Щастя чи задоволення? – 5 книг з корисними лайфхаками

477

Автори цих книжок пропонують подумати й поговорити про речі, які нас непокоять, зрозумівши, як це – радіти життю і просто бути собою. Вони вчать почуватися комфортно, допомагають позбутися страху, розуміти свої почуття і правильно реагувати на ситуації.

Святослав Беш. Три сторони щастя. Подорож із власної глибини. – Л.: Сполом, 2020

Сьогоднішнє життя настільки стрімке, що навіть поняття щастя щоразу змінює формат. Справді, що це? Гроші? Кар’єра? Успіх? «Ми всі – заручники одних і тих же хибних мисленнєвих конструкцій, які отруюють наше життя», – підказує автор, чий герой, зустрівши старшу людину, науковця зі складною долею, розуміє, що деякі цінності таки залишаються незмінні, особливо, якщо зупинитися і поглянути на свій шлях самокритично. Таким чином, у розмові зі старшим товаришем, крізь призму української традиції, у цій незвичній книжці точиться неквапна розмова про те, що ж таке щастя. «Моя книга стане лише помічником і провідником, – застерігає автор. – Читач візьме участь в діалозі головних героїв книги. Йому не треба буде вірити чи не вірити, а разом з героями критично осмислювати теми, які піднімаються в книзі. І тоді в якийсь момент він зловить себе на думці, що по кожній з тем уже сформував власне бачення». Зрозуміло, що однозначної відповіді у цих бесідах про історію, релігію, економіку і філософію, обрамлену випадками з життя, автор нам не пропонує. Оскільки, знов-таки, у кожного воно своє – щастя, а також розуміння і шлях до нього. Головне, про що нагадують нам, це потреба визначитися із цим самим, зазирнувши вглиб себе, натомість автор лише підказує, з якого боку до цього краще підійти.

Брюс Дейслі. Задоволення від роботи. 30 способів кайфувати від своєї справи. – К.: Yakaboo Publishing, 2020

У цій книжці автор ділиться конкретними техніками і твіками продуктивності, менеджменту, офісного співжиття, командної взаємодії та водночас – глибокими інсайтами про сам робочий процес. «Наша робота – якою б вона не була – може додати сенсу в наше життя, – нагадує він. – Хоча іноді нам не хочеться визнавати свою любов до неї, ми не повинні соромитися того, що пишаємося своєю працею і що вона додає нам щастя».  Сам автор, творець топового британського бізнес-подкасту Eat Sleep Work Repeat здійснив глибоке переосмислення сучасного сприйняття роботи та задоволення, яким вона може для нас бути. Протягом своєї кар’єри в найбільших медійних організаціях, як Twitter, Google та YouTube, він досліджував причини їхнього надзвичайного корпоративного успіху. Занурився у найвужчі закамарки робочого процесу, спілкувався з провідними експертами та випробовував на собі найрізноманітніші підходи, щоб зрозуміти, як досягти від роботи найбільшої втіхи та видатних результатів. На думку автора, підвищити свою продуктивність можна не жертвуючи особистим життям чи задоволенням від зробленого.

Ембер Рей. Обирай себе. Як подолати страх та сумніви на шляху до повноцінного життя. – Х.: Клуб Сімейного Дозвілля, 2020

Ситуації, змальовані у цій книжці, знайомі, мабуть, багатьом. Що про мене подумають інші, коли я пофарбую волосся в цей колір? Чи сподобається батькам моє нове захоплення музикою? А чи варто мені змінити цю роботу? Може, усе це неправильно? Тож нам пропонують сказати усьому цьому «досить». Час обирати себе. Годі плакати за минулим і спотикатися об чужі оцінки. Ніхто не ідеальний. Хіба що ця книжка-інструкція, яка відкриє тобі повноцінне життя. З нею буде вільно подолати деструктивний перфекціонізм; позбавитися настанов «я не зможу/не вмію / ніколи цього не досягну»; уникати руйнівної сили гніву та заздрощів; викреслити страх осуду, страх помилок, неприйняття та тривогу; забути про порівняння себе з іншими та потребу у схваленні.

Джудіт Ґрізел. Завжди замало: про залежність, з досвіду та нейронауки. – К.: Yakaboo Publishing, 2021

Коли авторка цієї книжки бралася здобувати докторський ступінь із нейробіології, хімії та генетики залежної поведінки, у неї вже було певне уявлення, з чим вона матиме справу, адже сама зуміла позбутися наркозалежності. Хоч був у її житті час, коли вона вважала, що існування без наркотиків позбавлене сенсу. Тож, пояснивши, як змінюється робота мозку під впливом наркотичних речовин, професорка Ґрізел детально розбирає механізми дії та вплив найпопулярніших легальних і нелегальних наркотиків – від кави до психоделіків. «За своєю сутністю, залежність — це ментальний недуг, який посилюється в ізоляції, – зауважує авторка у передмові для українського видання, маючи на увазі ситуацію з пандемією COVID-19. – Хоча я не вживала алкоголю чи наркотиків уже багато років, останні кілька місяців соціального дефіциту моя тверезість дається мені непросто. Для тих, хто зараз занедужає на залежність певного роду або, навпаки, робитиме перші кроки в боротьбі з нею, наші теперішні умови стануть надзвичайним додатковим ускладненням».

Ґевін Кеннеді. Домовлятися завжди. Як досягати максимуму в будь-яких перемовинах. – Х.: Клуб Сімейного Дозвілля, 2020

Сьогодні модним і зручним став вислів «я вас почув», і цей вираз самовпевненості, коли співрозмовник просто користується вдалим, як йому здається, штампом, аж ніяк не замінює колишнього «я вас чую». Тобто підтвердження дії, яке гарантує осмислення почутого, а не занадто швидка констатація того, що все зрозуміло. Натомість ця книжка – незамінна для всіх, хто хоче вдосконалити свої навички в переговорах! На її сторінках ви знайдете інформацію про те, як змусити свого співрозмовника почути ваші пропозиції, як протистояти залякуванням і фіксувати домовленості на папері, а також тести із самоконтролю, які допоможуть вам відстежити свій прогрес. Незалежно від того, хочете ви попросити свого роботодавця підвищити вам зарплатню чи переконати в чомусь свою вперту дитину, ви можете навчитися корисним і дієвим навичкам ведення переговорів для досягнення бажаних результатів.

автор Ігор Бондар-Терещенко, спеціально для ВСВІТІ



• не пропусти