15 фотопорівнянь тварин з їхніми доісторичними предками, які вас здивують

12037

Мільйони років тому на Землі жили абсолютно незнайомі нам істоти. Згодом еволюція внесла свої корективи до їхньої зовнішності і поведінки, та такі, що їхні нащадки напевно злякалися б своїх далеких пращурів, якби зустрілися з ними сьогодні.

Кішки – міациди

©unsplash.com ©East News

Колись дуже давно одні з найпопулярніших домашніх улюбленців, кішки, виглядали дещо інакше, ніж зараз. Їхні предки, міациди, були більше схожі на сучасних куниць і жили на деревах, спускаючись на землю лише в пошуках здобичі. Втім, ці стародавні тварини стали предками не тільки сучасних вусатих, але й собак, ведмедів і навіть тюленів.

Кити – індохіуси

©Fisheye / mediadrumworld.com/EAST NEWS ©EAST NEWS

Як відомо, найбільшим водним ссавцем планети є синій кит, довжина якого іноді сягає 25 м. Мало хто знає, але «батьком» підводного гіганта є звір розміром з єнота – індохіус, який не тільки жив на поверхні, але і був справжнім вегетаріанцем. Згодом форми тіла індохіуса сильно змінилися, адже для того, щоб ховатися від хижаків, звірку часто доводилося знаходити притулок під водою.

Єноти – гігантський гієнодон

©unsplash.com ©Science Photo Library / EAST NEWS

Одні з найбільш милих тварин планети, єноти, можуть похвалитися спорідненістю з одними із найжахливіших стародавніх мешканців Землі – гієнодоном. Відомо, що зуби цих грізних створінь мали здатність самозагострюватись, а самі гієнодони часом виростали до 4 м у довжину.

Кози – ендрюзарх

©unsplash.com ©IntegraleEvoII / Reddit

Кози і вівці здавна вважаються одними із найдобріших тварин. Втім, їхній древній родич навряд чи захотів би співпрацювати з людиною: грізні ендрюзархи колись вважалися найбільшими хижаками-ссавцями, чия вага іноді сягала тонни.

Черепахи – архелон

©smuki / depositphotos.com ©Frederic A. Lucas – “Animals of the past” / Wikipedia

Архелони були справжнісінькими гігантами тваринного світу – їхня вага сягала ваги сучасних слонів. Хоча гігантські черепахи і вимерли більше 60 млн років тому, досить великі екземпляри все ще зустрічаються в Індійському океані і навіть біля берегів Північної Америки. Втім, вчені налаштовані скептично: навряд чи ці гіганти змогли пережити епоху динозаврів.

Лінивці – мегатерій

©unsplash.com ©Science Photo Library / EAST NEWS

Лінивці не дарма отримали свою назву – ці неспішні і добрі тварини більшу частину свого життя проводять уві сні. Гігантські предки лінивців теж не відрізнялися швидкістю реакції: мегатерії не тільки були розміром з сучасного слона, але і важили іноді більше 4 т.

Свині – ентелодон

©unsplash.com ©Max Bellomio / Wikipedia

Вимерлі предки поросятка були грізними істотами, які добували собі їжу за допомогою гострих іклів і вкрай скромного інтелекту. Втім, навіть невеликих розумових здібностей ентелодонів, або «свиней-термінаторів», виявилося досить для того, щоб ті кілька тисячоліть поспіль могли без проблем кочувати відкритими рівнинами Китаю, Європи і навіть Північної Америки.

Удави – титанобоа

©unsplash.com ©Nobu Tamura / Wikimedia Commons

Древній родич всіх сучасних удавів, грізний титанобоа, колись мешкав на території Латинської Америки. 13-метрова довжина і колосальна вага цієї вимерлої змії не завадили титанобоа зберегти її на подив миролюбний характер: відомо, що гігантський удав харчувався виключно рибою.

Опосуми – сумчасті шаблезубі тигри

©Cody Pope / wikimedia commons ©Rom-diz / Wikimedia Commons

Опосуми – це невеликого розміру тварини, які на даний час живуть в Північній і Південній Америці. Часто цих безневинних звіряток демонструють у зоопарках, проте з перспективою опинитися в одному з них навряд чи погодився б древній родич цих лісових мешканців – сумчастий шаблезубий тигр. Гострий слух звіра компенсував його відносно слабкий зір, а верхні ікла тигра росли протягом всього його життя. Можливо, саме незвичайний зовнішній вигляд тварини сприяв поширенню чуток про те, що грізний предок опосумів якимось чином міг дожити до наших днів: час від часу схожого звіра помічають в Африці, в Південній Америці та навіть біля Азовського моря.

Коали – дипротодони

©unsplash.com ©MAURICIO ANTON / Science Photo Library / East News

Одним із найбільш незвичайних представників австралійської фауни колись давно були дипротодони, або гігантські вомбати. Ці тварини досягали розмірів сучасних гіпопотамів і важили до 3 т. Нащадками ж гігантів-вегетаріанців сьогодні є коали, яких довгий час вважали родичами ведмедів.

Акули – мегалодон

©unsplash.com ©HUGO SALAIS / AFP / East News

Акул здавна вважають одними із найнебезпечніших водних хижаків, проте їхні предки напевно здалися б нам ще більш грізними істотами. Розміри доісторичної акули-гіганта часом доходили до розмірів п’ятиповерхового будинку, а особливості організму мегалодона дозволяли йому без проблем жити навіть у прісній воді.

Носороги – індрікотерія

©unsplash.com ©JAMES KUETHER / Science Photo Library / East News

Родичі сучасних носорогів, індрікотерія, встигли засвітитися у давніх казках і легендах, ареал їхнього проживання знаходився між Китаєм і Балканами. Втім, казковий звір опинився не тільки в історії, але і в кінематографі: бойові машини з кіносаги «Зоряні війни» були майже повністю змальовані саме з образу цього древнього ссавця.

Коні – макраухенія

©unsplash.com ©Science Photo Library / EAST NEWS

Сучасній людині сьогодні складно собі уявити коня, який в результаті еволюції несподівано отримав хобот. Однак саме ця частина тіла і була присутня у древніх родичів сучасних поні, віслюків і зебр: макраухенії таки справді трохи дивно виглядали навіть на тлі шаблезубих тигрів і гігантських коал.

Жирафи – самотерія

©unsplash.com ©ROMAN UCHYTEL / Science Photo Library / East News

Доісторичні предки жирафів, самотерії, колись мешкали на території сучасної України і Молдови. У той час у майбутніх жираф ще не було настільки довгої шиї: відмінна частина тіла у них з’явилася в результаті еволюції. Вважається, що самці з найбільш довгими шиями отримували більше уваги від самок.

Кури – тиранозаври

©unsplash.com ©EAST NEWS

Тиранозавр Рекс – один із найвідоміших динозаврів планети: образ знаменитого мешканця доісторичних джунглів у культовому фільмі «Парк юрського періоду» зробив ящура впізнаваним в усьому світі. Хоча зовнішній вигляд гіганта мало схожий на пташиний, ДНК тиранозавра багато в чому схожа з ДНК сучасних курей. Хочете – вірте, хочете – ні, але сьогодні вчені вже всерйоз обговорюють можливість того, що гроза первісної планети Земля був пернатим.



• не пропусти