12 фільмів про віруси, які змусять задуматися, повірити у хороше або просто налякатися

15414

Герої цих картин борються із заразними зомбі і намагаються протистояти страшним епідеміям.

Фільми про віруси, які заряджають оптимізмом

Хоча в цих картинах епідемія часом набуває планетарного масштабу, вони мають життєстверджуючу силу. Після перегляду хочеться вірити, що людство зможе подолати неприємності і в підсумку все буде добре.

1. Штам «Андромеда» (The Andromeda Strain, 1971)

З вини військових на Землю потрапляє смертельний вірус позаземного походження. На заражену територію прибуває команда вчених, щоб з’ясувати, як протистояти епідемії.

Фільм зняв режисер Роберт Уайз по книзі Майкла Крайтона – легендарного письменника-фантаста, творця «Парку Юрського періоду» і «Світу Дикого Заходу». На відміну від багатьох інших картин про епідемії, в «Штам «Андромеда» немає супергероя, який рятує весь світ, а на перше місце виходить психологія персонажів.

Для тих глядачів, кому картина Уайза здається несучасною, є непоганий однойменний міні-серіал з двох епізодів, продюсерами якого виступили брати Рідлі і Тоні Скотт.

2. Епідемія (Outbreak, 1995)

Епідеміологи намагаються зупинити небезпечний вірус, який розробили військові. Останні знають, як виготовити вакцину. Потрібно тільки знайти першого носія. Ним виявляється звичайна мавпа, але вона безслідно зникає.

У добротній голлівудській драмі режисера Вольфганга Петерсена винуватцем пандемії виявляється не якийсь божевільний вчений, а цілком респектабельна державна лабораторія. А ще тут грають чудові актори – Дастін Хоффман, Кевін Спейсі, Морган Фрімен.

3. Всесвітня війна Z (World War Z, 2013)

Одного разу родина колишнього працівника ООН Джеррі Лейна стає мимовільним свідком нападів живих мерців. І тепер чоловікові доведеться вирушити до Південної Кореї, щоб розслідувати причини епідемії.

Фільм зняли за однойменним романом американського фантаста Макса Брукса, але при адаптації багато змінили. Наприклад, розмірена історія перетворилася на гостросюжетний бойовик, а повільні зомбі стали дуже швидкими і небезпечними. Особистість головного героя теж змінили заради Бреда Пітта.

4. Останнє кохання на Землі (Perfect Sense, 2010)

Майкл і Сьюзен розуміють, що не можуть жити одне без одного. Але проблема в тому, що люди один за одним позбавляються п’яти основних відчуттів через невідомий вірус, що вразив планету.

У фільмі британського режисера Девіда Маккензі показана, можливо, найнезвичайніша пандемія в кіно: заражені спершу втрачають нюх і смакові відчуття, потім позбавляються слуху і навіть зору. І подивитися картину точно варто, хоч багато критиків і лаяли її за те, що творцям погано вдалося поєднати любовну історію з постапокаліптикою.

Фільми про віруси, які містять важливі ідеї

Перегляд цього кіно не пройде просто так: з кожного фільму вдасться почерпнути якийсь більш-менш корисний урок.

1. 28 днів потому (28 Days Later, 2002)

Кур’єр Джим приходить до тями після коми і виявляє, що вся країна охоплена страшною епідемією: заразний вірус перетворює людей на агресивних вбивць.

В постапокаліптичному трилері Денні Бойла вірус діє не стільки на організм, скільки на психіку. Це дозволило режисерові показати, як герої стикаються віч-на-віч із найтемнішими сторонами людської природи. Театральна версія фільму закінчується добре, але існує ще кілька кінцівок, які вийшли менш оптимістичними.

2. Сліпота (Blindness, 2008)

Через повальну епідемію сліпоти влада вирішує ізолювати заражених, щоб убезпечити місто. Єдиною володаркою імунітету виявляється дружина місцевого офтальмолога.

Фільм знятий за романом Жозе Сарамаго, причому сама книга в середині дев’яностих років стала бестселером, а її автор отримав Нобелівську премію з літератури. За фасадом антиутопії ховається історія про соціальну деградацію: на думку Сарамаго, сліпота – це покарання за людські гріхи.

3. Зараження (Contagion, 2011)

Планетою швидко поширюється смертельний вірус невідомого походження. До розробки вакцини ще далеко, а загальну паніку підігрівають чутки, які поширює в інтернеті один недобросовісний журналіст.

Триллер Стівена Содерберга свого часу сильно налякав глядачів своїм реалізмом. А останнім часом багато хто вважає, що те, що відбувається на екрані до болю нагадує сценарій поширення епідемії коронавіруса. Навіть симптоми, які проявляються у заражених новою хворобою, схожі з тими, що показані у фільмі.

4. Потяг до Пусана (Busanhaeng, 2016)

У країні спалахнула епідемія вірусу, здатного перетворювати людей на живих мерців. В цей же час успішний бізнесмен разом із маленькою дочкою замикають в поїзді, що слідує до міста Пусан.

Динамічний корейський бойовик режисера Ен Сан Хо сподобався глядачам і критикам. Багато хто навіть побачив у фільмі гострий соціальний і політичний підтекст, а персонажі, що втрачають людську подобу в критичній ситуації, нагадують, на що готові люди заради виживання. Цього року повинен вийти сіквел (якщо, звичайно, реліз не перенесуть через справжню пандемію).

Фільми про віруси, які наводять на похмурі думки

Ці картини далеко не надихаючі. Але, напевно, є глядачі, яким вони сподобаються більше від будь-якого життєствердного кіно. Дивлячись їх, можна злякатися до тремтіння або на власні очі побачити гірші наслідки пандемії.

1. 12 мавп (Twelve Monkeys, 1995)

Злочинця Джеймса Коула відправляють в минуле, щоб зібрати інформацію про небезпечний невиліковний вірус, який вже знищив більшу частину населення планети, а всіх, хто лишився змусив ховатися під землею.

Режисер Террі Гілліам заплутав навіть шанувальників своєї творчості, змусивши сумніватися, чи таке однозначне побачене. Глядачам належить зрозуміти самостійно, чи відбуваються події фільму насправді чи лише в голові головного героя.

2. Я – легенда (I Am Legend, 2007)

Вчені винаходять багатообіцяючі ліки від раку, які мутують у смертельний вірус. Військовому лікарю Роберту Невіллу єдиному вдається вижити після епідемії. Чоловік проводить свої дні в спорожнілому місті, населеному чи то зомбі, чи то вампірами, але не полишає надії створити протиотруту.

Фільм заснований на однойменному романі Річарда Метісона, хоча в оригіналі історія була трохи іншою. Центрального персонажа зіграв талановитий Уілл Сміт, причому глядачі полюбили цю роль актора нарівні з образом з «Людей в чорному».

3. Репортаж (REC, 2007)

Енергійна тележурналістка Анхела Відаль виїжджає разом із групою рятувальників на місце моторошної події у великому житловому будинку. Але будівля виявляється осередком невідомого вірусу, що перетворює людей на одержимих зомбі.

Малобюджетний іспанський трилер виявився настільки успішним, що американську версію під назвою «Карантин» почали знімати ще до світової прем’єри оригіналу. Глядачам так і не пояснюють, чому почалася епідемія. Зате кадрів, жахливих, тут вистачає з головою.

4. Носії (Carriers, 2009)

Поки по всьому світу поширюється смертельний вірус, брати Брайан і Денні вирішують виїхати разом зі своїми дівчатами, щоб перечекати епідемію, але все йде не так, як вони планували.

Іспанці Алекс і Давид Пастори пізніше зняли «Епідемію» – ще один фільм про повальне захворювання, де розповідалося про несподівано виникаючий у людей страх відкритих просторів.



• не пропусти