Перевірте чи правильно ви дезінфікуєте іграшки своїх дітей

787

Іграшками діти бавляться 24 години на добу. Вони беруть їх до рота, тягнуть у пісочницю, п’ють з ними уявний чай та сплять з ними. Іноді, дитячі іграшки можна побачити у найнеочікуваніших місцях. Наприкінці дня гарненький пухнастий ведмедик перетворюється на інопланетянина, а все тому що за цілий день побував у різних кутках та назбирав бруд. Крім видимого забруднення, на іграшках можуть знаходитися пліснява та бактерії, які викликають алергічні реакції у дитини.

Іграшками, як і решту речей  у будинку, потрібно мити й чистити. Батьки часто про це забувають. Різні види іграшок потребують різних методів чистки. Спробуймо розібратися, як правильно позбутися від забруднень на улюбленцях ваших дітей та при цьому не пошкодити іграшку.

Як часто слід чистити іграшки?

Від того, як часто дитина користується іграшкою, залежить й частота її чищення. Чим більше з нею граються, тим частіше її потрібно мити. Таке просте правило стосується періоду, коли ваша дитинка здорова. Якщо раптом син чи донька захворіли, наприклад, грипом, варто це робити частіше. Ще раз ретельно слід помити після одужання малюка.

Пластикові іграшки та іграшки для ванни найлегше чистити. Це потрібно робити щотижня, якщо дитинка ними грається кожен день. Плюшеві м’які іграшки можна прати у пральній машині раз на тиждень. Проте, спочатку ознайомтесь з рекомендаціями виробника щодо режиму прання, температури й використання миючого засобу. Електронні іграшки передбачають лише поверхневу обробку дезінфікуючими засобами. Не забувайте діставати батарейки, перш ніж витерти іграшку.

Іграшки немовлят, які часто вони тягнуть до ротика, а потім кидають на підлогу, потребують особливої уваги. Гризуни, брязкальця та прорізувачі необхідно мити кожного разу, як вони потрапляють на землю, чи брудну підлогу. Загальне ж правило для таких іграшок – мити їх кожні два дні.

Чи можна дезінфікувати іграшки оцтом?

Одразу даємо відповідь: ні. Оцет – гарний помічник для господині на кухні, може прибирати деякі залишки накипу, проте безсилий проти більшості хвороботворних мікроорганізмів на поверхнях. Краще вимити іграшки гарячою водою з харчовою содою, ніж використовувати оцет.

Як мити пластикові іграшки та іграшки для ванни?

Іграшки з цільного пластику – резинові кільця, фігурки тварин, кубики – можна мити у посудомийній машині. Якщо ви вирішили мити пластикові іграшки, на яких нанесено фарбою частини обличчя, то для початку зніміть голову іграшки. Так слід чинити, наприклад, з ляльками «Барбі», фарба з яких дуже легко змивається мильною водою.

Іграшки для ванни миються після кожних водних процедур з ними. Потрібно використовувати гарячу воду з дитячим милом, аби їх продезінфікувати. Слідкуйте ретельно за ванними каченятами, які мають отвори. Через них вода потрапляє всередину іграшки і, якщо її не висушувати, там може з’явитися пліснява. Гарно висушуйте ванні іграшки й не залишайте їх у вологому середовищу. Якщо побачили, що всередині іграшки з’явилась пліснява, то одразу її викидайте.

Як мити м’які плюшеві іграшки в пральній машині?

Кольорові м’які іграшки та книжки з тканини легко пруться у пральній машині. Виробники випускають такі товари з етикетками, на яких написано при якій температурі та в якому режимі потрібно їх прати. Найчастіше потрібно обирати делікатне прання. Найкращий миючий засіб – дитячий пральний порошок, або мило. Температура – від 30 градусів. Проте, майте на увазі, що пилові кліщі повністю зникають лише  при 60 градусах. Під час полоскання додайте кондиціонер для білизни. Варто поставити додатковий режим полоскання та віджим. Так ви будете впевненими, що рештки порошку та кондиціонеру змиються. Будьте готові до того, що після машинного прання колір та форма іграшки може змінитися.

Ручне прання рекомендують застосовувати, якщо іграшки мають приклеєні деталі – ніс, рот, очі, або ж іграшки, які складаються з неоднорідних деталей та набиті тирсою. Для ручного прання знадобиться губка, або щітка та таз, наповнений теплою мильною водою. Бажано, щоб іграшка не була дуже мокрою. Просушіть іграшку після миття.

Пам’ятайте! М’які іграшки з вбудованими батарейками, пищалками чи іншими металевими частинами потрібно тільки чистити, але не прати. Зверніть увагу на безпечність дрібних деталей іграшки та появу дірок  після прання.

Як мити електронні іграшки?

Так само, як і пульт від телевізора, електронні іграшки потребують лише поверхневої обробки. Виймати батарейки з іграшки обов’язково. Досить протерти іграшку спиртом або іншим дезінфікуючим розчином, дозволеним для використання для такої мети. Такому ж способу дезінфекції можна піддати дитячі книжки – дітки дуже люблять гризти картон, тому бажано сторінки обробити антисептиком.

Переконайтесь, що дезінфікуючий розчин знаходився на поверхні іграшки не менше 5 хвилин. Іграшка повинна потрапити до дитячих рук повністю сухою.

Всі іграшки обов’язково миються щодня, якщо у будинку є тварини.

І на останок декілька порад:

  • Купуйте іграшки, за якими легко доглядати.
  • Мийте іграшки перш ніж дати їх малюкові.
  • Окремо використовуйте іграшки для будинку і вулиці.
  • Багато не значить добре. Не купуйте гору іграшок для малюка, інакше весь вільний час будете використовувати на догляд за ними. Хоча, малюк може вподобати найнепримітнішу з усіх іграшок.

автор Альона Гук спеціально для vsviti.com.ua