Ось як організувати кімнату й перетворити її у справжній навчальний клас

495

Навчання в реаліях коронавірусу вносить свої корективи в життя родин, де є школярі. Батьки повинні прискіпливіше ставитися до умов, в яких перебуває малеча та турбуватися про їх здоров’я, щастя й успіхи.

Перетворити будинок у міні школу важко, але можливо. Турботливі батьки останні півроку тільки те й робили, що намагалися організувати середовище для домашнього навчання. Але новий шкільний рік може принести ще більше сюрпризів.

Ідеї, якими ми вирішили поділитися, були взяті не у дизайнерів інтер’єрів, а у звичайних батьків. Їм вдалося організувати навчальний простір вдома так, щоб це було корисно дітям та легше мамам і татам. Ці знавці запевняють, що будинок не обов’язково повинен нагадувати складське приміщення з книжками та зошитами.

Зручна дошка.

Невелика за розміром маркерна або крейдяна дошка здатна допомогти батькам у поясненні матеріалу. На дошці можна легко накреслити графіки, таблиці, схеми. Залиште на ній розклад занять. Так він завжди буде перед очима.

Навчальний центр.

Навчальний центр – це не новий побутовий прилад, а звичайна шафа, або полиця, в якій зібрані всі необхідні предмети для навчання. Покладіть туди зошити, книги, альбоми, допоміжні канцелярські прибори. Для зручності розташуйте там корзини, аби папери й дрібні предмети не загубилися. Тепер ці речі будуть зберігатися в одному місці.

Шафу для шкільних речей варто підібрати вузьку, аби не займати багато місця у кімнаті. Навчальний центр доречно прикрасити милими речами – улюбленими іграшками, фоторамками.

Ранкова корзина.

Батьки діляться на дві групи  – ті, які самі збирають портфель, і ті, хто довіряє це робити дітям. Аби знайти золоту середину в обидвох підходах, поставте на столику ранкову корзину. Зранку, коли малюк прокинеться, він побачить там шкільні зошити, книги, допоміжні матеріали, які знадобляться йому сьогодні. Цей підхід корисний, як в умовах відвідування школи, так і під час домашнього навчання.

Полички-помічники.

Вільне місце на стіні перед письмовим столом варто також використовувати. Обладнайте його маленькими поличками, де б могло зберігатися шкільне приладдя. Плюси у тому, що дитина сама може дотягнутися  до нього, а стіл виглядає охайним. Звільняється більше робочого місця для книг та зошитів.

Навчальний декор.

Глобус, географічні карти, інтер’єрні букви та цифри, малюнки з ботанічних атласів, модель Сонячної системи – все це корисне для загального розвитку дитини та домашніх занять. А ще ці предмети корисна родзинка у декоруванні кімнати школяра. Головне зробити кімнату цікавою для дитини, а не перетворити її на кабінет.

Хендмейд планер.

Щоденники потрібні, але не викликають інтересу у дитини так, як симпатичний планер та ще й кольоровий, зроблений власноруч. Додаткові записи для уроків та занять можна робити у блокнот.  Допоможіть дитині створити правильний розклад і покажіть, як вести записи. Тут же можна ділитися ідеями, які виникають протягом тижня та записувати їх у спеціальні поля іншим кольором.

Робоча станція.

Залучити дітей до навчання можна створивши яскравий стенд. Вкладіть у кишені стенду матеріали для читання, розмістіть на ньому розклад і завдання, залиште папку, куди школяр може покласти виконані домашні роботи. Так дитина не забуде, що їй ще потрібно зробити. Додайте на робочу станцію розділ “Нагороди”, аби стимулювати свою дитину досягати успіхів у навчанні. Для нагородження використовуйте фішки, наліпки, монетки.

Спеціальний колір.

Дайте кожному шкільному предмету його спеціальний колір: математика –  синій, англійська мова – червоний, читання – жовтий. Підберіть корзинки таких же кольорів і покладіть туди всі матеріали, які стосуються предметів. У планерах також дозвольте дитині користуватися кольоровими ручками, аби записати назву предмету.

Папка для паперів.

Зробіть традиційним прибирання робочого столу після завершення навчального тижня. Усі тести, малюнки, додаткові завдання, які зробила дитина, складайте у велику папку по тижнях. Так ви уникнете захламлення у навчальній зоні, а ще легко знайдете необхідні папери, якщо виникнуть питання щодо успішності вашого школяра.

Пересувні полички.

Ще одна ідея, яка допомагає легко організувати навчальний простір у будь-якій кімнаті  – пересувні полички. Додатковий плюс в організації простору – можна сховати їх до шафи, як тільки настануть канікули. Так необхідні шкільні речі точно не загубляться.

Власна корзинка.

Найчастіше у декількох дітей у родині одне робоче місце, а тому речей збирається ціла купа. Кмітливі батьки піклуються про охайність та збереження речей і діляться таким способом: дайте дітям обрати свою корзинку для шкільних речей, підпишіть її та поставте на поличку. Кожного разу, коли їм буде щось потрібно, школярі не будуть шукати це у речах брата чи сестри. А ще власна корзинка – один із способів допомогти малечі легко скласти портфель на наступний навчальний день.

автор Альона Гук спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти