14 застарілих речей, яких не повинно бути ні в одній пристойній спальні

62141

У спальні кожна людина проводить в середньому близько третини свого життя або навіть більше, а тому ця кімната повинна бути оформлена так, щоб в ній було приємно перебувати. Напевно у вас бувало таке: заходите в номер в готелі і думаєте: «Чорт забирай, та як же вони так круто зробили?» Ми можемо влаштувати так, щоб більше вас це відчуття не відвідувало.

Вивчивши блоги по дизайну (і не тільки), ми зробили невеличкий гід по помилках в оформленні спалень, які зустрічаються найчастіше.

Пурпурний, червоний або білий кольори в дизайні спальні

Кольори здатні впливати на настрій і навіть поведінку людини. Підібравши правильний відтінок, нас можна переконати купити щось, відчути себе в безпеці або, навпаки, змусити нервувати. Точно так же колірна гамма в спальні диктує нам те, як ми повинні себе почувати.

Розслабленому стану і спокійному сну найбільше сприяють приглушені відтінки. Між матовим покриттям і глянсовим вибір варто зробити на користь першого.

Вважається, що найкращий колір для спальні — це приглушений синій. Слідом за ним йдуть:

  • зелений;
  • блідо-жовтий;
  • срібний.

Найгірший вибір — пурпурний, стерильний білий і червоні відтінки.

Багато подушок

Маленькі подушки на дивані або ліжку створюють відчуття затишку, однак за фактом незручностей приносять більше. Уявіть: щоразу перед сном вам треба згрібати їх в купу і кудись прибирати, а вранці, навпаки, збирати і красиво розкладати. Занадто багато мороки.

Для комфортного сну вам потрібна одна-єдина подушка, інших можна сміливо позбутися. Якщо відчуваєте бажання до однієї подушки додати другу, це означає, що ви просто неправильно вибрали подушку. Швидше за все, їй не вистачає висоти.

Кошик з брудною білизною

По-перше, всякий раз, коли ваш погляд наштовхується на гору брудної білизни, мозок сприймає це як завдання, яке треба якнайшвидше розв’язати. Через це вам може бути важко розслабитися. По-друге, брудна білизна, як не крути, пахне і псує повітря в спальні.

Старенький матрац

Більшість людей не здогадується про те, що у матраців є свій термін придатності: зазвичай 8-10 років. І ви здивуєтеся, дізнавшись, що багато хто з нас спить на матрацах 30-40-річного «віку», оскільки чекають, поки він не зноситься.

Проблема в тому, що старенький матрац може принести вам чимало проблем, наприклад зі спиною. Ви будете погано спати і вранці відчувати себе розбитим. До того ж, навіть якщо ви регулярно чистите матрац, в ньому все одно живуть пилові кліщі. Чим старший виріб, тим більше комах в ньому живе. Таке сусідство вже загрожує вашому здоров’ю.

Яскравий світильник і люстра під стелею

Один з найгірших варіантів — це люстра, встановлена прямо над ліжком. Світло буде бити вам прямо в очі, а це дратує і заважає розслабитися. Читати, лежачи на ліжку, теж буде некомфортно. Ідеальне освітлення в спальні — це два світильники з боків від ліжка, причому лампи повинні бути спрямовані не на ліжко, а трохи вбік, щоб світло було розсіяним.

Телевізор

У більшості з нас телевізор знаходиться саме в спальні. Це дозволяє нам дивитися улюблені фільми і серіали перед сном. Увімкнений телевізор погано впливає на якість вашого сну. Фактично ви просто женете сон зі своєї спальні, коли користуєтеся технікою безпосередньо перед тим, як заснути.

Якщо немає можливості переставити телевізор в іншу кімнату, хоча б не включайте його пізніми вечорами.

Легкі штори або тюль

Кращий варіант для спальні — це важкі штори, які повністю закривають вікно. Легкі фіранки або тюль не підходять, оскільки вони пропускають світло — заснути буде важче. Особливо якщо ви любите задрімати вдень.

Важливо не забувати і про розташування штор. Чим вище вони знаходяться, тим краще. Якщо повісити фіранки не безпосередньо під стелею, простір візуально скоротиться, а стіни будуть здаватися дуже низькими.

Неправильно постелений килим

У дизайнерів є таке правило: великий килим потрібно розміщувати прямо під ліжком і при цьому він повинен виходити за його рамки на 45-60 см. Не більше і не менше. Основна ідея в тому, що, встаючи з ліжка, ви завжди будете ставити ноги на килимок, а не на холодну підлогу.

Альтернатива великому килиму — дві тонкі доріжки по обидва боки від ліжка.

Постільна білизна з тканини високої щільності

Якщо хочете зберегти бюджет, не витрачайте на білизну з тканини неймовірної щільності. Якщо бачите білизну з характеристикою TC (thread count – загальноприйнятий критерій для позначення лінійної щільності тканини) понад 1000, знайте: якість білизни від цього кращою не буде — ви просто переплатите. Річ у тому, що нитка в тканини може бути одинарною або складатися зі скручених ниток (бувають подвійні, потрійні і т. д.). Деякі виробники можуть рахувати не кількість TC, а число ниток, які скручені в одну. Як наслідок, ціна на такий товар різко зростає, а якість не змінюється.

Наволочки з вишивкою

Вишивка, поза всякими сумнівами, виглядає красиво і додає затишку. Однак її фактура нерівна і подразнює шкіру, через що вам буде важко заснути. До того ж вранці ви майже напевно прокинетеся з відбитками візерунків вишивки на обличчі.

Фурнітура, що ідеально підходить

Коли всі меблі куплена в одному магазині, в одного виробника, мають однаковий дизайн і т. п., це говорить про відсутність у її власника смаку.

Дуже низьке ліжко

Чим вище ліжко, тим впевненіше ви себе відчуваєте. До того ж під низькою постіллю немає місця, яке можна було б використовувати для зберігання речей. А під високі меблі цілком можна засунути пару-трійку ящиків, наприклад з постільною білизною або покривалами.

Ліжко без узголів’я

На думку дизайнерів, ліжко без узголів’я — це приблизно те ж саме, що вікно без рами. Його відсутність робить спальню візуально незавершеною.

Покривало або ковдра, що дістає до підлоги

Покривало або ковдра розміру оверсайз зовсім не додає кімнаті родзинку, а, навпаки, просто захаращує її і робить брудною. До того ж мало приємного в тому, щоб накриватися ковдрою, яка 5 хвилин тому валялося на підлозі.

Якщо хочеться додати індивідуальності, краще зробити це за рахунок кольору. Якщо стіни в спальні однотонні, білизну і покривало варто вибирати з малюнком. Коли на стінах вже є якісь візерунки, у виборі постільних речей краще обмежитися однотонними палітрами.

А ви б якісь помилки в оформленні спальні виділили?



• не пропусти