8 неочікуваних культових кінострічок, які були зняті на основі на реальних подіях

2206

Фільми, які засновані на реальних подіях, дивитися вдвічі цікавіше. Зазвичай, глядач ототожнює себе з героями кінострічки і переймається їх долею, а розуміння того, що ці події відбувалися насправді, тільки підвищує рівень емоцій.

Не всі засновані на реальних подіях фільми історичні драми. Після перегляду деяких картин навіть на думку не спадає, що в житті таке також можливо і цю історію спеціально сценаристи не вигадували. Ми вирішили скласти список таких фільмів, адже вони точно заслуговують вашої уваги. Історії деяких стрічок можуть дійсно вразити.

«Психо» (Psyco, 1960)

В основі фільму лежить історія справжнього маніяка зі штату Вісконсин Еда Ґейна — одного із найвідоміших убивць в історії Сполучених Штатів. Не зважаючи на те, що на його рахункові всього лише два доведені вбивства, їхня жахливість шокувала світ. Характер й поведінка цієї людини показані в герої Нормані Бейтсі, який був господарем готелю.

Сценаристи фільму «Техаська різанина бензопилою» також надихнулися історією Еда Ґейна.

«Щоденник пам’яті» (The Notebook, 2004)

Цікава романтична історія була знята за книгою Ніколаса Спаркса, яка у 1996 році стала бестселером. Закохані Еллі та Ной провели незабутнє літо разом, закохалися один в одного, але життєві події розлучили їх. Закоханим судилося зустрітися тільки через декілька років, аби прожити потім усе життя разом. Історія кохання цих двох хапає за душу. Тільки прочитавши історію створення роману Спаркса розумієш, що все це було в житті його бабусі та дідуся.

«Щелепи» (Jaws, 1975)

Стівен Спілберг справжній майстер режисури блокбастерів. Саме з фільму «Щелепи» й розпочалась ера цих фільмів. За його допомогою справжня історія нападу акули на людей стала популярною і навіть сьогодні збирає глядачів перед екранами. У 1916 році на узбережжі біля міста Джерсі від атаки акули загинули декілька відпочивальників. Аби захистити містян від акул, на хижаків оголосили полювання.

«50 перших поцілунків» (50 First Dates, 2004)

Адам Сендлер та Дрю Беррімор змогли показати реальну романтичну історію кохання на екрані. Ветеринар Генрі Рот (Адам Сендлер) закохується у Люсі, яка має серйозні проблеми з пам’яттю: прокидаючись зранку, вона не пам’ятає, що трапилось напередодні. Генрі потрібно докласти зусиль, аби кохана його пригадала вже наступного дня.

У реальному житті така історія трапилась з британкою Мішель Філпотс. Вона перенесла 2 травми голови і втратила короткотривалу пам’ять. Жінка вважає, що живе у 1994 році, а її люблячий чоловік постійно намагається нагадати їй про все, що вона забула.

«Весільний погром» (Mike and Dave Need Wedding Dates, 2016)

Початок фільму досить банальний: двоє братів шукають в Інтернеті дівчат, аби піти з ними на весілля до сестри й не дати їм сильно розгулятися на святі. Але дівчата виявляються ще більш скаженими, ніж ці хлопці. Весілля улюбленої сестри перетворюється у справжній балаган.

Насправді ж схожа історія трапилася з Майком та Девідом Стенлі. Їм батьки заборонили з’являтися на весіллі без других половинок, бо ті не могли себе контролювати на святах.І вони знайшли собі пари, проте, їх дівчата поводили себе навіть гірше за братів. Але у фільмі це трішки перебільшено.

Пізніше брати написали навіть мемуари про цей випадок. Голлівудські ж ділки швидко викупили права на екранізацію книги.

«Розумник Вілл Хантінг» (Good Will Hunting, 1997)

Сценарій до фільму, який написали Метт Деймон та Бен Афлек, отримав оскар у 1997 році. З того часу кар’єра акторів пішла стрімко вгору. Але мало хто знає, що їх спільний фільм був заснований на реальних подіях, які трапилися з братом Мета Деймона – Кайлом. Він завітав до корпусу  Массачусетського Інституту Технологій, аби відвідати одного з фізиків. Там він побачив дошку з багатьма складними рівняннями. Тоді Кайл вирішив просто дописати якісь цифри до формул. Саме ці пустощі були взяті за основу початку історії про геніального Вілла Хантінга.

«Сяйво» (The Shining, 1980)

Моторошні чутки про готель Stanley Hotel у штаті Колорадо зацікавили майстра жахів Стівена Кінга. У 1974 році разом з дружиною письменник вирішив відвідати це загадкове місце, щоб на власному досвіді переконатися чи правда те, про що розповідають американці. Вони зупинилися у номері 217. Подружжя чуло незвичайні звуки у кімнаті, а вночі їм снилися жахи.

Свої відчуття та переживання у 1977 Стівен Кінг вирішив втілити у романі «Сяйво», який став дуже популярним серед шанувальників письменника. Потім права на екранізацію роману викупила кіностудія у Голлівуді.

«Закляття» (The Conjuring, 2013)

Герої «Закляття», Ед та Лорейн Уорени – реальне подружжя екзорцистів. Вони активно займалися розслідуваннями паранормальної активності з 1960 по 1990 роки. Знаменитий випадок в Амітвіллі, як і історія з лялькою Анабель, «Енфілдський полтергейст» і родина Перонів – реальні справи Уоренів, які згодом взяли за основу двох частин «Закляття».

Паранормальна складова цих розслідуванням ніким іншим, крім Уоренів, не була підтверджена. Скептики запевняють, що справи були сфальсифіковані і називають подружжя шахраями. Режисер Джеймс Ван вирішив поглянути на ці історії під іншим кутом так, наче всі ці розповіді та випадки були дійсно пов’язані з потойбічними силами.



• не пропусти