Кондитери розповіли, як вибрати якісні та смачні фрукти і овочі

1983

Всесвітня організація охорони здоров’я радить вживати щодня не менше 400 г овочів, фруктів і ягід. З настанням літа свіжовичавлені соки, смузі, ягідні пироги і салати виходять особливо смачними і корисними. Але при такому розмаїтті в супермаркеті або на ринку буває складно зорієнтуватися і вибрати якісний продукт. Кондитери знають, як обрати стиглі і смачні овочі та фрукти, щоб не розчаруватися в приготованій страві. Якщо ви досі віддаєте перевагу томатам на гілці або блискучим яблукам, вам варто прочитати цю статтю.

Ми зібрали хитрощі і поради про те, на що варто звернути увагу, якщо ви хочете вибрати найароматніші і найкорисніші плоди для ваших майбутніх кулінарних шедеврів.

1. Томати

© depositphotos

Багато хто вважає помідори на гілці свіжішими і вибирають їх. Насправді плодоніжка свідчить не про свіжість томата, а про його незрілість. Помідори, дозрілі на гілці, самі від неї відвалюються. Якщо ж гілка тримає їх, значить, томати зрізали ще зеленими і залишили дозрівати в коробці. У таких помідорах мало вітамінів і корисних речовин.

Колір якісного помідора повинен бути рівномірним, однорідним і насиченим, без зелених ділянок, а запах повинен бути приємним. Нітратні помідори легко вирахувати у магазині: вони пружні, але не тверді, якщо натиснути, відбиток пальця не залишається. Хороші томати повинні бути м’якими на дотик.

2. Кавун

© depositphotos

Найсмачніші і найсолодші кавуни дозрівають в період з другої половини серпня до кінця вересня. Ранні кавуни деякі виробники, прагнучи швидше зібрати урожай, підживлюють азотними добривами і стимуляторами росту. Всі баштанні вбирають небезпечні речовини з навколишнього середовища, тому не купуйте їх поблизу доріг. З цієї ж причини не варто брати вже розрізані плоди – в них багато мікробів.

Вибирайте кавун середнього розміру. Яскраві контрастні смуги і блискуча «дерев’яна» кірка є ознаками стиглості. Хвостик у стиглого кавуна висохлий, тому що коли кавун дозріває, він перестає брати вологу з землі. «Щічка» повинна бути насиченого жовтого кольору, а її розмір – 5-10 см. Постукаєте по кавуну кулаком – дозрілі плоди видають дзвінкий звук.

3. Болгарський перець

© depositphotos

Мало хто знає, але у болгарського перцю існують жіночий і чоловічий типи і вони мають відмінності в смаку. Щоб дізнатися, якого типу перець, його слід перевернути. Якщо у плода 4 сектори – це жіночий тип, якщо 3 – чоловічий. Форма у чоловічого типу більш витягнута, а перець жіночого типу ширший і коротший, набагато солодший на смак, м’якший, тому його можна вживати у свіжому вигляді.

Перці чоловічого типу більш кислі і тверді. Вони підійдуть для консервації і страв, що вимагають термічної обробки. Чим важчий перець, тим він соковитіший. Хвостик повинен бути зеленим і пружним. Шукайте плоди без помаранчевих плям – вони говорять про те, що перець став жертвою комах.

4. Яблука

© depositphotos

Вибирайте середні плоди. Яблуко повинно бути твердим, а за вагою досить важким для свого розміру. Не купуйте блискучі яблука. Щоб плоди виглядали красиво, виробники покривають їх воском або природними смолами, які насправді використовуються не тільки у харчовій промисловості.

Також при покупці зелених яблук зверніть увагу на сіру сіточку біля стебла: якщо вона є – яблуко дозріло. Найсмачніші яблука, багаті вітамінами, краще купувати в сезон, в інші місяці вони менш корисні.

5. Черешня

© depositphotos

Купуйте черешню в сезон – в червні-липні. В цей час ягоди корисніші, смачніші та дешевші. Перед покупкою спробуйте черешню на дотик – вона не повинна бути сильно твердою або м’якою. Навколо не повинно бути ніяких патьоків. Самі плоди насиченого кольору, блискучі. Чим темніші ягоди, тим більше в них міститься корисних цукрів, каротиноїдів, антоціанів і органічних кислот.

Ягода завжди повинна продаватися з черешками. У свіжої черешні плодоніжки зелені і пружні. Якщо черешня липка, то, швидше за все, вона вже несвіжа. Запах бродіння говорить про те, що ягода зіпсована, її не можна купувати.

6. Сливи

© depositphotos

При покупці вибирайте плоди з рівномірним забарвленням. Також уникайте тріснутих слив, з вм’ятинами, плямами та іншими ушкодженнями. Слива повинна бути важка, з приємним солодким запахом. Якщо на шкірці фрукта є тонкий шар білого нальоту – це підтвердження того, що збирали сливи зовсім недавно. Зверніть увагу: у стиглої сливи плодоніжка суха.

7. Огірки

© depositphotos

Віддавайте перевагу огіркам яскраво-зеленого кольору. На дотик овоч повинен бути щільним. Якщо огірок свіжий, то колір його шкірки буде насиченим, без блиску. Занадто блискуча шкірка може свідчити про те, що його удобрювали нітратами або провели обробку воском.

Зверніть увагу на хвостик: зів’ялий або засохлий – ознака несвіжих огірків. Купуйте огірки середнього розміру, 10-15 см в довжину. У переросли овочів водянистий смак і неприємна гірчинка. Плями, тріщини і пом’ятості на поверхні огірка також неприпустимі.

8. Банани

© depositphotos

Шукайте на прилавках банани яскраво-жовтого кольору. Маленькі чорні плямки на шкірці є показником того, що банан дозрів і готовий до вживання, проте зберігати їх більше 2 днів не рекомендується: вони перезріють.

Також не купуйте банани з великими чорними плямами – в них почався процес гниття. А розмір плода при покупці значення не має, якщо, звичайно, ви не вибираєте між маленькими (Baby Banana) і бананами звичного розміру. Маленькі завжди солодші, але набагато дорожчі від звичайних.

9. Груші

© depositphotos

Зрілу грушу можна легко визначити по вираженому аромату. Сам плід не повинен бути пружним, не надто твердим, але і не сильно м’яким. На шкірці не повинно бути пошкоджень і вм’ятин. Коричневі плями біля хвостика говорять про несвіжість фрукта. Бувають сорти, що зберігають яскравий зелений колір, проте в більшості випадків невеликий «рум’янець» свідчить про стиглість фрукта.

10. Ківі

© depositphotos

При виборі ківі помістіть фрукт між великим і вказівним пальцем і стисніть його – стиглий плід буде м’яким, але пружним. Також зверніть увагу на аромат: у стиглого ківі ароматний запах цитрусових. А шкірка гладка і пружна, без видимих пошкоджень.

11. Лимони

© depositphotos

У дозрілого лимона виблискує шкірка, ніби наполірована. Зверніть увагу на шкірку. Гладку шкіркою мають лимони першого врожаю, тобто зібрані з дерева, що плодоносить вперше. Концентрація корисних речовин в них вища, ніж у плодів наступних врожаїв.

Сильно горбиста шкірка зазвичай товста, вага таких лимонів набагато більша ніж у тонкошкірих плодів, а м’якоті менше. Найсолодші і ароматні лимони – узбецькі. Їх можна відрізнити за яскраво-жовтим, майже помаранчевого кольором і дуже гладкою шкіркою.

А як ви вибираєте фрукти і овочі? Можливо, у вас є свої хитрощі, як не помилитися здійснюючи покупку?