14 речей, які допоможуть зрозуміти, що собака може вкусити (Розкажіть про них своїй дитині)

4048

У США в двох випадках з трьох від нападу собаки страждає дитина молодша 10 років. Діти молодші 7 років неправильно розуміють собачу поведінку приблизно в половині випадків. Хоча і дошкільник може розпізнати, чи варто підходити до собаки, з його поведінки. Головне – пояснити дитині, на що звертати увагу, якщо йому раптом захочеться погладити незнайому тварину, навіть якщо її господар не проти.

Ми дізналися, за якими ознаками можна зрозуміти, що собака не хоче спілкуватися, і як уникнути нападу. Розкажіть це своїй дитині.

Як зрозуміти, в якому собака настрої

© Depositphotos

Мова собачого тіла відрізняється від людського, але не занадто. Напруженість і невдоволення зчитуються однаково майже завжди, але значення інших сигналів не настільки очевидне.

  • Притиснуті або опущені вуха і закритий рот – собака напружений, спілкуватися не налаштований. Так підтискає губи роздратована людина.
  • Вуха сторчма і висунутий язик – собака розслаблений, до нього можна підійти, якщо господар дозволив.
  • Собаки позіхають, якщо їм жарко, вони відчувають стрес або хочуть заспокоїти когось. Варто звернути увагу на обстановку навколо: шум, незнайомі місця, натовпи людей зазвичай нервують собак, тому позіхання означатиме хвилювання – краще не підходити.
  • При цьому, якщо тварина схвильована, але ви не можете відійти від неї, варто демонстративно позіхнути: це дещо розрядить обстановку.
  • Якщо собака радісно стрибає і всіляко веселиться, його не варто підпускати до дітей, поки він не заспокоїться. Надмірно збуджений пес може налякати або навіть вкусити дитину.
© Depositphotos

Хвіст – один із головних засобів самовираження для собаки. З його допомогою він дає зрозуміти, як себе почуває, а іноді і що збирається робити. Якщо ви хочете поспілкуватися з собакою, особливо незнайомим, обов’язково варто звернути увагу на положення його хвоста.

  • Спокійний, задоволений собака тримає хвіст на рівні спини і вихляє ним не надто швидко.
  • Собака, що відноситься до породи, у якої хвіст бубликом, тобто від природи закинутий на спину? У хорошому настрої тварина буде тримати хвіст високо, іноді дозволяючи йому загнутися до самої спині, але вихляти ним не стане.
  • Постукування хвостом по підлозі – зазвичай хороший знак.
  • А у всіх інших випадках, особливо якщо собака явно напружений, до неї краще не підходити.

Правила поведінки із собакою

© Depositphotos

Собаки при всьому своєму розумі все одно залишаються тваринами, які підпорядковуються насамперед інстинктам. Тому потрібно дотримуватися певних правил, щоб собака не відчув загрозу і не розлютився.

  • Собаки розуміють жести набагато краще, ніж мову, особливо якщо команди вимовляє не їхній господар, а людина, до голосу і манери розмови якої вони не звикли. Тому потрібно поводити себе спокійно і впевнено, уникати різких рухів і гучних вигуків, щоб вони не розцінили мову тіла неправильно і не вирішили, що ви небезпечні.
  • Не можна лізти до собак, які лежать на меблях або своїй підстилці, знаходяться в автомобілі або біля паркану, і особливо до тих, які сидять на ланцюзі: всі вони можуть вирішити, що незнайома людина зазіхає на їхню територію, і будуть намагатися захистити її.
  • В англійській мові є прислів’я, яке говорить: «Не будіть сплячого собаку». Чинити так дійсно не варто, адже спросоння собака може не розібратися, що відбувається, і вкусити випадково. Тому досвідчені кінологи радять дати тварині спокійно виспатися. Бажано навіть не підходити до нього близько в цей час.
  • Не варто підходити до пітбулів і ротвейлерів. Вони можуть бути неймовірно милі з господарями, проте 76% нападів у США за 13 років були здійснені собаками саме цих порід.
  • Собаки дуже не люблять, коли їх обіймають і цілують. Така поведінка може призвести до травми голови. Акуратні погладжування – кращий вибір, якщо ви вирішили приголубити чужого пса.


• не пропусти