Худнемо без дієт: 12 підтверджених наукою способів

23785

Чи знаєте ви, що 9 з 10 людей, які вирішили худнути за допомогою дієт не отримують бажаного результату. Деякі навіть набирають ще більшу вагу, аніж мали до цього. Найвпертіші люди, націлені «досидіти на дієті» до кінця беруть участь у важкій боротьбі з функцією власного організму – зберігати енергію. Вчені встановили, коли починають худнути ті, у кого велика кількість зайвої ваги, їх метаболізм пригальмовується, тому це й ускладнює втрату ще більшої кількості кілограмів.

Екстремальні дієти та чаї для схуднення, на думку експертів, можуть тільки погіршити стан здоров’я та не допоможуть врешті решт підтримувати вагу. З часом ті кілограми, що були втрачені, повернуться, а в гіршому випадку ви наберете ще більше. Тому й у рейтингу найкращих дієт США News&World Report 2020 найсучасніша новомодна кетогенна дієта посідає чи не останнє місце.

То чи варто виснажувати себе дієтами, якщо є досить прості способи підтримувати себе в формі?

Відомі американські лікарі та дієтологи діляться найдієвішими підтвердженими способами схуднення без дієт.

Джейсон Евольдта, дієтолог однієї з найкращих клінік США, наголошує:

Зволожуйте свій організм. Якщо вам не подобається пити звичайну воду, додайте до неї лимон або замініть на газовану.

Іноді люди можуть плутати спрагу з голодом і починають вживати їжу, замість того, щоб випити склянку води. Проведені дослідження довели, що ті, хто п’ють більше води почувають себе набагато краще та вживають менше калорій – менше цукру, жиру, солі.

Щоб ви не пили, краще не додавати цукор та будь-які підсилювачі смаку.

Багато проведених досліджень виявили, що вживання великої кількості солодкої газованої води або соку може збільшити ризик ранньої смерті. Є також деякі докази того, що вживання напоїв з замінниками цукру не стане кращим для здоров’я та може призвести до збільшення ваги.

Здоровий сон повинен тривати приблизно 7-8 годин.

Якщо ви думаєте, що для того, щоб більше встигати потрібно менше спати, то ви дійсно помиляєтесь. Без повноцінного сну день буде навряд чи продуктивним. Невролог та експерт зі сну Метью Уокер стверджує, що недосипання в буквальному розумінні вбиває людський організм.

Відповідно до досліджень, які були проведені у 2013 році, ті, хто не досипають, намагаються отримати необхідну для повноцінного життя енергію з висококалорійної їжі. Це обумовлюється ще й тим, що зона головного мозку, яка відповідає за відчуття голоду «досипає» той час, який необхідний для повноцінного відновлення організму.

Виділяйте більше часу аби насолодитися сніданком та обідом – це найкращий спосіб уникнути переїдання протягом дня.

Ця порада є досить традиційною і зазвичай її можна почути від  дієтологів. Проте дійсно дослідження підтверджують, що любителі сніданків набагато менше страждають від жирових відкладень в області живота. Сніданок повинен бути збалансованим. Уникайте продуктів з великим вмістом цукру та жиру.

Не надавайте перевагу тому, що готується найшвидше, коли ви голодні.

Мається на увазі висококалорійна їжа з малою харчовою цінністю. Тому надається перевага фастфуду, який призводить до передчасного старіння та має велику кількість жирів. Саме вони й відкладаються в організмі.

Йогурт – найкращий початок дня.

Краще починайте день з йогурту, посипаного горіхами або ягодами (проте без цукру). Спробуйте додати до раціону ще й маленькі перекуси між сніданком та обідом, але не забувайте про харчову користь для організму.

Готуйте їжу тільки тоді, коли не відчуваєте голоду

Коли людина голодна, їй важко сказати «ні» спеціально обробленим магазинним продуктам, які погано впливають на вагу, а також можуть призвести до захворювань на рак. Тому складайте меню на день заздалегідь.

Включіть до раціону більше горіхів.

Горіхи – універсальний продукт з великою кількістю хороших жирів. Вони можуть стати незамінними для перекусів між сніданком та обідом.

Дослідження понад 81 000 людей у Північній Америці виявило, що люди, які щодня їли лише жменю горіхів або насіння, знижували ризик розвитку серцевих захворювань.

Тренуйтесь щоранку.

Дослідження показали, що люди, які приділяють увагу тренуванням вранці, можуть спалювати до 20% більше жиру під час занять, оскільки їм доводиться використовувати більше накопиченого жиру як палива.

Доведено, що вправи допомагають покращити стан здоров’я: це може допомогти запобігти депресії та захворюванням серця, легень та покращити розумову активність до старості.

Вживайте більше цілозернових продуктів.

Цілі зерна – овес, пшениця, коричневий рис – багаті на калій та залізо. Крім того в них знаходяться вітаміни групи В. Ці продукти багаті на клітковину, тому організму потрібно більше часу аби її розщепити. Це створює відчуття насиченості їжею.

Насолоджуйтесь фруктами та овочами

Фрукти – ще один чудовий спосіб включити у свій раціон клітковину, що задовольняє голод. Крім того, вони чудове джерело вітамінів і води. Харчування овочами та фруктами допомагає заповнити шлунок та зменшити шанси на переїдання. Ці продукти прискорюють обмін речовин, а також добре впливають на мікрофлору кишківника. Нестача вітамінів, які знаходяться у фруктах і овочах призводить до набору зайвої ваги.

Трішки балуйте себе

 Дієтологи в один голос запевняють, що іноді можна відійти від правильного харчування та побалувати себе смачненьким. Якщо такого не робити, то врешті-решт режим може бути повністю зірваний. Тільки потрібно знати міру у куштуванні «поганих продуктів». Якщо вам хочеться, наприклад, вина, то випийте склянку, проте не пийте його великими ковтками, а насолоджуйтесь напоєм.

Правильний підхід до зменшення ваги не тільки покращить зовнішній вигляд, а й самопочуття. Правильно розставляйте пріоритети для себе. Не зашкодьте своєму здоров’ю у прагненні скинути якомога більше кілограмів за мінімальну кількість днів.

Скажіть собі «Хочу схуднути без дієт!» і рухайтесь впевнено до своєї мети. Наполегливість, правильне харчування й спорт зроблять свою справу.

автор Альона Гук спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти