прикрасити сукню самостійно. До білої тканини чудово пасуватиме блакитна чи срібна вишивка. А завершить цей образ — букет із тематичних квітів: волошок, соняшників чи ромашок.

Чоловіку можна одягнути сорочку з орнаментом під костюм, замість класичної білої. Те ж стосується й подружок нареченої — прості плаття можна прикрасити віночками з квітів чи українськими прикрасами.

2. А як щодо традиційних страв?

Погодьтеся, гостей хочеться частувати чимось незвичайним, а не тим, що вони й самі щодня готують вдома. Голубці, кисіль та борщ із галушками слід залишити для сімейних посиденьок. А на весілля вигадати меню, яке підійде для всіх гостей.

От деякі елементи можна залишити, наприклад, коровай аж ніяк не зіпсує святковий стіл. Запашна випічка, виготовлена вдома, близькими людьми — це хороша традиція, від якої відмовлятись не варто. Шматочки короваю можна запакувати порціями в маленькі коробочки та віддати кожному гостеві як гостинець.

Також, крім короваю, для українського застілля можна вибрати різноманітні наливки. Замість імпортного дорогого алкоголю — замовте чи приготуйте авторські напої. Можна зробити ягідні чи фруктові наливки, настоянки з медом, спеціями, цитрусовими чи кавові.

3. Вишиті рушники: за чи проти?

Рушник стелять молодятам під ноги, щоби вони зробили свій перший крок як родина. На рушник кладуть коровай, ним прикрашають ікони, якими благословляють молодят (якщо вони вінчаються й дотримуються християнських традицій).

Якщо вам дійсно подобаються такі традиції — чудово було б потурбуватись про те, щоби рушник вишила близька людина. Наприклад, сама наречена, одна із мам чи бабусь. Або ж замовити рушники спеціально в майстрині, яка вишиває, але спеціально для вас.

4. Святкування на вулиці

Що робити, якщо замість ресторану ви вибрали домашнє свято? Весілля зазвичай влаштовують влітку, а оскільки в домі місця на всіх не вистачить — дійство переноситься на вулицю. Та часто планам стає на заваді дощ чи вітер, інші непередбачувані обставини.

Втім, комфортне святкування на вулиці — це реально, якщо заздалегідь продумати декілька деталей. Варто зробити накриття, щоби гостей не турбували ні спека, ні дощ. Подумати про підлогу — чи зможе хтось танцювати, якщо настане непогода? Чи зручно гостям буде спілкуватися між собою та проходити з-за столів. Тут варто відійти від класичних довгих столів, через які важко когось пропустити, а замість них підібрати круглі столики на 6–8 осіб.

5. Прикмети та забобони

Популярні символічні дійства: вносити наречену на руках через поріг спільного дому, кидати букет нареченої неодруженим подружкам, а підв’язки неодруженим хлопцям, зміна фати на хустку. У таких традиційних деталях немає нічого поганого і їх цілком можна використовувати в сучасному весіллі.

От про погані забобони слід забути. Таких, насправді, існує безліч: у які місяці року та дні тижня погано одружуватись, яка в цей день випаде погода, чи не розіб’ється якийсь посуд тощо. Забобони часто пророкують якісь проблеми в майбутньому подружньому житті. Але слід пам’ятати, що щастя майбутньої родини цілковито залежить від чоловіка та жінки. І яке б не було свято, сучасним чи традиційним, скромним чи пишним — найголовніше починається лиш після нього.

А ви б обрали традиційний український стиль для свого весілля?

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти